Bezbrehé asfaltovanie

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Vajnory

Vyriešený
meno
Martin Bak 11. októbra 2018

Dobry den
Nerozumiem preco sa bezbreho asfaltuju vo velkom chodniky hnusnym ciernym asfaltom, nehovoriac o nekvalite materialu aj realizacie, ked vsetci vedia ze kumuluje a vyzaruje teplo a voda z neho len steka, ked Mesto ma platnu politiku o zadrziavani vody v krajine, a napriek tomu sa leje asfalt na chodniky, v predvolebnom osiali asi, hoci praktickejsie estetickejsie a aj lepsie by boli svetle dlazdice, ktore vodu prepustia a nemusi ist do kanala, plus chodnik aj ochladia. To naozaj nikomu nenapadne?
S pozdravom

11. október 2018

Martin

Pán starosta sa vsade opravou chodníkou chvalil, takze samozrejme, ze ide o predvolebny boj. A popravde na miestnom urade uz asi len cakaju kym o mesiac padne a hotovo. Dokonca opravuju aj useky, ktore neboli az take zle a myslim si, ze na Ciernom chodniku sa opravovalo pred par rokmi a teraz su tam zase - popravde niesom si isty ci sa len pokracuje, alebo sa rozbabrava aj to, co uz opravene bolo. Asfalt nieje idealny, ale zasa zamkova dlazba je dost draha a narocna na upravu podlozia, inak je to o tri roky v este horsom stave nez to bolo. Ak je niekde rozdrobeny a popraskany asfalt, pricom betonove podlozie je v dobrom stave tak polozenie asfaltu je rychle a relativne lacne. Na zamkovu dlazbu by sa musel vybrat aj betonovy podklad + este nieco navyse, osadit do betonu obrubniky, upravit podlozie, navozit hruby makadam, udusat, nasypat jemna drvena drt, zrovnat a osadit dlazba. Nemyslim si, ze sme taki bohati aby sa nieco taketo robilo namiesto jednoduchej vymeny jestvujucich povrchov. Samozrejme pri stavbe novych chodnikov by dlazba bola idealna. Otazne je to zase so zimnou udrzbou, lebo kym v zime je casto asfalt uz rozpusteny a suchy, tak zamkova dlazba sa castokrat este nebezpecne smyka, lebo sa na nej dlho drzi sneh a lad. Rovnako asfalt sa da riadne nasolit a sol mu skodi trochu menej nez betonu. Ono ta volba povrchov je na velku diskusiu - neda sa proste povedat ze vsak vsade zakazme asfalt a vo velkom podme menit za dlazbu, lebo niekto povedal, ze je to lepsie.
17. október 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň Martin Bak
Ďakujeme za podnet týkajúci sa opráv chodníkov. Naše stanovisko k tomu vychádza z projektu ktorý sa odsúhlasil a prijal na stavebnej komisii. Pri realizácii sa vychádzalo z niekoľkých faktov.
1) Neasfaltuje sa bezbreho, asfaltuje sa samozrejme tam, kde je potrebná bezprašná trvanlivá pojazdná alebo pochôdzná povrchová úprava za cenu zvládnuteľnú v rozpočte.
2) Alternatívne povrchy napríklad betón sú pracnejšie ale tak isto nezabezpečia vsiakavosť dažďovej vody. Dlažbový povrch ( kamenna, keramicka, betonova atd ) je niekoľkonásobne drahšia. Pri dlaždených povrchoch rádovo stotisíce m2 by sa náklady dostali do neúnosných čísel. Aby dlažba bola pojazdná a splňala požiadavky bezpečnosti musela by byť pevná a nepriepustná.
3) Priesaková dlažba je bez stabilného betónového podkladu a nemožno ju realizovať prakticky nikde, kde sa vyžaduje pojazdný povrch (vjazd z ulice do dvora). Zameniť asfalt za presiakavú dlažbu vyžaduje nielen zoškrabať asfalt, ale vybúrať všetky existujúce podkladové vrstvy a uložiť nove podkladové vrstvy čo by realizáciu neúnosne predražili.


Ing. arch. Bugala Alexander,
Oddelenie stavebné, ÚP, ŽP a dopravy
Mestská časť Bratislava – Vajnory



Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania