Nepokosená a neupravená zeleň

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený

nepokosena a neupravena zelen nielen na tomto mieste

03. máj 2018

Katarína Maňuchová

To je takto úplne všade. Trnávka je celá taká krásna. Trávy vykvitnute, kliešte majú raj, alergici sa nevedia dokychat. O chvíľu travy uschnu a budem behať po veterinaroch s ostnami v psich labkach.
16. máj 2018

Peter Kočvara

Buďme radi, že sa besne nekosí všetko stále na anglický trávnik, ale má možnosť vzniknúť mestská lúka. Nech to dostane šancu trošku vyrásť, dajme šancu rastlinnému a hmyziemu životu. Stačí kosiť menej často. A to vravím ako alergik na peľ a zároveň psíčkar, hoci je množstvo kliešťov. Takto dokáže vyrásť množstvo zaujímavých rastlín. Zároveň je porast odolnejší proti vyschnutiu ako nízky trávnik, je to celé zelenšie a viac to ochladzuje okolné prostredie. A veľa rastlín aj pekne zakvitne ;-)
https://mytrnava.sme.sk/c/20825911/luky-v-meste-pomozu-prezit-hmyzu-aj-bojovat-proti-horucave.html?ref=tit
16. máj 2018

Peter Kočvara

Po pokosení v týchto horúčavách, čo boli, by to vyzeralo takto https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/51816/pokoseny-travnik-na-ul-ferdisa-kostku
17. máj 2018

Katarína Maňuchová

V prvom rade, este nie su ziadne horucavy, zeby nieco vysychalo. V druhom rade hmyz ma priestoru dost aby sa rozvijal, vyvijal... Planovane prve kosenie Trnavky na 26.5. ked uz od konca marca je trava krasne vysoka mi pripada dost scestne. Ale hlavne ze setrime. Mozno ked zacnete chodit s boreliozou, alebo encefalitidou po lekaroch, budete spokojnejsi. Nehovoriac o tom, ze deti na krasnu zelenu travu nemozu stupit, a ani psa tam uz nepustam, lebo ho v nej neni vidiet. A silne uvazujem ci budem zdvihat po nom vykaly. Asi ich necham vyvijat sa v trave, alebo na chodniku. Aktivita kosenia sa zial neda naplanovat v januati, myslim si, nikdy nevieme, ake budu zrazky, slnko. Je to podla mna nieco ako so snehom a jeho odpratavanim. V rozumnej miere a primerane casto. A to sa zial nedeje. Ale davat sancu premnozenia hmyzu??? Tak to pardon... Ludia az naposledy...
17. máj 2018

Katarína Maňuchová

Zial neviem pridať fotku, ale je to smutný pohľad. A btw. nehovorim o lukach v meste, ale o travnatych pozemkoch, skor mini parcikoch, ci ako to nazvať.
17. máj 2018

Peter Kočvara

Posledné 2 mesiace sme mali nadpriemerné teploty a mimoriadne sucho. Aj dnes ráno som mal možnosť vidieť 2 úseky vedľa seba - jeden pokosený a suchý, žltý a druhý ešte nepokosený, síce tak v priemere 30 cm porast, ale množstvo pekne kvitnúcich rastlín, pekne zelené. Na tom včely samotárky, dokonca aj nejaký motýl :-) My ludia sme si odvykli od prírody, bojíme sa všetkého živého. Skúsme otvoriť oči a vnímať sa ako súčasťou prírody, nenadraďovať sa. V niektorých veľkomestách prechádzajú na koncept mestských lúk, lebo si mimoriadne vážia zeleň. Chovajú mestské včely a pod. Nehovorím, že nekosiť vôbec, ale nech to stihne vyrásť, nech má možnosť žiť aj hmyz (to nie sú len sršne či komáre, či "nehmyz" kliešte). U nás na dome majú dokonca aj po zateplení vytvorené búdky na ubytovanie netopiere a dážďovníky. A nemáme skoro žiadne komáre ;-)
Pekný deň!
17. máj 2018

Peter Kočvara

PS keď už je to moc veľké, začína to odkvitať, schnúť, či sa robia osiny, tak už je čas na prvé kosenie :-)
17. máj 2018

Katarína Maňuchová

Osiny su uz asi 2 tyzdne, mnohe uz suché na chodnikoch. Nemyslim, ze sa nadradujem na kohokoľvek alebo cokolvek, a nepotrebujem vykosene vsetky plochy v meste, ale neni kam stupit. Skuste sa prejst po celej Ba. Tak naozaj realne, nie na fotkach z internetu. A trava tiez nema 30 cm. Ak nie 50, tak asi ani jeden cm. U nas som napriklad nevidela okrem pupav, ktore su uz odkvitnuje tiez niekolko tyzdnov ziadne ine kvety. A prve kosenie je na plane 26.5. dalsie cakam tak v auguste, nech sa nepretrhneme. A konecne nam napadne sneh... K pocasiu tolko, ze noci su vlhke a chladne, nevysycha nic...
17. máj 2018

Peter Kočvara

Vpredu nepokosené, vzadu pokosené - nie je to asi dobre vidieť, ale je to tam skoro žlté a suché, za horúceho počasia (pre mňa nad 25 st. :-), predovšetkým, ak je to v apríli či máji) sa to cez deň nahreje ako betón... :-(
17. máj 2018

Peter Kočvara

Zle to otočilo, pardón... fotené dneska ráno pri venčení. Mesto mám celkom dobre zmapované, lebo jazdím na bicykli, takže si všímam okolie :-)
(fotku možno pridať cez aktualizáciu)
17. máj 2018

Katarína Maňuchová

Fotky z 2.5.
17. máj 2018

Katarína Maňuchová

Rano 7, poobede takto. A nech sa im darí.
17. máj 2018

Peter Kočvara

Podľa mňa to nie je až také hrozné, je to tak asi všade. Tiež mám malého psa a ani ho nie je niekedy vidieť :-D Lepšie, ako keby sa tie chodníky striekali totálnym herbicídom, ako to robí nesrovnalov Magistrát :-(

Inak kuk, ako to vyzerá v NM, pred samotným MÚ https://www.facebook.com/rudolf.kusy/posts/1817427814969603
17. máj 2018

Peter Kočvara

Kliešťe sú premnožené kvôli chabej zime. Aj v nízkej tráve by číhali. Používam vlastný odpudzovací prostriedok z rozmarínu, elkom pomáha, vytiahol som zo psa zatial len niekolko.
22. máj 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za Váš podnet. Podnet bol postúpený vecnému útvaru Magistrátu hlavného mesta SR Bratislava na posúdenie/vybavenie.
O výsledku Vás budeme informovať.

Ďakujeme a pekný deň


Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Hlavné mesto SR Bratislava
23. máj 2018

Katarína Maňuchová

Peter Kočvara - mráz kliešte neničí. Kuk napríklad v tomto článku: http://www.pluska.sk/izdravie/liecba/liecba/zakerne-klieste-encefalitida-aj-borelioza-cihaju-lese.html a neničí ani vírusy: http://www.tvnoviny.sk/domace/1854255_mysleli-ste-si-ze-mraz-zabija-virusy-opak-je-pravdou. Takže slabá zima nie je na vine. Vlhko je to čo im výdatne pomáha. Dnes stále nie je pokosené, máme už polmetrovú trávu, upresním - všetko burina, nie kvety. Osiny sú suché, opadané, rozfúkané aj po chodníkoch, vyťahujem ich z labiek psovi. Ani priestory určené na venčenie nie sú skosené, tráva už líha, čo je ušlapaná väčšími plemenami. Bude sa to už aj zle kosiť. Pes je chudák, nie je zvyknutý špiniť na chodníky, žiaľ v tráve sa už nechce ani učupiť a tak drží aj hodinu až nakoniec urobí čo potrebuje na chodníku lebo nemá kde.
Aby ste ma chápali, nie som za vykosenie všetkého čo je zelené, a nehnevajte sa na mňa, skúste sa prebicyklovať Trnávkou a vykosené nie je nič. Ja by som uvítala priestory ako sú pred úradom v časti nové mesto, ale organizovane. Nie všetky plochy.
A viete čo je smutné? že všetky plochy kde sa konajú akcie sú krásne vykosené a nie sú suché, ako ste spomínali. Ani trochu. A tých akcií, na to je času, ľudí, peňazí... Všetkého dostatok.
Vidím to fakt na max. 2 kosenia toto leto.
24. máj 2018

Katarína Maňuchová

24.5.2018 aktualizujem.
11. máj 2019

Martin

Nepokosená tráva na Páričkovej ulici.
16. máj 2019

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,
na základe Vašej aktualizácie bol podnet opätovne zaslaný magistrátu.

Petra Kňazeová
admin Odkazprestarostu-Ružinov
17. máj 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

sme radi, že vám záleží na stave nášho mesta. O vašom podnete sme informovali Oddelenie správy komunikácií, ktoré sa ním už zaoberá.

S pozdravom


Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
31. máj 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
zeleň na komunikácii Páričkova je pokosená.
S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania