Parkovanie v križovatke v celom meste

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený
meno
Peter Oravec 05. februára 2014

Parkovanie v celom meste

Pán Papajčík sa tu na OPS:
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/6891/bezohladne-parkovanie-zahradnicka#comment-form
vyjadril nasledovne:

„Ustanovenie § 25 ods. 1 písm. d) Zákona o cestnej premávke č. 8/2009 Z. z. - že Vodič nesmie zastaviť a stáť na križovatke a vo vzdialenosti kratšej ako 5 m pred hranicou križovatky a 5 m za ňou.. sa v takomto prípade nedá uplatniť, nakoľko ten sa vzťahuje iba na státie na vozovke, nie na chodníku. To nie je náš výmysel ale výklad zákona všeobecne platný.“

Chcem sa spýtať pána Papajčíka, kde prišiel k tomuto „všeobecne platnému výkladu zákona“. Prosím teda Papajčíka, aby verejne oznámil, ktorý orgán oprávnený dávať záväzný výklad zákona, kedy a kde takýto výklad uvedeného ustanovenia Zákona č. 8/2009 Z. z. vydal.

Výklad uvedeného ustanovenia citovaného Zákona môže byť, resp. je aj nasledovný:
Pri výklade je nutné skombinovať minimálne tieto paragrafy:

§ 25 ods. 1 písm. d) Zákona o cestnej premávke č. 8/2009 Z. z.
d) (Vodič nesmie zastaviť a stáť) na križovatke...

§ 2 ods. 2 písm. j) Zákona o cestnej premávke č. 8/2009 Z. z.
j) (Na účely tohto zákona sa ďalej rozumie) križovatkou miesto, v ktorom sa cesty pretínajú alebo spájajú.

§ 2 ods. 2 písm. g) Zákona o cestnej premávke č. 8/2009 Z. z.
g) (Na účely tohto zákona sa ďalej rozumie) chodníkom komunikácia alebo časť cestyurčená pre chodcov, ktorá je spravidla oddelená od vozovky výškovo alebo iným spôsobom.

Z týchto ustanovení vyplýva, že
a) chodník je časťou cesty,
b) križovatkou je miesto, v ktorom sa cesty pretínajú alebo spájajú, a
c) na križovatke (a teda aj na chodníku pri križovatke, ktorý je časťou cesty)vodič zastaviť a stáť nesmie.

Ďakujem vopred za jasnú, jednoznačnú a skorú odpoveď pána Papajčíka.

Poznámka: Lokalizácia aj fotografie sú ilustratívne. Ide prakticky o celú Bratislavu.

06. február 2014

Miro

Dakujem Vam pan Oravec za tieto fotky nech kompetentní vidia v akej mastali to zijeme.Absolutna dzungla bez pravidiel.A pritom sa to opakuje kazdy den,kde su policajti?Uz ma nebavi stale obchadzat auta a kluckovat medzi autami uz ma to serie tak ako aj pan Papajcik aj vsetci poslanci na tuto stranku a na ludí.Vsade su znicene obrubniky a chodniky od aut uz sa na to nemozem pozerat.S Vasim dovolenim by som chcel tieto fotky poslat primatorovi hlavneho mesta Bratislavy.A budem pozadovat riesenie.

Dakujem
06. február 2014

Peter Oravec

Miro, nech sa páči. Súhlasím.
07. február 2014

Vlado

Cestny zakon je jedna vec a parkovanie na chodnikoch druha. Kedy sa kompetentni, plateni z nasich dani, konecne rozhybu a prijmu zmysluplne VZN o parkovani na chodnikoch?!
08. február 2014

Martin

Neviem, čo mestská polícia nepochopila?!
Výklad zákona s komentárom:
Z hľadiska dopravných predpisov je to parkovanie v križovatke, čo je zakázané.
Chodník na fotke je z hľadiska zákonnej definície časť cesty určená pre chodcov, ktorá je oddelená od vozovky výškovo.
Aj pre chodník, ako časť cesty platí, že križovatkou je miesto, kde sa cesty spájajú alebo križujú (neplatí to len pre vozovky).
Podľa dopravných predpisov vodič nesmie zastaviť a ani stáť na križovatke a vo vzdialenosti kratšej ako 5 m pred hranicou križovatky a 5 m za ňou; tento zákaz neplatí v obci na križovatke tvaru "T" na náprotivnej strane vyúsťujúcej cesty.
Ako vidno na fotke, autá svojím parkovaním ohrozujú chodcov tým, že vodiči vchádzajúci do križovatky majú zhoršený prehľad o tom, čo sa deje na chodníku. V takýchto prípadoch je väčšmi pravdepodobné, že vodič zrazí chodca.
Mimochodom, vodiči tiež nesmú parkovať na priechode pre chodcov a ani 5 m pred ním.
Čítajte viac: http://auto.sme.sk/poradna/parkovanie-zastavenie-vozidla-a-statie/333-parkovanie-pri-prechode-pre-chodcov/#ixzz2sjH93JkW
08. február 2014

Peter Oravec

Situácia nie je jednoduchá a ani jednoznačná. Najnovšie existuje oficiálne vyjadrenie Prezídia policajného zboru MVSR, z ktorého vyplývajú veľmi smutné závery.
Prosím, čítajte:
http://www.scribd.com/doc/204493443/Chodniky-1-5m-Odpoved-MV
06. máj 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

stanoviská poskytované na tomto portáli nemajú právnu záväznosť. A ani to nie je jeho cieľom. Odpovede vychádzajú z informácií poskytnutých odbornými útvarmi mesta. Na poskytovanie výkladov zákona sú oprávnené inštitúcie.

K téme parkovania na chodníkoch sme niekoľkokrát poskytli informáciu o výklade zákona, ktorý ste tu zverejnili aj od príslušnej inštitúcie - Prezídia policajného zboru.

Hlavné mesto si uvedomuje problém s parkovaním na chodníkoch, zdôrazňujeme však, je spôsobený zlým ustanovením zákona, a zákon môžu zmeniť len poslanci Národnej rady Slovenskej republiky.

Mgr. Marek Papajčík
Oddelenie marketingu a vzťahov s verejnosťou
Hlavné mesto SR Bratislava
06. máj 2014

Bratislavčan

Výhovorky, výhovorky, ....
15. február 2016

Peter Oravec

Vzhľadom na aktuálny právny stav prosím o označenie tohto podnetu ako vyriešený. V rámci platnej legislatívy skutočne môžete s autom na chodníku robiť čokoľvek, ak ponecháte 1,5 metra voľného chodníka. Ďakujem.
15. február 2016

Anonymný užívateľ

Je to jednoduché. Parkovanie na chodníkoch pri hranici križovatky a pri prechodoch pre chodcov by malo byť analogické so zákazom zastavenia a státia na vozovke na takýchto miestach!

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania