Parkovanie na chodniku

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Staré Mesto

V riešení
meno
Peter Devinsky 17. decembra 2017

Od otvorenia novej skolky na Bohunovej ulici, nastal velky problem s parkovanim aut okolo tejto skolky. Skolka ma vyhradenych cca. 5 parkovacich miest, co jednoznacne kapacitne nestaci. Nebolo by mozne mechanickymi zabranami, resp. oznacenim chodnikov zamedzit takemuto parkovaniu, ked auta totalne blokuju chodniky a ohrozuju chodcov? Dakujem.

20. december 2017

PK

Ano, jedine riesenie v tejto krajine polointeligentov su mechanicke zabrany... Napríklad jeden pacient zo sukromnej skoly Cambridge (cierny Mercedes BL431HE) dostal za posledny rok na rovnakom mieste 3 x papucu od mestskej policie, pretoze si urobil zo zakazu statia pred touto skolou vyhradene parkovisko, ale nepredpokladam, ze by sa poucil...
05. január 2018

Odpoveď samosprávy

Prajem dobrý deň,

autor podnetu uvádza „Nebolo by mozne mechanickymi zabranami, resp. oznacenim chodnikov zamedzit takemuto parkovaniu, ked auta totalne blokuju chodniky a ohrozuju chodcov?“ Z uvedeného je zrejmé, že autor žiada o osadenie mechanických zábran ako sú stĺpiky alebo tzv. biskupské klobúky. Osadenie takýchto zábran môže realizovať len správca komunikácie a nemôže byť teda zodpovedným subjektom mestská polícia.

Čo sa týka riešenia priestupkov, tak ako je to zrejmé z publikovanej fotografie, ide o porušenie ustanovenia § 25 ods. 1 písm. q) zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávky a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Vodič, ktorý poruší toto ustanovenie svojim konaním je podozrivý zo spáchania priestupku podľa § 22 ods. 1 písm. l) zákona č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších predpisov. Tieto priestupky je oprávnená riešiť na území hl. mesta nielen Mestská polícia hl. mesta SR Bratislavy (ďalej len „mestská polícia“) ale aj Policajný zbor. Takéto riešenie prichádza do úvahy, ak je takéto konanie mestskej polícii alebo Policajnému zboru známe, teda v takom prípade, ak je to oznámené občanom, resp. ak sa v danom momente nachádza na mieste priestupku.

Mestská polícia osádzanie akýchkoľvek mechanických zábran, resp. realizáciu zmeny dopravného značenia nie je oprávnená vykonávať.

S pozdravom

Bc. Juraj Rumanovský
kontrolór
Mestská polícia hl. mesta SR Bratislava
05. január 2018

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

aby sme vysvetlili odpoveď MsP - MČ Staré Mesto zmenila zodpovednosť za riešenie podnetu na MsP, preto sme podnet mestskej polícii preposielali. Vzhľadom na odpoveď sme podnet opätovne preposlali Starému Mestu.

S pozdravom

Martin Kollárik
[email protected]
23. január 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, nerozumiem, prečo sa mestská polícia týmto problémom nezaoberá? Pokiaľ nie je zabezpečený priechod 1,5 m, mestská polícia by mala jednoznačne konať.
Osadiť mechanické zábrany na všetky chodníky, žiaľ, nedokážeme. Ak ich osadíme pred tento dom, autá sa presunú o kus ďalej. Riešením je systémové zavedenie zóny regulovaného parkovania, to je však na dlhé trate. Aktuálne riešime rozšírenie zón regulovaného parkovania nad Palisádami. Osadenie 3-4 stĺpikov na Bohúňovej nie je, žiaľ, riešením.

Radoslav Števčík, starosta Starého Mesta

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania