Chýbajúci priechod pri zastávke Jurigrad

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

V riešení

Absencia priechodu pre chodcov pri zastávke Jurigrad. Je tu hustá premávka, najbližší priechod je až pri Vodárenskej záhrade, cca 500 m.

26. november 2019

Platon Lasterton

Nielen to, ze najblizsi prechod je az 500m, ale z Jurigradu nevedu ine chodniky len ten na druhej strane cesty.
04. december 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

sme radi, že vám záleží na stave nášho mesta. O vašom podnete sme informovali kompetentné oddelenie, ktoré sa ním už zaoberá.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
20. december 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Podnet je opodstatnený. Avšak vybudovanie nového priechodu pre chodcov musí spĺňať kritéria dané technickými normami, Zákonom č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov, Vyhláškou 9/2009 Z. z., ktorou sa vykonáva zákon 8/2009 a Vyhláškou 532/2002, čiže nadväznosť priechodu na existujúce pešie trasy – chodníky, vhodná poloha z hľadiska viditeľnosti priechodu, osvetlenia, dostatočného rozhľadu, bezbariérového prístupu atď.
Uvádzame, že Generálny investor Bratislava (GIB) dal spracovať projekt „Rekonštrukcia Devínskej cesty“ od Kremeľskej po Botanickú, kde je komplexne riešená situácia s chýbajúcimi chodníkmi, priechodmi pre chodcov a zastávkami.
V predmetnom projekte sa nachádza aj priechod pre chodcov pri zastávke Jurigrad.
Ďalej uvádzame, že ak nedisciplinovaný vodiči porušujú pravidlá cestnej premávky napr. nedodržaním najvyššej dovolenej rýchlosti je potrebné sa obrátiť na príslušný útvar policajného zboru s požiadavkou o zvýšenú kontrolu dodržiavania pravidiel cestnej premávky v predmetnom úseku komunikácie Devínska cesta.

S pozdravom,

Oddelenie dopravného inžinierstva
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
22. júl 2020

Libor Chrast

Dobrý deň, obraciam sa na Vás zo žiadosťou o umiestnenie priechodu pre chodcov na Devínskej ceste. Odôvodnenie: nachádzajú sa tu dve autobusové zastávky, umiestnené oproti sebe. Tieto zastávky obsluhujú zástavbu na Devínskej ceste, Vincenta Hložníka, Albína Brunovského a Matejkova. Zároveň je to jediný prístup na cyklistický chodník. Na Devínskej ceste je povolená rýchlosť 70 km/h, pričom v tomto úseku je rýchlosť obmedzená na 50 km/h. Žiaľ toto obmedzenie nie je vodičmi dodržiavané, a tak prebehovanie z jednej strany vozovky na druhú je veľmi nebezpečné. A keďže je táto cestná komunikácia frekventovaná a v našej lokalite bývajú rodiny, kde chodia deti samé do školy, pričom nie je dostupná žiadna iná cesta, ktorou by sa deti dostali na zastávku MHD tak, aby nemuseli prebiehať cez cestu.
18. apríl 2021

Max

prešlo takmer 1,5 roka a nič sa neudialo, ako to vyzerá so sľubovaným projektom? ...Zatiaľ tam dajte aspoň dočasný priechod, ideálne by bolo aj zníženie rýchlosti na 50km/h. Je tu veľký pohyb cyklistov aj peších, oddeľujúci trávnatý pás od chodníka je úzky. Je nepríjemné keď autá svištia okolo Vás 70-90km/h...je to tu rizikové aj z pohľadu vodiča, ak sa.chystáte odbočiť z Devína na Matejkovu, prirodzene spomalujete postupne až na 20km/h, odbočka je ostrá, toćíte sa o 180°, vodiči za Vami ale majú tendenciu predbiehať, ...ak aj pokračujete rovno do mesta dostávate sa zase do mŕtveho uhla autám idúcim z Matejkovej dole z kopca do mesta, pre vyššiu rýchlosť áut som tam už pár krízových situácií zažil.
12. máj 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

realizácia vodorovného a zvislého dopravného značenia – priechod pre chodcov medzi autobusovými zastávkami MHD – Jurigrad je zahrnutá v dokumentácii pre územné rozhodnutie stavby Slnečné údolie – bytové rezidencie. Spoločnosť Ingsol, s. r. o. ako realizátor stavby je tým zaviazaná vybudovať dočasný priechod pre chodcov ako aj zastávky pravidelnej dopravy do doby, pokiaľ nebude zrealizovaná rekonštrukcia Devínskej cesty.

Po rekonštrukcii Devínskej cesty bude podľa technickej štúdie Generálneho investora Bratislavy autobusová zastávka Jurigrad v smere na Botanickú ulicu umiestnená v zálive a k nej bude zriadený osvetlený, bezbariérový priechod zaistený bezpečnostnými prvkami. Autobusová zastávka v smere na Devín zostane v pôvodnej polohe.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
11. jún 2022

Max

prešiel ďalší rok a stále nič, čaká sa na prvého zrazeného chodca?
12. jún 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol preposlaný samospráve s upozornením na aktualizáciu.

S pozdravom,

Barbora Peregrim
Odkaz pre starostu
[email protected]
29. jún 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

termín realizácie projektu stále nie je známy.

S pozdravom,

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
30. jún 2022

Michal

Cize Vallo zase nic neurobil.
01. júl 2022

Max

Zvislé značenie je už osadené, už len namaľovať priechod na cestu...
17. júl 2022

Jozef

Na vybudované nástupište zastávky MHD Jurigrad sa cez Devínsku cestu dá prejsť po nevyznacenom prechode pre chodcov. Pre vodičov je zabudovaných zopár zvislých značiek.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.