Námestie hraničiarov - zničené schody

Zodpovednosť za riešenie: Iné

Vyriešený
meno
Pavol Škojec 07. mája 2019

Chcem nahlásiť značne poškodené schody, ktoré vedú z terasy na Námestí hraničiarov smerom k zastávke MHD. Schody sú natoľko zničené, že hrozí zvýšené riziko úrazu pre chodcov (foto posielam v prílohe). Chcem preto poprosiť, aby sa v čo najkratšom možnom čase zabezpečila ich oprava a predišlo sa tak možným úrazom.

09. máj 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za Váš podnet. O jeho doriešení Vás budeme informovať.


MÚ BA - Petržalka
13. máj 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Sekcia správa nehnuteľností, na základe viacerých podnetov obyvateľov Petržalky šetrila vlastníctvo „Pristavanej technickej vybavenosti“ ďalej len PTV, na Námestí Hraničiarov 1-13, kde sme zistili, že celý objekt vrátane bytových domov vybudovalo bývalé Stavebné bytové družstvo Bratislava V. ktoré sa dnes nazýva Bytové družstvo Petržalka.
Pri zápise stavieb do katastra nehnuteľností bol vyhotovený geometrický plán, ktorý z pôvodnej celej stavby PTV odkrojil schodisko a prístup na pochôdznu terasu t.j. dnešný pozemok p.č.95/10, vjazd a prejazd ku garážam bol označený p.č.95/9, a stavby garáží p.č.95/7, 95/8 boli zapísané do listu vlastníctva č.4175, pričom rozdelenie a zápis „stavby objektu“ objednal a realizoval vlastník: Bytové družstvo Petržalka, ktoré dodnes figuruje ako menšinový vlastník neprevedených garáží na LV č.4175. Viď. https://cica.vugk.sk/LV_vyber.aspx .

Všetky oddelené objekty pochádzali z pôvodného objektu PTV vybudovaného na pozemku p.č.95. Na základe zistených informácií konštatujeme, že hlavné mesto SR Bratislava, nie je vlastníkom „Pristavanej technickej vybavenosti“ na Námestí Hraničiarov 1-13, postavenej na pozemkoch p.č.95/7,8,9,10 a preto v zmysle uvedených skutočností, nemôžeme opravovať preukázateľne zistené súkromné vlastníctvo „Bytového družstva Petržalka“.


Sekcia správy nehnuteľností
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
13. máj 2019

Odkaz pre starostu

Podnet bol preposlaný na Bytové družstvo Petržalka (email: [email protected]).

Michal Haman
Administrátor pre Petržalku
15. máj 2019

Martin

Dotknuté schodište sa nachádza na parcele č. 95/1, nie 95/7, 8, 9 a 10. Jediným vlastníkom tejto parcely je "Hlavné mesto Slovenskej republiky Bratislava, Primaciálne námestie 1,
Bratislava, PSČ 814 99, SR" (výpis z katastra nehnuteľností).
Mimochodom, aj to druhé schodište (parcela 95/10) je podľa LV 1748 vo vlastníctve hlavného mesta.
23. máj 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, schody na terasu ktorá je nad garážami na Námestí Hraničiarov 1-11 v Bratislave-Petržalke sa nachádzajú na parcele č. 95 ktorá je podľa LV č. 1748 vo vlastníctve Magistrátu hl. mesta SR Bratislavy. Schody neboli prevedené do podielového spoluvlastníctva vlastníkov garáží. Schody slúžia širokej verejnosti.

Ing. Jana Hodásová
vedúca úseku technického
Bytového družstva Petržalka
29. júl 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ospravedlňujeme sa za nedoriešenie podnetu, opätovne sme kontaktovali Sekciu správy nehnuteľností.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
30. júl 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.

Naším šetrením majetku v priamej správe hlavného mesta SR Bratislavy a tiež v správe mestskej časti Bratislava Petržalka sme zistili, že uvedenú stavbu PTV na Námestí Hraničiarov neevidujeme v našom majetku a ani v správe. Vlastníctvo pozemku a vlastníctvo stavby na pozemku vybudovanej sú dve rozdielne veci.

Sekcia správa nehnuteľností, na základe viacerých podnetov obyvateľov Petržalky šetrila vlastníctvo „Pristavanej technickej vybavenosti“ ďalej len PTV, na Námestí Hraničiarov 1-13, kde sme zistili, že celý objekt PTV vrátane bytových domov vybudovalo bývalé Stavebné bytové družstvo Bratislava V. ktoré sa dnes nazýva Bytové družstvo Petržalka.
Pri zápise stavieb do katastra nehnuteľností bol vyhotovený geometrický plán, ktorý z pôvodnej celej stavby PTV odkrojil schodisko a prístup na pochôdznu terasu t.j. dnešný pozemok p.č.95/10, vjazd a prejazd ku garážam bol označený p.č.95/9, a stavby garáží p.č.95/7, 95/8 boli zapísané do listu vlastníctva č.4175, pričom rozdelenie a zápis „stavby objektu“ objednal a realizoval vlastník: Bytové družstvo Petržalka, ktoré dodnes figuruje ako menšinový vlastník neprevedených garáží na LV č.4175.

Uvedené stavby garáží a prístupových schodísk k bytovým domom, ktoré spolu tvoria dielo pochôdznej terasy sú jeden celok ako jeden celok boli vybudované, preto znovu opakujeme: „Pochôdzne terasy a ich stavebnotechnická súčasť „schody“ nespĺňajú kritériá miestnych komunikácií, pretože nie sú pozemnými stavbami všeobecne prístupnými, nie sú zaradené do siete miestnych komunikácií a ani neboli povolené ako miestne komunikácie v zmysle cestného zákona. Pochôdzne terasy sú zo zákona spoločnými časťami bytových resp. polyfunkčných domov a to bez ohľadu na to, či boli pristavené následne po skolaudovaní domu, bez ohľadu na to z akých zdrojov boli financované a kto bol ich stavebníkom.“

V zmysle uvedeného Vám oznamujeme, že nakoľko sa podľa nášho názoru jedná o súkromné vlastníctvo vlastníkov garáží, ktorý sú zároveň vlastníkmi bytov v bytovom dome na Námestí Hraničiarov 1-13, nemá hlavné mesto ani mestská časť, povinnosť opravovať pochôdznu terasu v súkromnom vlastníctve.

Považujeme preto podnet za uzavretý.

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
22. október 2019

Laco

Pekna to patalia... smutne
13. jún 2020

Martin Uváček

Nech už je zodpovedný ktokoľvek, schody sa konečne opravujú.
21. jún 2020

Martin Uváček

Podnet treba aktualizovať.
21. jún 2020

Odkaz pre starostu

A sú schody už opravené?
21. jún 2020

Martin Uváček

Už sú. Potvrdil to aj zástupca vlastníkov garáži pod touto terasou v inom podobnom podnete.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania