Budyšínska - neporiadok vo verejnom priestore?

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Uzavretý
meno
Ondrej 05. augusta 2013

Od posledného zvozu odpadu sa nazbieralo smetí viac ako obvykle a takto to vyzerá po "vynesení" kontajnerov. Pracovníci smetiarskej služby /neviem čí OLO alebo kto/ na drzovku zhodili smeti z kontajnera dole a vysypali iba kontajner, ako keby bol nejaký problém zobrať a nahádzať tie tašky do voza. Ďalším problémom je že tie všetky smeti sú teraz porozhadzované viac ako boli predtým. Totálne ma vytáča takýto prístup ľudí k ich práci, keď sa im ich práca nepáči nech si idú robiť niečo iné. To už teraz môžem hádzať smeti rovno z okna a ani to nebude vidieť. Poprosím o riešenie problému

05. august 2013

Juliette

nie som hovorcom OLO... ale co si pamatam u nas... vzdy nasi obcania bez domova po "nakupoch" v smetiakoch smeti porozhadzovali kade tade. Kedysi to OLO lopatami pri odvoze smeti nahadzalo do auta. Ale asi im dosla trpezlivost. A ani sa necudujem....
05. august 2013

Macko

Voľakedy sa to robilo a volalo sa to dočisťovanie. Za poriadok okolo kontajerového stanovišta však už zodpovedajú obyvatelia z objektov, ktorí ich používajú.
Nerozumiem, prečo ľudia hodia odpadky na zem a nepočkajú s vyhadzovaním odpadu, až keď budú prázdne kontajnery?
05. august 2013

smetiar naskakovac

asi im smrdi robota
05. august 2013

Milan

To iste plati o spolocnosti A.S.A.
Zazitok:
A.S.A uderna jednotka prifrcala na autobusovu zastavku na mini dodavke. Pozbierali odpadky leziace okolo kosov, ale plne kose nevyprazdnili..:)
Po tom co odfrcali, plne kose postupne pokracovali v odhadzovani svojho obsahu. A kde? Na zem.

Ono uprimne, ten personal, strach a hroza...snad niaky asocialovia.
05. august 2013

Čistič

A koľko je takých, že odkiaľsi privezú svoje smeti v aute a rýchlo ich vyhodia rovno ku kontajnerom.
Druhá kategória sú "remeselníci" čo povedia:
"Vedúci, za 20 Euro Vám ten odpad odpad odvezieme na skladku".
A títo fušeri to potom nahádžu do prvých kontajnerov pri ceste.
06. august 2013

nepso

Dobrý deň, pokiaľ viem , pracovníci spoločnosti OLO alebo inej fy nie sú povinný odviesť odpad pohodený mimo kontajnera a takisto odpad , ktorý sa nakopí cez preplnený kontajner...u nás sa to tiež stáva pravidelne , že pokiaľ nenatlačíme všetky veci do kontajnera ( pokiaľ sa to dá ) , ostatný odpad nám hodia na zem , alebo ho pri vynáške dajú mimo , a potom znovu do kontajnera nahádzu , pričom ostane štvrťka kontajnera plná...a celý tento proces sa opakuje do nekonečna , až pokiaľ si od OLOa neobjednáte a nezaplatíte mimoriadny odvoz mimo Vami vyhradeného termínu - bohužial je to proti logike , ale zároveň je to krutá slovenská realita... :(
06. august 2013

eko

Treba si objednať kontajnery na separovaný zber a hneď budú kontajnery na komunálny odpad prázdnejše.
08. august 2013

nepso

to eko : ako dobrý nápad , avšak z kontajnerov na separovaný odpad je zadarmo iba modrý kontajner na papier , a ostatné kontajnery na sklo a na plasty sú už za poplatok...čo v niektorých prípadoch znamená zvýšenie príspevku do fondu opráv a následne zvýšenie nájomného :( Takže áno , kontajner na papier čiastočne odbremení ostatné kontajneri , ale to len za prepokladu , že obyvatelia domu sú takí disciplinovaní , že odpad aj reálne triediť budú...väčšinou je však opak pravdou
08. august 2013

roman

Vazeni, na mojom sidlisku sme sa dva baraky dohodli a namontoval som na 4 klasicke smetne kose tieto zamky: http://eshop.tokoz.cz/Z-KONTEJNER-02-2kl-12cl-a10ks-K-_d2203780_11047.aspx Kluce maju samozrejme aj smetiari a NEMAME problem preplnenych kosov ze nam tam niekto cudzi nahadze svoj bordel. Tak isto sa netlacite s bezdomovcom pri vysypavani smeti do kontajnera.. Funguje nam to k plnej spokojnosti uz dva a pol roka..
09. august 2013

mr. Proper

roman, tu sa riešia kontajnery, nie barely. Je veľa stojísk, kde sú kontajnery v uzamknutom boxe. Problém je však v tom, že keď je tam cesta, tak cudzí ľudia zastavia na aute a vyhodia to pred box.
09. august 2013

roman

mr.Proper, ake barely? Zamky som namontoval na presne take iste kontajnery ake su odfotene Ondrejom v tomto podnete. U nas sa nedalo vybudovat stojisko ani murovane ani oplotene, tak sa spravilo to najlacnejsie a pomerne ucinne opatrenie. Okolo nasich smetiakov cez skolsky rok prejde rano pred osmou asi stovka aut co vozia rodicia deti do skoly a pomerne dost vodicov nam tam vyhadzovalo svoje smeti. Po namontovani zamkov si smeti odnasaju do inych smetiakov a nie do nasich. A co je zaujimave, ani ich tam neodkladaju.
10. august 2013

mr. Proper

roman, pises tu o akychsi kosoch a potom das foto "popelnice". Nabuduce odfot svoje dielo a budeme v obraze.
10. august 2013

Roman

Pre "mr proper" - dal som sem link na zamok na kontajnery na smeti od firmy Tokoz. Takto to vyzera namontovane.
10. august 2013

roman

fasa aplikacia na mobile.. clovek nevie ci presiel obrazok s komentarom pokial to tu zrazu neobjavim 11x...
10. august 2013

roman

este ze tie fotografie administrator zmazal.. apropo, preco mozem prilozit fotografiu k prispevku len z mobilnej aplikacie a nie priamo tu na stranke?
10. august 2013

Odkaz pre starostu

Fotografie je možné prikladať aj z webového rozhrania - alebo editáciou pôvodného podnetu ale cez jeho aktualizáciu.
12. august 2013

Kristián

nepso, píšeš zavádzajúce informácie. Posielam odpoveď:

Za odvoz separovaného odpadu obyvatelia bytových domov neplatia.
S pozdravom

Alžbeta Štepánková
odborná referentka
odd. služieb zákazníkom

Odvoz a likvidácia odpadu a.s.
Ivanská cesta 22
821 04 Bratislava
12. august 2013

nepso

to Kristián : bývam v Novom meste , a okrem kontajnera na odvoz komunálneho odpadu máme aj modrý kontajner - t.j. kontajner na papier . Ostatné kontajnery nemáme , pretože sú spoplatnené...Už samotné pristavenie kontajnere si vyžaduje podanie žiadosti a zaplatenie poplatku za pristavenie...Samozrejme , že pravidelné vysýpanie tiež nie je zadarmo...Odpoveď pani odbornej referentky je veľmi všeobecná...si zavolaj na infolinku OLO a dozvieš sa viac...To ako keby som povedal : " ak ma zvolíte za prezidenta , pokúsim sa , aby ste sa mali lepšie ako doteraz... "
19. september 2013

Odpoveď samosprávy

V zmysle Všeobecne záväzného nariadenia (VZN) hl. m. SR Bratislavy č. 13/2004 o miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady, podľa platných zmien a doplnkov, § 6 sa určuje výška poplatku z hmotnosti odpadu v zbernej nádobe, alebo v kontajneri. Odpad uložený mimo kontajnera nie je zahrnutý do miestneho poplatku.
V zmysle Všeobecne záväzného nariadenia (VZN) hl. m. SR Bratislavy č. 12/2001 o nakladaní s komunálnymi odpadmi a drobnými stavebnými odpadmi, podľa platných zmien a doplnkov
§ 5, ods. 2,
písm. f), je pôvodca komunálneho odpadu povinný zmesový komunálny odpad ako i zvyšky po vytriedení komunálneho odpadu vkladať do kontajnerov na to určených tak, aby sa dali uzavrieť a komunálny odpad z nich nevypadával a pri ich vyprázdňovaní neohrozil zdravie našich zamestnancov.
písm. i), je pôvodca komunálneho odpadu povinný neznečisťovať stanovište a jeho okolie.
§ 7, ods. 1,
písm. d) je oprávnená osoba povinná bezodkladne odstrániť odpad zo stanovišťa kontajnerov len od odpadu, ktorý vypadne posádke zberného vozidla pri manipulácii s kontajnermi.
písm. m) je oprávnená osoba povinná v dňoch odvozu odstrániť znečistenie na stanovišti a v okolí do vzdialenosti 3 m vo všetkých smeroch bez ohľadu ako k znečisteniu došlo, avšak za úhradu.

Na základe uvedeného, správca bytového domu môže v OLO, a.s. objednať mimoriadny odvoz odpadu uloženého mimo kontajnerov.
Ak sa uvedená situácia s nahromadeným odpadom mimo kontajnerov pravidelne opakuje je pravdepodobné, že pre bytový dom počet kontajnerov, príp. odvozov nepostačuje. V takomto prípade je správca povinný požiadať na Magistráte hl. m. SR Bratislavy, oddelení miestnych daní a poplatkov na Blagoevovej 9 o zvýšenie počtu kontajnerov, príp. o zvýšenie počtu intervalov odvozov komunálneho odpadu.
Tým, že posádka zberného vozidla neberie odpad uložený mimo kontajnerov, neporušuje žiadne nariadenie.


Odvoz a likvidácia odpadu a.s.
oddelenie služieb zákazníkom
Ivanská cesta 22
821 04 Bratislava
04. október 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Reagujem na podnet od obyvateľa mestskej časti NM.
V prílohe je fotodokumentácia kde je vidieť komunálny odpad v igelitkách v okolí kontajnera.
Zvoz komunálneho odpadu funguje tak, že posádka vysype to čo je obsahom kontajnera poprípade zozbiera a
dočistí neporiadok vzniknutí pri jeho výsype. V podnete je spomenuté, že občania mali viac smetí než bolo obvyklé
čo teda znamená, že odpad mali aj v okolí kontajnera. Podotýkam, že povinnosťou posádky nie je dočisťovanie stojiska a
okolie kontajnerov. Je to úloha správcu, ktorý mal nahlásiť mimoriadny odvoz, poprípade dočisťiť okolie stojiska po vysypaní.
Máme skúsenosti s tým, že obyvatelia nie sú disciplinovaný a smetiary by nerobili nič iné ako zbierali odpad zo zeme.


Žubor Filip, majster odvozu, OLO,a.s.
05. október 2013

ondro

Dik za plnovyzivnu odpoved po jeden a pol mesiaci, islo mi o princip tie smeti boli polozene na kontajneri nie vedla.ani neboli rozhadzane
05. október 2013

separator

nepso, co tu riesis?!
Spotrebny zivot predsa nie je zadarmo
Na vela odpadu treba viac kontajnerov.
Prehrab nejaky kontajner na komunalny odpad a zistis, kolko tam je skatul, kartonov, papiera, skla a hlavne PET flias.
A problem je hlavne v tom, ze ludia to vsetko nahadzu do kontajnera na komunalny odpad aj napriek tomu, ze maju osadene kontajnery na separovany zber papiera, skla a PET flias!!!
16. september 2015

Matúš Čupka

Stojisko je čisté
09. február 2020

Novomestan

To stojisko je problémové, avšak v poslednom čase je tak celkovo poriadok. A ide skor o chybu ukladania nadrozmerneho odpadu ako prace smetiarov.
10. február 2020

Anonymný užívateľ

To nie je ,,chyba" odkladania! To je jednoznačne ignorácia - a slušne povedané lenivosť - odviezť vlastný odpad do zberného dvora OLO.
08. apríl 2021

Martin Uváček

Podnet by som po toľkých rokoch a predchádzajúcich príspevkoch navrhol uzavrieť.
03. október 2023

Anonymný užívateľ

A hlavne ľudia vôbec nevedia, kedy sa vyvážajú kontajnery a odpad nahádžu kade-tade! Pritom by stačilo odpad vyhodiť na druhý deň, keď sú kontajnery prázdne 😉

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania