Palkovičova-reklama-vizuálny smog

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Uzavretý

Billboard ma 12 hodín. Vyrástol dnes ako ozdoba parku (medzi Záhradníckou a Palkovicovou). Naozaj bojujeme s vizuálnym smogom? Kto dáva súhlas na stavbu takýchto konštrukcii na verejných priestoroch? Myslim,že je to ako dať súhlas s grafiti na stenách našich domov. Starosta ma iste nástroje k ochrane mesta pred takýmito vandalmi.

29. júl 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

sme radi, že vám záleží na stave nášho mesta. O vašom podnete sme informovali Sekciu správy nehnuteľností.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
16. august 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

v súvislosti s kritikou vizuálneho smogu v parčíku medzi Záhradníckou a Palkovičovou ulicou podávame informáciu o dôvode umiestnenia tohto reklamného zariadenia. Hlavné mesto uzatvorilo dňa 11. 7. 1990 Zmluvu (ďalej ako „Zmluva“) so spoločnosťou J.C. Decaux Slovakia, s.r.o. (ďalej ako „J.C.Decaux“), na základe ktorej sa J.C.Decaux zaviazalo dať hlavnému mestu k dispozícii kryté zastávky pre cestujúcich, mestské informačné tabule, moderné stĺpy, minismerovníky a iné zariadenia, pričom sa zároveň hlavné mesto zaviazalo povoliť J.C.Decaux bezplatné používanie k tomu potrebného pozemku. Všetky tieto zariadenia sa počas platnosti zmluvy inštalujú iba prechodne na pozemku a pôde a ostávajú majetkom J.C.Decaux. Z dôvodu potreby osadzovania ďalších zariadení mestského mobiliáru pre hlavné mesto ( hlavne prístreškov na zastávkach MHD ) a potreby úpravy jestvujúcich záväzkov zmluvného vzťahu sa priebežne uzatvárajú dodatky k tejto Zmluve.

V rámci Dodatku č. 4 zo dňa 20.10.2014 k Zmluve bolo dohodnuté, že nesplnená časť záväzku J.C.Decaux z predchádzajúceho dodatku, sa nahrádza novým záväzkom J.C.Decaux dodať a nainštalovať 15 reklamných zariadení typu Senior (ďalej ako „RZ Senior“) na pozemkoch hlavného mesta, a to kedykoľvek počas doby platnosti Zmluvy v znení neskorších dodatkov. V zmysle plnenia tohto záväzku predložilo J.C.Decaux hlavnému mestu na schválenie celkovo 35 lokalít pre RZ Senior, z ktorých hlavné mesto udelilo súhlas na 19 lokalít (z toho 4 lokality boli náhradné). V zmysle stavebného poriadku bolo dňa 29.9.2018 na uvedené zariadenie vydané stavebné povolenie s určenými podmienkami uskutočnenia reklamnej stavby. To, že realizácia zariadenia bola až v júni 2019 je vecou spoločnosti JCDecaux, pretože ako je už vyššie uvedené, môže tak urobiť kedykoľvek počas platnosti zmluvy, ktorá zatiaľ platí do 28.9.2028. Z uvedeného vyplýva, že výstavbou reklamného zariadenia nejde o jedno účelové zvyšovanie vizuálneho smogu, ale o zmluvné plnenie, ktorým sa kompenzujú náklady spojené s výstavbou a údržbou prospešných zariadení mestského mobiliáru ako napríklad prístrešky na zastávkach, informácie o meste na informačných tabuliach, alebo mobilné toalety. Pre Hlavné mesto to neznamená žiadne náklady, pretože náklady sú uhrádzané z tržieb za reklamu na týchto zariadeniach.

Oddelenie mestskej mobility
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania