Olejkárska-MHD-technické problémy

Zodpovednosť za riešenie: Dopravný podnik Bratislava, a.s.

Uzavretý
meno
Robert F. 27. mája 2019

Dopravný Podnik Bratislava : klimatizácia - nízka teplota:
Prosíme vždy o správne nastavovanie teploty klimatizácie vo vozidlách.

"Teplotný rozdiel medzi interiérom a vonkajším prostredím by nemal prekročiť päť až sedem stupňov. Takže ak je vonku napríklad 30°C, vhodná teplota v klimatizovanom priestore by mala byť okolo 23 až 25°C," informuje bratislavský Regionálny úrad verejného zdravotníctva.

Medzi zdravotné komplikácie spôsobené nesprávnym používaním klimatizácie patria podráždené suché oči alebo nosná sliznica, bolesti uší, kĺbov či hlavy, únava, ale aj opakované ochorenia dýchacích ciest, astma, zhoršenie alebo vznik alergií, suchý dráždivý kašeľ, zablokovaná krčná chrbtica.

https://ekonomika.sme.sk/c/amp/20871282/zle-nastavena-klimatizacia-skodi-aka-teplota-je-idealna.html

28. máj 2019

Ján

To s tymi 7 stupnami je dobra urban legend. Ak bude vonku 37 stupnov, tak to akoze vo vozidle ma byt 30? Vsak tam ludia v takom teple skolabuju. Ak vam vadi klimatizacia, tak si noste so sebou sveter a nezneprijemnujte inym ludom zivot.
11. jún 2019

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,
podnet opätovne preposielame zodpovednej inštitúcii.

Matúš Sedlák
Odkaz pre starostu
[email protected]
02. júl 2019

Robert F.

Prosím Vás celoplošne v MHD o vypínanie resp. prispôsobovanie teploty klimatizácie najmä ráno a večer, ak je vonkajšia teplota ešte/už nízka Napr. v X5, X6, 83, 84 v ranných časoch, ak je vonkajšia teplota prijateľná, nesvieti slnko, a tiež v časoch neskôr ako 21:00 máva klimatizácia nastavené nízke teploty. Studený vzduch vo vozidlách na sediacich pasažierov prúdi priamo, čím sú vystavení vyššiemu pôsobeniu chladu ako je nastavená teplota.

Uvedené by malo taktiež za následok asi aj úsporu paliva a el. energie.
04. júl 2019

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,
podnet opätovne preposielame zodpovednej inštitúcii.

Matúš Sedlák
Odkaz pre starostu
[email protected]
25. september 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet. Klimatizácia býva nastavená spravidla v rozmedzí 21-24 stupňov Celzia. V čase, keď na vozidlá nesvieti priame slnko, tieto sa toľko nezahrievajú a preto v nich môže byť pocit zimy, hoci je klimatizácia nastavená rovnako ako cez deň.
Vašu požiadavku budeme riešiť aj prostredníctvom prieskumov a ankiet vo vozidlách. Ďakujeme za pochopenie.

Matej Michlík
odbor marketingu a komunikácie Dopravného podniku Bratislava, a.s.
28. september 2019

Robert F.

Ďakujem za odpoveď.
Podnet bol NERIEŠENÝ od 26.5.(2019) doteraz - i v čase horúčav, kedy je KAŽDÝ ROK aktuálny.
Žiadam Vás podnet riešiť a zapracovať do inštrukcií pre vodičov od 05/2020.

"AKTUÁLNY Teplotný rozdiel medzi interiérom a vonkajším prostredím by nemal prekročiť päť až sedem stupňov. ...," informuje bratislavský Regionálny úrad verejného zdravotníctva.

Prieskumy a ankety vo vozidlách sú diskutabilné z dôvodov:
- premenlivosť počasia,
- malá štatistická vzorka,
- poloha pasažiera vo vozidle sa veľmi dynamicky mení, najmä v špičke, pasažierom pri dverách sa mení teplota často a o veľa °C vystupovaním von a nastupovaním dnu nakoľko púšťajú iných,
- nezohľadňuje, že pri priamom fúkaní klimatizácie na pasažiera alebo pri dlhom cestovaní sa efekt chladu zosilňuje,
- atď.

Žiadam Vás o celoplošne v MHD v reálnom čase dynamické prispôsobovanie teploty klimatizácie vo vozidlách teplote vonkajšieho prostredia nameranej teplomerom vo vozidle a sledovanej vodičom minimálne na konečných zastávkach.
(Najmä ráno a večer, ak je vonkajšia teplota ešte/už nízka - v ranných časoch, ak je vonkajšia teplota prijateľná, nesvieti slnko, a tiež v časoch neskôr ako 21:00 zvýšiť teplotu klimatizácie.
Studený vzduch vo vozidlách na sediacich pasažierov prúdi priamo, čím sú vystavení vyššiemu pôsobeniu chladu ako je nastavená teplota.)
01. október 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, Váš podnet berieme na vedomie a ako sme informovali, klimatizácie sú priebežne opravované a tepelná pohoda bude vyhodnocovaná. Ďakujeme za pochopenie.

odbor marketingu a komunikácie Dopravného podniku Bratislava, akciovej spoločnosti

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania