Sad Janka Kráľa-strom-invazívna rastlina

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Uzavretý
meno
Jaroslava Panáková 03. apríla 2019

V Sade Janka Kráľa je niekoľko kríkov a stromov tisu obyčajného. Všetky časti u oboch pohlaví tisu sú vysoko jedovaté (okrem červenej dužiny plodu, jadierko v plode je ale tiež jedovaté), kedže obsahuju kardiotoxické taxínové alkaloidy. V parku sa hrá veľa detí. Stačí sa obtrieť o kôru a olízať ruky, aby sa dieťa mierne priotrávilo (nevoľnosť, hnačka a pod.). Prosím, aby oznámenie o tejto povahe tisu obyčajného boli na tabuľke alebo inak oznámené pri každom poraste. Taktiež prosím, aby sa preverili iné dreviny, ktoré by mohli byť tiež jedovaté. Ďakujem.

03. apríl 2019

Mária Lacková

Tento podnet je myslený ako prvý apríl, alebo vážne?
Čo sa týka toxicity, môžu dať tabuľky "Nechytať a nelízať!" úplne všade - do MHD, k smetným košom, na lavičky, na preliezky, na pieskoviská...
Myslím, že je ľahšie naučiť deti, aby si neoblizovali ruky, kým si ich neumyjú.
03. apríl 2019

Tomáš 2

Dobrý deň,
pridávam sa k názoru, že ide zrejme o prvoaprílový žart. Ako malý som dochádzal do styku so "všetkým možným" a nikdy som sa nepriotrávil apod. Je to vec výchovy a edukácie a tiež dieľa nie je koza :) Pre maximalizáciu bezpečnosti Vašich detí môžete využiť napríklad detský kútik s plastovými guličkami v niektorom z nákupných centier alebo vytvoriť pre ne bezpodnetovú miestnosť, akú majú na každej psychiatrii.
Práve mi zostalo nevoľno a to som ani nič nezjedol...
Pekný deň!
Tomáš.
03. apríl 2019

Jaroslava Panáková

Dobrý deň!

Uviedla som len príklad, ako sa môžu dostať alkaloidy zo stromu do tela. Z osobnej skúsenosti môžem len povedať, že sa priotrávil dospelý na pikniku, ktorý sa dotkol kôry tohto stromu. Prosím len o informovanie návštevníkov parku. Nemyslím si, že daný poznatok o tise obyčajnom je všeobecne známy.
Jaroslava
08. apríl 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za zaujímavý podnet.

Správa parku vykoná ohliadku problematických tisov a pri aktualizácii parkového poriadku určite zváži informáciu tohto typu. Avšak domnievame sa, že ani osadenie tabuliek by plne nezabezpečilo bezpečnosť návštevníkov pred fyzickým kontaktom s uvedenými drevinami. Pretože ide o park, ktorý je obdobou živého ekosystému (rastú tam dreviny, žijú rôzne živočíchy a pod.) hrozí prirodzene rôzne nebezpečenstvo. Je takmer nemožné informovať návštevníkov o každom potenciálnom nebezpečenstve, ktoré im hrozí nielen v parku. V tomto smere je namieste správna výchova mládeže, ktorú žiadne informačné tabuľky nedokážu plne nahradiť. Domnievame sa, že obdobnými tabuľkami
by sa narušil prirodzený ráz parku, aj samotné tabuľky by mohli predstavovať nebezpečenstvo pre návštevníkov (mohli by predstavovať neočakávanú prekážku alebo by mohli byť predmetom záujmu vandalov).
Veríme, že slušným správaním sa v parku, bystrým vnímaním okolia a ohľaduplnosťou voči drevinám nehrozí návštevníkom parku výrazne nebezpečenstvo fyzickým kontaktom s tismi.

MÚ BA - Petržalka
07. júl 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

zodpovednosť za podnet bola zmenená na Magistrát až 2.7.2020. Ospravedlňujeme sa preto, že sme Vám na podnet v minulosti neodpísali, ale nebol nám pridelený. Plne sa stotožňujeme so stanoviskom mestskej časti Bratislava - Petržalka a považujeme ho za dostatočné.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania