Nelegálna skládka a chov ošípaných

Zodpovednosť za riešenie: Iné

V riešení

vyzva na miestnu cast o zacati konania vo veci ciernej skladky a nelegalnemu chovu osipanych nad afiteatrom

04. júl 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

uvedeným problémom sa už v roku 2016 zaoberal MÚ – MČ Rača – oddelenie životného prostredie. V prvom kole sme vlastníčku pozemku 2 krát vyzvali aby zabezpečila likvidáciu odpadu v súlade so zákonom č.79/2015 Z.z. o odpadoch. Keďže si zásielku neprevzala, postúpili sme uvedený prípad ako podnet na riešenie nelegálne uloženého odpadu na Okresnému úradu Bratislava – odboru starostlivosti o životné prostredie ( list v prílohe). Okresný úrad uskutočnil zatiaľ jedno rokovanie, ktorého sa vlastníčka pozemku nezúčastnila. Z hľadiska ochrany vôd, nie je MÚ kompetentný konať, postúpili sme preto uvedený podnet na Slovenskú inšpekciu životného prostredia- Inšpektorát ochrany vôd, ktorá po vykonaní miestnej ohliadky postúpila vec na riešenie na Okresný úrad – odbor starostlivosti o životné prostredie. V účastnosti v danej veci z hľadiska porušovania zákona o vodách ako aj zákona o odpadoch koná Okresný úrad Bratislava – odbor starostlivosti o životné prostredie.

S pozdravom

Eva Miklánková, hovorkyňa MČ Rača
19. júl 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

dňa 28.12.2016 bolo na Okresný úrad Bratislava doručené “Odstúpenie podnetu“ od SIŽP (Slovenská inšpekcia životného prostredia). Odstúpenie sa týka vo veci prešetrenia chovu hospodárskych zvierat na pozemku parc. č. 5379/11, ul. Podkarpatská, k. ú. Rača. Pozemok parc. č. 5379/11 je podľa LV č. 9549 vo vlastníctve pani MUDr. Márie Kerdíkovej, bytom Robotnícka 9, 831 03 Bratislava

Dňa 23.01.2017 Okresný úrad Bratislava vyzval Štátnu veterinárnu a potravinovú správa (ŠVPS SR) o prešetrenie a o vydanie stanoviska k predmetnému podnetu.

Dňa 31.1.2017 ŠVPS SR postúpila listom č. 17/2017/912-184 podanie OÚ BA na miestne a vecne príslušnú Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu Bratislava-mesto (ďalej „RVPS BA“) na priame vybavenie. Nakoľko sa nejednalo o sťažnosť podľa zákona č. 9/2010 Z.z. o sťažnostiach, podanie bolo postúpené na vybavenie podľa ostatných platných právnych predpisov. Žiadny aplikovateľný právny predpis na prešetrenie podania, ktoré nie je sťažnosťou podľa zákona č. 9/2010 Z.z., neustanovuje lehotu na vybavenie. V tomto prípade je na zvážení a na rozhodnutí RVPS BA, ako samostatného právneho subjektu, kedy a či podnet prešetrí, berúc do úvahy jeho povahu, vážnosť, urgentnosť a priority ostatných úloh vyplývajúcich z ostatných všeobecne záväzných právnych predpisov.

Dňa 16.02.2017 bolo uskutočnené miestne zisťovanie a vykonaný štátny vodoochranný dozor na predmetnom pozemku, kde bolo zistené, že objekt nie je dostatočne odvodnený, hrozí kontaminácia podzemných vôd, nakoľko zvieratá nemajú podstieľku a na celom pozemku nie je vybudovaná kanalizácia.

Štátna vodná správa urobí opatrenia na základe stanoviska Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Bratislava, na ktoré čakáme.

Ing. Miroslava Gregorová

vedúca odboru
starostlivosti o životné prostredie
Okresný úrad Bratislava
Tomášikova 46
832 05 Bratislava 3

tel: 09610 46 602
e-mail: [email protected]
07. september 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

MČ Rača vyzvala Okresné Riaditeľstvo PZ v Bratislave o súčinnosť pri ďaľšom postupe v predmetnom odkaze.

Pripájam aj List.

S pozdravom,

Eva Miklánková, hovorkyňa MČ Rača
09. jún 2019

Martin Uváček

Udialo sa niečo s týmto podnetom?
03. február 2020

Patrik

Aj napriek oficialnemu podnetu pred rokom, tato skladka nebola kompletne vyriesena a po jej miernom zmenseni znovu narastla
03. február 2020

Patrik

Knižkova cesta-neporiadok a odpadky-čierne skládky

Dobry den, nie som si isty ci ide o rovnake miesto ako je dalsi podnet spojeny s chovom osipanych, kedze tu ide o ineho vlastnika pozemku. Zial uz rok ani po podani oznamenia o ciernej skladke tato nezmizla a nebolo nam ani dorucene ziadne upovedomenie ze by sa nieco dialo. Minuleho roku bola o dost rozsiahlejsia, po komunikacii s vlastnikom ju ciastocne zmensil ale zvysky tam stale ostali. Tohoto roku sa znovu rozsirila a preto by sme chceli poziadat urady o pomoc. Dakujem a prajem pekny den
25. september 2020

Odpoveď samosprávy

V súčasnosti je v tejto veci realizované konanie na Okresnom úrade, ktorý je zodpovedný za určenie osoby povinnej odpad odstrániť. Ako MČ Bratislava - Rača tento prípad u kolegov na Okresnom úrade nepravidelne urgujeme.

Mgr. Matúš Čupka, vedúci oddelenia životného prostredia a dopravy MÚ Bratislava - Rača
25. september 2020

Odpoveď samosprávy

Samospráva uviedla, že zodpovedným subjektom je: Za konanie v tejto veci je zodpovedný Okresný úrad, ktorý zatiaľ o osobe zodpovedajúcej za odstránenie odpadu nerozhodol.
25. september 2020

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Iné
12. október 2022

Martin Uváček

Aký je súčasný stav riešenia po vyše 2 rokoch na OÚ??

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania