Jasovská - invazívna rastlina Pajaseň žliazkatý

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Uzavretý
meno
greg 10. októbra 2019

Dobrý deň, prosím o odstránenie inváznej dreviny. Jedná sa o Pajaseň žliazkatý (Ailanthus altissima), kde je Bratislava podľa zákona č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny povinná starať sa o pozemok na území hlavného mesta tak, aby nedochádzalo k rozšíreniu týchto druhov na jeho pozemku a v prípade výskytu inváznych druhov je povinná ich odstraňovať.
Ďakujem

Bratislava-Petržalka
Parcelné číslo 2503

12. december 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
prebieha monitoring týchto inváznych druhov, na základe ktorého budú tieto dreviny
v zmysle zákona postupne odstraňované.
25. august 2022

PotPalo

Kto ťa platí, greg? Normálny človek nechodí hľadať stromy na výrub, normálny človek sa v lete pod tie stomy schová pred slnkom.

Mimochodom, keby bola táto drevina taká invazívna, bolo by naokolo tisíc malých stromčekov, nie iba jeden osamotený strom.
30. august 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
na podnet sa opätovne pozrú naši kolegovia, ich stanovisko následne prinesieme.
Kto? Referát zelene
Kedy? september 2022

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Bratislava-Petržalka
31. august 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
zasielame stanovisko pracovníčky referátu zelene:

Dobrý deň.

O uvedenom Pajaseni žliazkatom vieme, rastie na rohu bytového domu Jasovská č.21. Odstraňovanie inváznych drevín v mestskej časti Petržalka sa robí priebežne, odstraňujú sa nálety i vzrastlé jedince inváznych drevín – Pajaseň žliazkatý a Javorovec jaseňolistý. Odstraňujú sa mladšie jedince nevhodne vyrastajúce pri spevnených plochách, škárach, v zanedbaných kútoch, rastúce v skupinách. Prednosť v odstraňovaní majú samičie jedince, stromy napadnuté chorobami, škodcami, odumierajúce, v zlom zdravotnom stave alebo prevádzkovo nebezpečné. Nakoľko tento strom nejaví ešte známky žiadneho preschnutia, neplánujeme ho odstrániť toto zimné obdobie. Strom budeme monitorovať a viesť v poradovníku.

Tento rok sa odstraňovali na druhej strane domu invázne dreviny v základnej škole Turnianska a na detskom ihrisku. Túto zimu ideme odstraňovať invázne dreviny v materskej škole Turnianska. Tieto zásahy sa vždy stretávajú s negatívnym ohlasom ľudí, nakoľko obyvatelia nerozlišujú jednotlivé druhy stromov.
Kto? Referát zelene
Kedy? august 2022

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Bratislava-Petržalka

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania