OLO-spoplatnenie zberného dvora

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Uzavretý
meno
Staromešťan 04. mája 2018

Dobrý deň, rád by som sa opýtal na zmenu politiky firmy OLO v Bratislave. Doteraz nebol stavebný odpad, v prípade dovezenia do zberného dvoru, spoplatnený. Ako som sa minulý víkend dozvedel, toto už zopár mesiacov neplatí. Všetok stavený odpad (aj vo veľmi malom množstve) je spoplatnený. Rozumiem, že sa to zmenilo ako následok niečoho, ale ako nás už história naučila, Slováci namiesto toho, aby zaplatili zopár eur, tak radšej zoberú svoj odpad do prírody a tam ho vyhodia. Nemyslíte, že toto rozhodnutie bude kontraproduktívne a bude mať za príčinu iba zvýšenie počtu čiernych skládok?
Z akého dôvodu došlo k tejto zmene, prosím?
Ďakujem za odpoveď

04. máj 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

dovoľujeme si informovať, že OLO a.s. nezaviedlo uvedené poplatky ani ich nevyberá.

V zmysle VZN č. 1/2017 o nakladaní s komunálnymi odpadmi a drobnými stavebnými odpadmi na území HM SR Bratislavy. Poplatok za produkciu stavebného odpadu je vo forme miestnej dane. Správcom poplatku je oddelenie miestnych daní, poplatkov a licencií magistrátu HM SR Bratislavy Blagoevova ulica 9. Poplatková povinnosť k poplatku za drobné stavebné odpady vzniká v deň, keď fyzická osoba dovezie drobný stavebný odpad do zberného dvora. Prevádzkovateľ zberného dvora zabezpečuje odváženie množstva odovzdaného drobného stavebného odpadu, vystavenie vážneho lístka ako podkladu pre určenie poplatku. Poplatok za zber, prepravu a zneškodňovanie drobného stavebného odpadu sa určuje ako súčin sadzby poplatku a celkovej hmotnosti odpadu odovzdaného na zbernom dvore.



V zmysle uvedeného OLO a.s. nezaviedlo ani nevyberá poplatok za dovezenie stavebného odpadu na zberný dvor, iba zabezpečuje odváženie množstva odovzdaného drobného stavebného odpadu, vystavenie vážneho lístka ako podkladu pre určenie poplatku a tieto informácie postupuje správcovi poplatku.

S pozdravom
Mgr. Ján Bachratý
odborný referent oddelenia služieb zákazníkom
Odvoz a likvidácia odpadu a.s. Bratislava
09. máj 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za Váš podnet. Podnet bol postúpený vecnému útvaru Magistrátu hlavného mesta SR Bratislava na posúdenie/vybavenie.
O výsledku Vás budeme informovať.

Ďakujeme a pekný deň


Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Hlavné mesto SR Bratislava
19. máj 2018

Nacbo Ynmynona

Vie my niekto vysvetliť odpoveď od OLO? Nepochopil som či sa teda niečo platí, alebo nie.
10. jún 2022

Peter Vidlička

Platí sa, v odpovedi chceli povedať asi len toľko, že poplatok nezaviedli oni, ale je to miestna daň za vzniknutý stavebný odpad, ktorú bude treba zaplatiť mestu.
To však nerieši podaný podnet, okej, nejde o zmenu politiky spoločnosti OLO, ale problém s poplatkom ostáva a s motiváciou na vytváranie čiernych skládok preto tiež.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania