Dokedy nás budú modelári obťažovať hlukom?

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Rusovce

V riešení
meno
ivan türk 17. októbra 2013

Na konci Vývojovej ulice, v Rusovciach, pri družstve, asi 500m od domov na Kovácsovej , je plocha ,ktorú družstva používa ako letisko pre lietadlo používané pre práškovacie lietadlo. Túto plochu objavili ľudia , s leteckými modelmi , ktorý sa tam chodia baviť svojím koníčkom . V poslednom čase , však sem začali chodiť modelári s benzínovými modelmi lietadiel , o rozmeroch približne 1,5 až 2 metre, ktorých motory vydávajú zvuk ako malá motorka , ktorý po vystúpaní do výšky 200-300 m , sú počuť stovky metrov ďaleko. V kombinácii s tým , že sem chodia vo večerných hodinách , po príchode ľudí z práce , a v sobotu , aj nedeľu , nie je to to pravé čo by ludia chceli vo chvíľach voľna , a príchode práce, počúvať.Preto sa ľudia obrátili so sťažnosťou na MÚ , ktorý sa k riešeniu postavil , ako je zvykom tu v Rusovciach značne alibisticky, a koná tak, že prakticky nekoná , a problém sa snaží upratať na plecia iných.Ako je tu zvykom , nezastane sa svojich obyvateľov. Úplne inak sa k problému postavila OO -PZ v Rusovciach , ktorá na žiadosť občanov niekoľkokrát zakročila , a modelárov vykázala , bohužiaľ jej možnosti sú obmedzené , pretože sa jedná o súkromný pozemok, a pokiaľ ju o zákrok nepožiada majiteľ pozemku tak , jej zákrok nie moc v duchu zákona. Na našu smolu , však v čase, keď modelári chodia , vedenie družstva je už doma, takže moc o tom vedomosť nemajú.S tým arogantný modelári počítajú , a veselo otravujú životy naďalej. Zmení sa to? , spraví samospráva konečne to , za čo ju obyvatelia platia , alebo bude naďalej alibisticky korčulovať? Alebo tým , že jeden z modelárov je tzv. režisérska "celebrita", nemá Mú veľkú chuť do riešenia ?

17. október 2013

Ján

tak si vybavte aby druzstvo zakazalo vstup na pozemok a nech v pripade porusenia moze poliia zakrocit
17. október 2013

ivan

Máš v podstate pravdu , ale:
v slušnej spoločnosti nevstupujem na cudzí pozemok, ak nemám povolenie od majiteľa, a to modelári nemajú, už im to bolo viac krát povedané, prakticky to skoro všetci pochopili , ale chodí ich tam pár , spolu s jednou tzv . "celebritou", ktorý keď sme ich na to prvýkrát boli na to upozorniť, tak hneď ťahal mobil , s tým ,že ide volať Markízu a JOj-ku, lebo on-pán REŽISÉR.
Tieto veci sa dajú riešiť aj inak, ale aby sme tu mali WILD WEST, človek sa s dôverou obráti na orgán samosprávy, ktorej okrem iného bola delegovaná moc z rúk občana , hlavne pre takéto prípady , aby sa riešili v rámci zákona- rýchlo a účinne, t.j. - si na cudzom pozemku?, máš k tomu povolenie?, nie, a ešte k tomu tu robíš bordel?, rýchlo nastúpi riešenie, a nie vypisovať Modelárskemu zväzu- načo?, alebo strašiť meraním RuVZ, čo odmerajú, ako, kedy,ako sa meria hluk neprevyšujúci hodnoty, napriek tomu rušivý. Nie je jednoduchšie spojiť sa s PZ a požiadať ich o spoluprácu, napriek tomu , ako sa na políciu pozeráme , tak klobúk dolu -stretol som sa tam s porozumením a ochotou.Tak isto družstvo- nemá prečo sa so mnou baviť, ak tam prídem aby dali zákaz vstupu na pozemok. Prečo?, zajtra príde niekto iný a bude požadovať, zas dačo iné.
Ale keď sa spojí MÚ s družstvom a požiada ich o toto, z dôvodov známych, tak to je čosi iné . A MÚ vie o čo ide , pretože zo sťažnosťou dostalo aj CD s nahrávkami , kde je zaznamenané, ako takéto modelárstvo vyzerá z pohľadu občanov.
22. október 2013

Anonym

takze vadia ti ty modelari alebo to praskovacie lietadlo??
22. október 2013

ivan

Nikde nebola reč o práškovacom lietadle.
28. október 2013

Oli

V nedelu rano boli na letisku najdene 10 cm klince bez hlaviciek a hrotom hore. Niekto si dal tu namahu...
Neviem, kto ma zaujem , aby sa niekto zranil. Chodia tam rodicia s detni pustat sarkanov, domaci vencit psikov , na prechadzky a bicyklovat s malymi detmi. A nie len modelari......
Je to hyenizmus.
Bartosova
28. október 2013

ivan

To je síce pravda , ale to je dôsledok toho ako sa riešia problémy. Niekto stratil nervy, a dal sa riešiť problém po svojom. No čo už, hlavné je brať pekný plat , a ľudia sa môžu aj pozabíjať.
04. november 2013

Odpoveď samosprávy

MČ zaregistrovala sťažnosť proti hluku leteckých modelárov dňa 2.9.2013. V prvom kroku sa obrátila na PD Dunaj (9.9.2013), areál ktorého leteckí modelári využívajú a v druhom kroku (1.10.2013) sa obrátila na Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave so žiadosťou o premeranie hluku. Až po meraní hladiny zvuku bude možné vyhodnotiť sťažnosť ako oprávnenú alebo neoprávnenú. Sťažovatelia boli o doterajšom postupe MČ písomne informovaní (1.10.2013). Samotná aktivita leteckých modelárov nevyžaduje nijaké povolenia zo strany štátnych orgánov alebo orgánov samosprávy, s výnimkou organizovaných podujatí, čo však nie je prípad modelárov v priestoroch PD Dunaj.

MČ počká na výsledky merania hladiny hluku zo strany RÚVZ a potom znovu vstúpi do kontaktu so sťažovateľmi.

Dušan Antoš
starosta MČ Bratislava – Rusovce
04. november 2013

ivan

To je odpoveď úradníka , ktorý rieši problém úradnícky.Som zvedavý ako bude RUVZ merať hluk , pretože modelári chodia kedy chcú. Budú tam merači bivakovať , a číhať kedy modelári prídu? Úradníka vôbec nezaujíma , že hluk môže obťažovať aj keď nepresiahne mieru povolenú zákonom.Úradníka nezaujíma , že obyvateľov obce ,kde má slúžiť svojim obyvateľom obťažujú obyvatelia cudzích miest, a iných mestských častí, ktorí boli už z viacerých miest , kde majú na čele úradníkov čo dbajú o svojich obyvateľov , vykázaní, ale samozrejme tu v Rusovciach nájdu útočisko. Kedy bude úradník , namiesto vypisovania pripečených odpovedí , ktoré nakoniec namiesto neho zosmolil niekto iný, robiť to načo ho majú obyvatelia vo čele obce?
Keď nejde o úradníka , a spriaznené duše , ale len o človeka ,sral to pes?
08. marec 2014

bikso

to je super ze tam niekto dal klince asi naozaj rozmyslal co by sa mohlo stat keby pristavalo praskovacie lietadlo a dostalo defekt ... pri takej rychlosti by to bola smrt a mozno aj katastrofa ...

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.