Zrezaný strom Vyšehradská (Petržalka)

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Vyriešený
meno
Tomáš . 22. októbra 2018

Dobrý deň, z akého dôvodu bola zrezaná zdravá vŕba na pozemku materskej školy na Vyšehradskej 17 a kto vydal povolenie na jej výrub?
Žiadam o náhradnú výsadbu stromov v rovnakej spoločenskej hodnote. Ďakujem

23. október 2018

Izidor

Čo je teba potom.
23. október 2018

Odpoveď samosprávy

Na základe žiadosti vedenia MŠ a vykonanej obhliadky bol z dôvodu zabezpečenia bezpečnosti detí, v súlade so zákonom o ochrane prírody a krajiny, vykonaný redukčný orez predmetnej dreviny so znížením ťažiska. Strom sa nachádzal v tesnej blízkosti zadného vchodu do areálu MŠ, teda na mieste kde môže ohroziť zdravie a život návštevníkov a preto bolo potrebné vykonať bezpečnostný orez tzn. odstrániť suché, poškodené, nalomené alebo inak nebezpečné konáre v súlade s STN 83 7010 – Ošetrovanie, udržiavanie a ochrana stromovej vegetácie.

Mestská časť BA-Petržalka
23. október 2018

🌳

Bolo by prosím možné priložiť fotodokumentáciu z obhliadky, ktorá preukazuje "suché, poškodené, nalomené alebo inak nebezpečné konáre"? To, že sa strom nachádza pri vchode je irelevantné a nerozumiem, prečo to vôbec spomínate.

A druhá vec - nie som odborník, ale ak si vyhľadám, o čom je redukčný rez, dočítam sa napr.: "Pri tomto reze kladieme dôraz na zachovanie prirodzeného habitusu stromu bez trvalej deformácie koruny. V opačnom prípade pri veľmi radikálnom zásahu dochádza k narušeniu fyziologických procesov stromu a následnému zníženiu jeho vitality a v krajných prípadoch až k odumretiu časti koruny či celého stromu!" Zdroj: http://treegarden.sk/rezy-a-orezy-stromov

To čo vidím na fotke je nezákonná dekapitácia, viď úplný záver tohto článku https://pado.blog.sme.sk/c/405455/zo-zivota-aktivistu.html
25. október 2018

Odpoveď samosprávy

V súlade s STN 83 7010 sa redukčný rez delí podľa charakteru a zamerania redukcie koruny, keď sa rieši aj odstraňovanie suchých a infikovaných konárov tak, aby bola zachovaná prevádzková bezpečnosť drevín, a to na:
- vlastný redukčný rez (redukcia v smere k prekážke)
- presvetľovací rez (presvetlenie koruny z dôvodu revitalizácie stromu)
- symetrizačný rez (symetrizácia koruny proti náporu vetra)
- stabilizačný rez (výšková redukcia koruny s cieľom stabilizovať ju)
- zosadzovací rez (radikálne výškové zníženie koruny)

Pri použití konkrétneho rezu sa prihliadlo aj na druh dreviny (vŕba biela), ktorá dobre znáša aj hlboký orez (hlavové vŕby) a v budúcnosti vytvorí novú sekundárnu korunu.


Mestská časť BA-Petržalka
04. júl 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
na základe uvedeného považujeme tento podnet za vyriešený.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania