Rušenie hlukom z autoumyvárky

Zodpovednosť za riešenie: Iné

V riešení
meno
Michal 18. júla 2018

Ručná autoumyváreň - Car Wash Prievozská
Počas letných mesiacov vo večerných hodinách (20 - 23h) hrozný hluk zo silných áut, ktoré sa po umytí predbiehajú v tom, kto sa z umyvárky rozbehne rýchlejšie - každodenne.
Ja som tolerantný človek, avšak syn sa na to neustále budí (a verím že nie je jedniný blízko Prievozskej).

Autoumyváreň uvádza otváraciu dobu nonstop, čo mi príde v blízkosti bytových domov nezmyselné.

Ďakujem za akékoľvek riešenie.

20. júl 2018

Common Ennemy

Takže nie je problém umývarka, ale "túrujúce autá"?
20. júl 2018

Michal

Samozrejme záleží ako sa na to pozeráme, ale ak nie je umyvárka, nie je hluk, preto by mala zodpovednosť niesť samotná umyvárka a upraviť napr. otváracie hodiny.
23. júl 2018

Nivy

To nie je umyvárkou, ale mentalitou zmienených vodičov.
Autá na Prievozskej nie sú hlučné?
23. júl 2018

Michal

Samozrejme, no treba sa pozerat na to co mozno ovplyvnit a co nie.
19. september 2018

Odpoveď samosprávy

Dobry den,

predpoklame, ze pozadujete od MiU obmedzenie otvaracich hodin v autoumyvarke.

Mestská časť (obec) taktiež nie je oprávnená určovať ani schvaľovať individuálnym správnym aktom (rozhodnutím, povolením) podnikateľskému subjektu prevádzkový čas prevádzkarne, nakoľko podľa ustanovenia § 4 ods. 5 písm. a/ bod 3. zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov je jej samosprávna pôsobnosť upravená takto: "obec vo veciach územnej samosprávy ustanoví nariadením pravidlá času predaja v obchode a času prevádzky služieb".

Podnikateľské subjekty v zmysle platného všeobecne záväzného nariadenia mestskej časti Bratislava-Ružinov č. 28/2013 o pravidlách času predaja v obchode a času prevádzky služieb na území mestskej časti Bratislava-Ružinov z 25. júna 2013 (ďalej len „VZN č. 28/2013“), ktoré bolo prijaté na základe ustanovenia § 4 ods. 3 písm. i/ zákona o obecnom zriadení v znení účinnom do 31.03.2018 (od 01.04.2018 § 4 ods. 5 písm. a/ bod 3.), si sami určia prevádzkový čas vo vzťahu k spotrebiteľovi (konečnému zákazníkovi) v medziach príslušných ustanovení VZN č. 28/2013, a po splnení príslušných zákonných podmienok (platné oprávnenie na podnikanie, kladné rozhodnutie RÚVZ o uvedení predmetných priestorov do prevádzky, ...) môžu vykonávať svoju podnikateľskú činnosť bez akéhokoľvek povolenia vydaného mestskou časťou, nakoľko táto nie je príslušným povoľovacím orgánom na výkon podnikateľskej činnosti (pokiaľ tak neustanovuje osobitný predpis). VZN č. 28/2013 obsahuje všeobecnú úpravu prevádzkovej doby prevádzok obchodu a služieb v mestskej časti a je platné a záväzné pre všetky podnikateľské subjekty pôsobiace na území mestskej časti, ktoré zriaďujú prevádzkareň obchodu alebo služieb. Mestská časť, tak ako je uvedené vyššie, neposkytuje žiadne individuálne výnimky mimo rámca daného týmto VZN a taktiež nie je možné podnikateľskému subjektu individuálnym správnym aktom určovať (obmedziť resp. predĺžiť) prevádzkový čas určený v medziach daných VZN.

Ak by sme mohli obyvatelom nejak vyjst v ustrety, prosim upresnite poziadavku.

s pozdravom,

Útvar pre styk s verejnosťou
19. september 2018

Michal

Ja by som bol rad, ak by ste vy navrhli riesenie, ako mozete pomoct svojim obcanom v takychto pripadoch.
24. apríl 2019

Marek

Co tak retarder, aby zamedzil tomu turovaniu z umyvarky von?
13. apríl 2022

Martin Uváček

Je tento podnet ešte aktuálny?

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania