Tupolevova - vietor vynáša smetie z kontajnerov

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Uzavretý
meno
Eva H. 26. februára 2020

Pravidelne pri veternom pocasi vietor vynasa smetie z kontajnerov na PAPIER a PLASTY, ktore NIE su umiestnene v kontajnerovych stojiskach aj napriek tomu, ze prislusne domy maju kontajnerove stojiska uzatvorene.
Jedna sa o stojiska pri bytovych domoch Iljusinova 8-10, 12-14, a Tupolevova 22-24.
Kontajnery na Plasty a Papier obyvatelia nechavaju vonku pred stojiskom, spravidla aj s otvorenym poklopom. Kedze papier a plastovy odpad su lahke, vietor ich z kontajnerov vyfuka a roznasa po okoli. Obyvatelia inych bytoviek potom maju pred svojim domom skladku odpadu. Odpad sa hromadi najma pred domom Tupolevova 19, na krizovatke Tupolevova/Iljusinova a na travniku pri kotolni na tejto krizovatke.

26. február 2020

Jerome

toto asi má riešiť správca,,,bohužiaľ, je to vo viacerých častiach mesta...
26. február 2020

Eva H.

urcite ano, avsak ked to spravca ani obyvatelia zodpovednych domov neriesia a nadalej znecistuju svoje okolie, je namieste, aby ich MU vyzval ku konaniu a naprave.
27. február 2020

Jerome

a kto je spravca, zverejnite, nech ODKAZ posle najprv im vyzvu
17. jún 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za Váš podnet.
Predmetné parcely boli v čase terénnej obhliadky vyčistené. Po konaní miestnej ohliadky však máme zato, že stojiská, na ktoré v podnete poukazujete, kapacitne postačujú na umiestnenie viacerých odpadových nádob. V zmysle uvedeného vyzveme príslušných správcov nehnuteľností na dodržiavanie povinností vyplývajúcich z § 4, ods. 5. VZN č. 9/2019, ktorým sa mení a dopĺňa VZN č. 2/2014 o dodržiavaní čistoty a poriadku, podľa ktorého zberné nádoby alebo kontajnery nesmú byť umiestnené na chodníku, okraji komunikácie, ani na inom verejnom priestranstve, okrem nevyhnutne potrebného času pred ich odvozom alebo vyprázdnením. Dôležité je, aby v podobných prípadoch obyvatelia dôsledne zatvárali odpadové nádoby, čím sa eliminuje znečisťovanie okolitých verejných priestranstiev.

Oddelenie životného prostredia
Miestny úrad mestskej časti Bratislava-Petržalka
28. júl 2020

Eva H.

Dobry den,
dakujem za odpoved. Jeden bytovy dom (Iljusinova 12/14) uz kontajnery uzatvoril co sa pozitivne odrazilo uz aj na mnozstve aktualne nalietavaneho odpadu. Avsak dalsie dva bloky (Tupolevova 22/24 a Iljusinova 8/10) stale svoje kontajnery nechavaju na ceste. Boli prosim vsetky bytove domy upozornene/vyzvane k uzatvoreniu nadob do stojisk?
Fotky su z 22.7.2020.
Dakujem vopred za spravu.
20. január 2022

Eva

Jedna sa o opakujuci problem. Vzdy pri veternom pocasi, vietor vynasa lahky odpad z kontajnerov v okoli (papier, plastove sacky a obaly) a veterny vir na krizovatke medzi obytnymi domami Tupolevova/Jiraskova naveje smetie pred vchod bytoveho domu Tupolevova 19 smerom ku krizovatke. Tu sa smetie toci a hromadi a vytvara neporiadok a znecistuje okolie.

Najvacsim znecistovatelom su kontajnery na triedenie papiera a plastov na ulici Jiraskova (pod 12.poschodovymi cinziakmi), ktore obyvatelia nemaju uzavrete v kontajnerovych stojiskach. Im to vsak nevadi, nakolko vietor smetie vyfuka tam, kde to nevidia..Nam ako obyvatelom Tupolevovej 17-19 znecistenie samozrejme prekaza, nase stojisko je komplet uzatvorene a trpime znecistenim z inych domov.
21. január 2022

Odkaz pre starostu

Podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

Michal Haman
Administrátor pre Petržalku
21. január 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
podnet sme zaslali na prešetrenie kolegom z referátu čistoty a poriadku.

Dávid Pavlík, referát komunikácie
30. január 2022

Eva H.

Dakujeme za vycistenie, koncom tyzdna vsak bol miesto opat zaplnenymi prvymi priviatymi plastovymi obalmi.. ;(

Mozme ockavat aj konkretne riesenie do buducnosti? Tj. uzatvorenie kontajnerov na recyklovany odpad (Papier a Plasty) do kontajnerovych stojisk jednotlivych bytoviek? V opacnom pripade sa obavam, ze sa tohto problemu nezbavime..
31. január 2022

Odpoveď samosprávy

Za nádoby na komunálny odpad je zodpovedná spoločnosť OLO, za ich umiestnenie do stojísk zas správca Vášho bytového domu.

Dávid Pavlík, referát komunikácie
31. január 2022

Eva H.

Prosim precitajte si celu historiu problemu.. zakladnym rozdeleniam zodpovednosti rozumieme, otazka je, co v pripade, ak si vlastnici domu neplnia svoju povinnost, nechavaju kontajnery mimo stojiska a svojou nedbanlivostou znecistuju zivotne prostredie v okoli..? o tom je totiz cely tento problem ktory sa neustale opakuje a znecistuje nam okolie bytovky
01. marec 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

pracovníčka referátu čistoty a poriadku ma naplánovanú v blízkej dobe ohliadku stojísk, ktoré sú predmetom podnetu. Následne, bude možné dohodnúť postup a možné opatrenia.

Ďakujeme za trpezlivosť.
Kto? Referát čistoty a poriadku
Kedy? 2023

Jana Ryzá, referát komunikácie MČ Petržalka
16. marec 2023

Eva

Opakovane znecistenie okolia nafukanymi odpadkami z neuzatvorenych kontajnerov pred bytovymi domami na Iljusinovej ulici.

Stale sa opakujuci problem. Prosime vycistit a zabezpecit adekvatne riesenie problemu - prikaz na uzatvorenie kontajnerov na papier a plasty do stojisk jednotlivych domov.
22. marec 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Referát čistoty a poriadku uvádza:

Podľa § 2 ods. 6 zákona č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov (ďalej len „zákon č. 182/1993“) sa na účely tohto zákona spoločnými časťami a príslušenstvom domu, ktoré sú určené na spoločné užívanie a slúžia výlučne tomuto domu a pritom nie sú súčasťou domu tzv. príslušenstvo, rozumejú okrem iného aj prístrešky (teda aj na smeti). Podľa § 6 ods. 1 a 2 zákona č. 182/1993, správu domu vykonáva spoločenstvo vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome (ďalej len „spoločenstvo“) alebo iná právnická osoba alebo fyzická osoba, s ktorou vlastníci bytov a nebytových priestorov uzatvoria zmluvu o výkone správy (ďalej len „správca“). Správa domu je obstarávanie služieb a tovaru, ktorými správca alebo spoločenstvo zabezpečuje pre vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome

a) prevádzku, údržbu, opravy, rekonštrukciu a modernizáciu spoločných častí domu, spoločných zariadení domu, priľahlého pozemku a príslušenstva,

b) služby spojené s užívaním bytu alebo nebytového priestoru,

Kontajnerové stanovištia neboli vybudované na odčlenených pozemkoch, ani neboli samostatne kolaudované ako stavby, ale boli súčasťou základne infraštruktúry spolu s komunikáciami, parkovacími miestami, plochami na prášenie kobercov, budovanými rámci viacpodlažnej bytovej zástavby.

Z citovaných právnych predpisov vyplýva, že vlastníci bytov a nebytových priestorov a spoluvlastníci spoločných častí a zariadení domu sú zo zákona povinní zabezpečiť, aby bytový dom, ktorého sú spoluvlastníci, mal zabezpečené hygienicky bezchybné a s protipožiarne zabezpečené zariadenia na ukladanie komunálneho odpadu.

Súhlasíme, že viaceré kontajnerové stanovište na Iľujušinovej a Tupolevovej sú v stave, kedy nezodpovedá kritériám kladeným na kvalitu, hygienu a bezpečnosť verejných priestranstiev.

Je dôležité uviesť, že mestská časť Bratislava-Petržalka prioritne zodpovedá za správu a údržbu verejných priestranstiev pri ktorých je naplnená legálna definícia pojmu „verejné priestranstvo“, teda priestranstvo prístupné verejnosti bez obmedzenia slúžiace na všeobecné užívanie, ktoré je vo vlastníctve alebo v správe mestskej časti. V zmysle uvedeného Petržalská samospráva nemôže a neinvestuje svoje prostriedky do údržby, opravy a rekonštrukcií príslušenstva bytového domu, ku ktorým patria aj kontajnerové stanovištia. Išlo by o neoprávnené vynakladanie verejných finančných prostriedkov do majetku iných subjektov.

V zmysle uvedeného, budeme kontaktovať príslušných správcov, ktorí sú oprávnení nevyhovujúcu situáciu na podnet mestskej časti riešiť, nie však vybudovaním stojiska, ale iba vyčistením stojiska a priľahlého okolia. Každý správca je povinný starať sa o svoj majetok a tento je povinný aj udržiavať. Primárne by však pomohlo, keby občania dôslednejšie a zodpovedne pristupovali k správnemu triedeniu odpadov, kartónové krabice stláčali, kontajnery neprepĺňali a hlavne ich po použití uzavreli. Dnes by sme takéto situácie nemuseli riešiť. Dodržiavaním jednoduchých, prevenčných pravidiel vedia občania zabezpečiť dostatočnú hygiena zberu a eliminovať nepríjemné sprievodné javy.

Na záver uvádzame, že vlastníci bytov a NP, ktorí predmetné stojiská využívajú, vedomí si, že takýto stav stojísk je absolútne nevhodný, pristúpili k čiastočnej rekonštrukcii exitujúcich stojísk, kedy nádoby na triedené zložky odpadov ponechali na okraji komunikácie, pričom okolie stojísk umožňuje aj rozšírenie ich dispozície, tak aby boli všetky kontajnery umiestnené v interiéri. Výsledok takéhoto absolútne nevhodného riešenia dnes vidíme v rámci verejného priestoru, kedy odpad z kontajnerov neustále znečisťuje širšie okolie.

Petržalská samospráva sa snaží takýmto situáciám predchádzať prevenčnými a funkčnými riešeniami a aj dotačným systémom, ktorým čiastočne refunduje náklady spojené s výstavbou, alebo rekonštrukciou kontajnerových stanovíšť, ktoré zodpovedajú funkčným a architektonickým požiadavkám na kvalitu stavby, kontajnerového stanovišťa.

Ďakujeme za porozumenie.
Kto? Referát čistoty a poriadku
Kedy? 2023

Jana Ryzá, referát komunikácie MČ Petržalka
29. marec 2023

Eva H.

Dobry den,
dakujem za vykonanie obhliadky a vyjadrenie k problemu. V texte je velmi obsirne zhrnute, co je podstatou problemu. Nie je tam vsak zrejmy ziaden navrh krokov, ktore Referat cistoty a poriadku mieni alebo sa zaviazal vykonat, aby dosiahol napravu, a problem so znecistovanim z volne stojacich kontajnerov, doriesilo. Natrvalo.

Po rokoch dobrovolneho docistovania okolia na vlastne naklady a vo vlastnom case sme pochopili, ze riesenim nie je nekonecne cistenie vo vlastnej rezii, ale skutocna naprava tam, kde problem vznika, a to v uzatvoreni volne stojacich nadob na papier a plasty. Domy maju kontajnery na zmesovy odpad (za ktoreho odvoz sa plati) riadne uzatvoreny a v stojiskach je predso miesto na umiestnenie aj nadob na recyklovatelny odpad. Riesenie sa teda ponuka samo, je jednoduche a nestoji nic navyse, iba vyzvat majitelov kosov, aby si problematicke nadoby uzatvorili do stojisk.

Uvediem, ze prve hlasenie problemu cez portal odkazprestarostu.sk bolo v 2/2020. Od hlasenia MC Petrzalka vykonala niekolko obhliadok na mieste a docistovania oblasti. Stale vsak nebola schopna kontaktovat vlastnikov predmetnych kontajnerov, aby ich uzatvorili do svojich vybudovanych stojisk a de facto do dnesho dna, 3/2023 nedosiahla ziaden pokrok v rieseni problemu.

Naozaj ma nasa samosprava tolko zdrojov na udrzbu verejnej zelene a nekonecne docistovanie, ze nie je motivovana pristupit k raznemu rieseniu tohto problemu?

Naozaj nie je Referat cistoty a zivotneho prostredia MC Petrzalka schopny zabranit neustalemu znecistovaniu zivotneho prostredia a rozfukovaniu smeti po Petrzalke?

Budeme stale prestupovat na mieste a vynakladat ludsky a financny kapital, aby sme upratovali za par jednotlivcami namiesto toho, aby sme ich vyzvali na vykonanie napravy?

Verim, ze MC Petrzalka ma dostatok nastrojov a schopnosti na to, aby dosiahla zmenu a vyriesila tento problem. Prosim, konajte.
13. november 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.

Z danej lokality neevidujeme ďalšie podnety ohľadom znečistenia. Počas viacnásobných kontrolných obhliadok boli predmetné kontajnerové stojiská vyčistené. Zároveň dodávame, že umiestňovanie nádob na triedené zložky komunálneho odpadu je plne v kompetencii správcu bytového domu v spolupráci s hlavným mestom. Pozemky v uvedenej lokalite sú výhradnom vlastníctve hlavného mesta a mestská časť z tohto dôvodu nemôže uzavrieť ani nájomnú zmluvu na prenájom pozemkov.
Kto? Referát čistoty a poriadku
Kedy? november 2023

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Petržalka

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania