Dlhodobo ignorovaná žltá čiara

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Nové Mesto

Uzavretý
meno
Jozef 13. októbra 2018

Chcel by som veľmi pekne poprosiť o znovuobnovenie žltej čiary na J.C. Hronského a taktiež o osadenie jasnej dopravnej značky Zákaz zastavenia (s výnimkou majiteľov garáží pred svojím vjazdom). Keďže Mestská polícia z mne neznámeho dôvodu tento problém prehliada, dokonca by som povedal, až obhajuje, keďže po oznámení na 159 neudelia žiadnu sankciu. Autá zobrazené na fotografii tu parkovali dokonca niekoľko dní bez pohnutia, čím obmedzujú obojsmernú premávku (defacto stoja v strede cesty) a zároveň obmedzujú majiteľov garáží, keďže garáže sú veľmi úzke a treba do nich vchádzať úplne priamo. A čím viac sa tento fakt ignoruje, tým viac ľudí ho začína zneužívať. Dnes bežne naraz 3-4 autá. Je to dlhodobý problém. Na čo sa stále čaká? Kým niekomu prasknú nervy?

14. október 2018

Jerome

Veliteľ MsP Nové Mesto by sa mal k tomu vyjadriť a dôrazne požiadať novomestský úrad,aby obnovil vodorovné značenie
15. október 2018

Peter Oravec

Podľa výkladu polície žltá čiara platí iba na ceste, mimo cesty (napríklad na chodníku) žltá čiara neplatí. ja viem, že je to nezmysel, ONI ale podľa toho (ne)konajú.
16. október 2018

Jozef

Pokiaľ som správne počul, tento výklad sa už nejak upresnil a platí už aj na priľahlé miesto pri ceste. Pretože to by som potom mohol zastavit aj na autobusovej zastávke, ak vyleziem na chodník a nikto by mi nič nemohol... Ale máte pravdu, že polícia sa možno aj dnes častokrát snaží vykrútiť týmto argumentom. Mestská polícia sa snaží totiž vykrútiť vždy. Tam keď človek volá, dajú mu skoro vždy pocítiť, že by sme ich nemuseli otravovať...
16. október 2018

Peter Oravec

Práve píšem túto sťažnosť (ako príklad správania mstskej polície):
Dňa 15.10.2018 krátko pred 18. hodinou na Trnavskom mýte v Bratislave priamo na zastávke autobusov liniek č. 39 a 78 pred Tržnicou smerom na Krížnu ulicu stáli mne neznáme vozidlá vrátane vozidla mestskej polície, čím znemožňovali vozidlám mestskej hromadnej dopravy (MHD) príjazd a zastavenie na zastávke vyznačenej príslušnou vodorovnou dopravnou značkou (V 11a Zastávka autobusu, trolejbusu a električky).
Podľa § 25 Zákona č. 8/2009 Z. z. vodič nesmie zastaviť a stáť na zastávke vozidla pravidelnej verejnej dopravy osôb a priľahlom nástupišti v úseku, ktorý je vymedzený v tomto zákone; ak je priestor zastávky vyznačený príslušnou vodorovnou dopravnou značkou, platí tento zákaz len pre vyznačený priestor a priľahlé nástupište.
Vozidlá MHD tak vzhľadom na zablokovanie priestoru zastávky vyznačeného príslušnou vodorovnou dopravnou značkou neznámymi vozidlami museli zastavovať v jednom z priebežných jazdných pruhov. Tým vozidlá MHD okrem iného blokovali dopravu v popoludňajšej dopravnej špičke. Zároveň boli vodiči MHD situáciou nútení z vozidiel MHD vypúšťať cestujúcich smerom na chodník tak, že cestujúci sa museli pohybovať po ceste, ak sa chceli dostať na chodník, pričom nikto nezabezpečoval ich bezpečnosť.
Na takto vzniknutú situáciu som sa chcel informovať u príslušníka mestskej polície, ktorý stál priamo na mieste pri aute mestskej polície a situáciu sledoval. Príslušníkovi mestskej polície som jasne oznámil, že vozidlá na zastávke MHD porušujú dopravné predpisy a žiadal som ho opakovane, dôrazne, ale slušne, aby zasiahol. Príslušník mestskej polície mi povedal, že vozidlá MHD zastavujú na zastávke, na čo som mu ja povedal, že nezastavujú na zastávke, ale v jazdnom pruhu, ktorý nie je zastávkou, pretože zastávku v zmysle zákona vyznačuje príslušná vodorovná dopravná značka, ktorú tam stojace neznáme vozidlá nerešpektujú. Jasne som mu povedal, že tam stojace vozidlá nielen porušujú dopravné predpisy, ale vzniká tak aj nebezpečná situácia pre cestujúcich vystupujúcich z MHD. Následne som príslušníka mestskej polície znovu požiadal, aby zasiahol, čo tento príslušník mestskej polície odmietol. Následne som ho požiadal, aby urobil o mojom oznámení aspoň záznam, čo tiež odmietol s tým, že si mám podať písomné oznámenie na mestskú políciu. Po tomto oznámení príslušník mestskej polície viac so mnou nekomunikoval, a to ani vtedy, keď som ho požiadal, aby sa identifikoval menom alebo identifikačným číslom.
Svojím konaním tento príslušník mestskej polície porušil nasledovné ustanovenia Zákona č. 564/1991 Zb. o mestskej polícii:
1. § 3 ods. 1 písm. f) bod 2: Obecná polícia objasňuje priestupky, ak tak ustanovuje osobitný predpis, prejednáva v blokovom konaní priestupky ustanovené osobitným predpisom a priestupky proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky spáchané neuposlúchnutím pokynu vyplývajúceho zo všeobecnej úpravy cestnej premávky, ktorou sa zakazuje zastavenie, státie a vjazd vozidiel,
2. § 7 písm. c) a d): Príslušník mestskej polície pri plnení úloh je povinný najmä c) zakročiť podľa svojich možností a schopností v medziach tohto zákona a iných všeobecne záväzných právnych predpisov, prípadne vykonať iné nevyhnutné opatrenia, ak je dôvodné podozrenie, že bol spáchaný alebo je páchaný trestný čin, priestupok, iný správny delikt alebo iným spôsobom rušený verejný poriadok, d) zakročiť, ak je ohrozený život, zdravie alebo hrozí škoda na majetku; nemusí tak urobiť, ak by tým vystavil vážnemu ohrozeniu seba alebo iné osoby,
Vzhľadom na toto konanie, resp. nekonanie príslušníka mestskej polície napriek jasnému oznámeniu porušovania zákona zo strany mňa ako občana, ako aj vzhľadom na poučenie tohto príslušníka mestskej polície, že si mám podať písomné oznámenie na mestskú políciu, predkladám toto podanie. Zároveň žiadam o riešenie, ako aj o informáciu, ako bol predmet tohto podania vyriešený.
17. október 2018

Jerome

nieco je zhnite v state danskom = SLOVENSKO
17. október 2018

Jozef

Tak vcera sa rozhodli Mestski policajti demonstrovat svoje odhodlanie v boji proti neohladuplnym soferom na ulici J.C. Hronskeho, bohuzial sa zaroven rozhodli demonstrovat, ze to o co ich ziadame, tak ci tak riesit nebudu... Auta, ktore parkovali pri priechodoch pre chodcov, auta ktore parkovali tak, ze zaberali cely chodnik, ako aj auta, ktore parkovali v rozsireni pri vyusteni do ul. Kraskova dostali papucu... Podotykam, ze toto parkovanie tam funguje roky a naposledy to riesili asi pred 3 rokmi. Takze moja pochvala, aj ked vychadza mi z toho, ze vcera to poriesili, len na zaklade staznosti o ignorovani zltej ciry. Auta popri zltej vsak ostali pekne bez papuce. Cize ukazali soferom, nech neparkuju pri priechode pre chodcov, ale radsej na zltej... Taktiez nerozumiem, preco dostali papuce auta len selektivne a nie vsetky radom, ktore porusovali tieto predpisy (napr. Golf ecv SN, ktory parkuje v priechode kazdy den ju nedostal, auto z druhej strany, ktore tam bolo mozno prvy krat ju dostalo)...

Som uz len zvedavy na efekt tejto demonstracie MP. Ci to naozaj nesposobi prave to, ze ludia zajtra nezaparkuju v priechode, ale nam vyblokuju na komplet garaze...
24. október 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Ďakujeme za Váš podnet. Oddelenie verejného poriadku požiadalo o spoluprácu a vyjadrenie MsP.

Zverejňujeme odpoveď:
Vo veci "Odkazu pre starostu" boli hliadky Mestskej polície Expozitúry Bratislava III inštruované. Výkon hliadkovej činnosti v uvedenej lokalite je zabezpečený v rámci možností personálneho stavu expozitúry a plnenia ostatných úloh v zmysle Zákona o obecnej polícii v rámci Okresu Bratislava 3. Problém statickej dopravy a nedisciplinovanosti vodičov nie je problémom len na ulici J. C. Hronského, ale celého Okresu Bratislava 3, kde je tunajšia expozitúra vecne a miestne príslušná konať. Z toho dôvodu je táto problematika riešená príslušníkmi mestskej polície operatívne, vzhľadom na personálne možnosti tejto expozitúry. Bezodkladne sú preverované podnety od občanov, ktoré sú oznámené telefonicky cestou telefonickej linky číslo "159", alebo 02/44634804.


Kancelária starostu
24. október 2018

Peter Oravec

Inými slovami: "Vylezte nám na hrb". Čakali ste niečo iné od mestskej polície???
"Bezodkladne sú preverované podnety od občanov, ktoré sú oznámené telefonicky cestou telefonickej linky číslo "159", alebo 02/44634804."
Skúste to, zavolajte 158. Budete tam na mieste hodinu na nich čakať a nič sa nebude diať. Potom zavoláte ešte raz. Potom prídu, hodinu a pol od prvého zavolania. A spýtajú sa, že čo chcete (ak tam ešte vydržíte stáť a čakať na nich). Musíte im odcitovať paragraf zákona, ktorý tam niekto porušuje. Oni to nevedia, zákon nepoznajú. Potom sa vám vysmejú do tváre (úškrnky, neverbálna komunikácia, gestikulácia...) a povedia vám: "Občan, svoju úlohu ste si splnili, odíďte, nemáte tu čo robiť.". A pošlú vás preč. Následne aj oni sadnú do auta a pôjdu preč. Odskúsané niekoľkokrát. Nie na danom mieste, ale na iných miestach v BA. Žiaľ.
24. október 2018

Peter Oravec

... zavolajte 159....

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania