Prístavná-neporiadok a odpadky-neporiadok vo verejnom priestranstve

Zodpovednosť za riešenie: Národná diaľničná spoločnosť

Neriešený
meno
Michal Orth 08. marca 2020

Dobry den,
Chcel by som nahlasit absolutne zanedbanu zonu okolo zakladneho kamena Pristavneho mosta(Most hrdinov dukly:) zona kde sa premelie vela ludi, ma potencial byt peknou oddychovou zonou, namiesto toho je to cele zarastene, zahadzane odpadkami. Pritom samotny zakladny kamen a cely relief k tomu prisluchajuci je velmi efektny a pekny.

10. marec 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

je to naozaj miesto s veľkým potenciálom. Základný kameň však patrí k Prístavnému mostu. Podnet preto preposielame na NDS.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
12. august 2023

PeteR

Dobrý deň,
Dnes som išiel okolo, a parčík okolo základného kameňa bol v ešte zanedbanejšom stave. A na dôvažok sa tam pri cestičke pre cyklistov rozpadajú aj lavičky. O tom, že tam absentuje chodník pre peších ani nehovorím.

Plánuje MNV toto pamätné miesto zlikvidovať, prosím?

S pozdravom,
Peter.
15. august 2023

Odkaz pre starostu

Dobrý deň, podnet bol opätovne zaslaný NDS.
S pozdravom,
Administrátor portálu Odkaz pre starostu
20. september 2023

Peter Oravec

Prístavná-neporiadok a odpadky-neporiadok vo verejnom priestranstve

Úplne zanedbaný parčík pri cyklotrase na Prístavnej ulici pri Prístavnom moste (okolo pamätníka Most hrdinov Dukly). Burina, zarastené chodníky, kopy suchého lístia a odpadu. Prosím o údržbu.
20. september 2023

Peter Oravec

Ďakujem za zverejnenie.
20. september 2023

Odkaz pre starostu

Dobrý deň, podnet s aktualizáciou bol zaslaný NDS.
S pozdravom,
Administrátor portálu Odkaz pre starostu
06. december 2023

Peter Oravec

Neriešený podnet. Viac ako tri roky.
Prosím o preposlanie.
06. december 2023

PeteR

To je z môjho pohľadu zbytočné keďže NDS nerieši veľa vecí. NDS je len ďalší subjekt čo sa spolieha že jeho povinnosti zoberú na svoje plecia dobrovoľníci, a ušetria im preukázateľné náklady.
06. december 2023

Peter Oravec

Zacinam mat pocit, ze v Bratislave je zbytocne vsetko.
07. december 2023

PeteR

Keď vidím že 80% vyriešených tunajších podnetov sú nevysypané koše (čo vysypú o pár dní neskôr) a lokálne drobné smetiská (ktoré poväčšinou odpracú dobrovoľníci), tak mám rovnaký názor.

A v tomto prípade je to ešte smutnejšie. Jedná sa o pamätné miesto pripomínajúce stavbu daného mosta. Predpokladám že NDS nahráva do karát aj to, že Vallo chce okolie predať developerom na výstavbu, a že developeri to radi skultúrnia na vlastné náklady. Vedľajší ním plánovaný efekt je zrušenie umeleckej komunity na prístavných garážach. To má ale technický problém kvôli hlavnému distribučnému plynovému potrubiu pre Slovnaft ktoré tadiaľ vedie, a neumožňuje až taký zásah ako by chcel ponúknuť developerom. Vôbec by som sa nedivil, keby sa spoliehal aj na to, že prebudovanie (opravu do stavu vhodného na verejnú premávku) okolitých cestičiek pre cyklistov a chodníkov pre peších deleguje na tých developerov ktorým rozdá zpola zdarma mestské pozemky.

Ja som toho primátora nevolil. Tvrdí o sebe že je z muzikantskej rodiny, a že je cyklista. V skutočnosti ide na plno proti muzikantom, cyklistom a peším.

Vallo na hrad, Leopoldov nájde kapacitu preňho.
10. december 2023

Odkaz pre starostu

Dobrý deň, podnet bol opätovne zaslaný NDS.
S pozdravom,
Administrátor portálu Odkaz pre starostu
10. december 2023

PeteR

Už vidím ako sa s niečim takým bude zaoberať NDS, veď im znova skoro padol kus toho mosta (práve to opravujú). O ďalších nedostatkoch toho mosta (dažďový zvod tečie cyklistom na hlavu, oceľové spojky z toho robia rambodráhu, a cencúle padajú ľuďom na hlavy) ani nehovoriac.

Je pravda že by sa toto pamätné miesto oplatilo skultúrniť (upraviť zeleň, odstrániť graffiti a natrieť náterom proti grafitmi odstrániť machy, opraviť lavičky a natiahnuť tam osvetlenie), ale ...
10. december 2023

PeteR

O chýbajúcich chodníkoch ktoré zrušili kvôli brmbrm autíčkárom na úkr ekologickej dopravy ani nehovorím. Škoda reči aj o tých zabijáckych zákrutách čo tam urobili, aj s bozkacími vjazdmi pod cestný a železničný mostík. Prial by som aby sa tí plánovači tadiaľ prešli, potom by možno videli čo tam vzniklo za kafilérny mlynček.
10. december 2023

Peter Oravec

Dobry den,
problem je v tom, ze nielen administracia OPS, ale hlavne samosprava nevie a nechce pochopit zakladny fakt, ze za stav vsetkych verejne pristupnych priestorov v obci je zo zakona zodpovedna samosprava.
Kym tenro zakladny fakt OPS a najma samosprava nepochopi a nezacne konat, na portali OPS sa z miesta dalej nepohneme.
Tolko moj zasadny nazor.
S pozdravom.
10. december 2023

PeteR

Jeden z najznámejších výrokov stredovekého učenca Benedikta Spinózu je:
Človek môže mať len toľko zodpovednosti, koľko dokáže pochopiť.

V dnešnej dobe by som to opravil z "človeka" na !právnickú a aj fyzickú osobu".

Nebudem rozoberať či ich drží plytvanie financiami z nadradených úradov alebo ich preťaženie či inkompetencia . Ale vo výsledku je to to isté.
10. december 2023

Peter Oravec

Z hľadiska samosprávy je to síce nezákonné (ne)konanie, ale v princípe pochopiteľné (ne)konanie, ktoré je zdôvodniteľné argumentom "nemáme peniaze".
Z hľadiska OPS to tu funguje tak, že administrácia OPS urobí iba a presne tak, ako zavelí samospráva. Čiže administrácia OPS na pokyn samosprávy "prehodí" zodpovednosť za verejne prístupný priestor zo samosprávy na iný subjekt, často aj súkromný.
A tam sa cesta k náprave problému spravidla aj skončí. Samospráva "si umyje ruky", pre samosprávu tým totiž podnet prakticky skončil.
A administrácia OPS skôr či neskôr takýto podnet uzavrie ako neriešiteľný, pretože "zodpovedný subjekt" nereaguje.
Takže to tu za daných okolností nemá absolútne žiadne riešenie.
S pozdravom.
10. december 2023

PeteR

S tým "skôr či neskôr" si dovolím polemizovať, rovnako ako aj s tým !prehodením zodpovednosti". Je tu skutočne veľa podnetov kde samospráva len potvrdí pomocou predpripraveného textu potvrdí prijatie, a prestane komunikovať. A pri prehodení zodpovednosti na iný subjekt tento subjekt ani neprijme podnet, a vykašle sa na to.

Napríklad kúsok severnejšie pri budovách Metrostavu a Doprastavu je rozpadnutá cesta keďže po zrušení koľajiska nevytrhali koľaje cez cestu, ale len to zafarbili tou divnou zmesou makadamu, mastku a topného oleja (náhrada za trvanlivý asfalt, ktorá sa ale rozpadá do troch rokov) a to sa odfrnkne po pár autách. Taký podnet má už skoro 10 rokov. A našli by sa aj iné vyhnité nálezy kostlivcov v skrini. Napríklad plán opráv cestných komunikácií ktorý nebol zrealizovaný, a MNV roky tvrdí že to bude urobené aj keď to vyškrtli z plánu opráv.

Proste perfiš. Aspoň viem kde končia moje dane. Idú jane a aj zuzane.
10. december 2023

Peter Oravec

... sme si pokecali. A to je tak vsetko, co s tym mozeme urobit.
11. december 2023

PeteR

Ešte môžeme požiadať o zverejnenie štatistík, koľko podnetov bolo rovno označených ako neriešené, a koľko podnetov vyhnilo viac ako napríklad dva roky. Zoskupené podľa oblasti a subjektu.

Takú štatistiku tento portál neposkytne, leb by sa zistilo že je zbytočný a len ťahá ľudí za nos.
11. december 2023

Peter Oravec

PeteR,
skúste, držím palce.
Mne sa za takéto reči dobrovoľná administrácia OPS dobrovoľne opakovane a dlhodobo dobrovoľne vyhrážala zrušením konta.
Držím palce.
11. december 2023

PeteR

Je to zbytočné. Kvôli WOW efektu zobrazujú štatistiku len pre podnety ktoré sú vyriešené (obvykle v ďalšej fáze periodického vysýpania smetí). A zobrazenie vyhnitých podnetov schovávajú z bežných zoznamov. Takto vyhnité a neriešené podnety sa dajú nájsť len cez mapu, prepnutie na "zobraziť všetky podnety" a následne vybrať stav riešenia. To je veľmi šikovný trik.

Keby mi kvôli tomu zablokovali konto, tak by mi to nevadilo. Prínos v tomto portále nevidím. Napr. na jednej strane baráku kde bývam je nevyriešený podnet vyše 5 rokov, a to je doba za ktorú od nahlásenia neurobili orez konárov ktoré zakrývajú osvetlenie. Z môjho pohľadu je toto tu úplne zbytočná podateľňa ktorá (pri výkone a kompetencii zodpovedných právnických osôb) slúži len na poskytovanie placeba.
11. december 2023

Peter Oravec

Pokial viem, mapa podnetov "vsetky podnety" uz zopar rokov nefunguje. Vypli ju.
11. december 2023

PeteR

Ak človek len klikne na mapu, tak mu to zobrazí čerstvé podnety (za posledný rok). Ak človek vyberie všetky podnety, tak mapa je prázdna. Aby boli zobrazené všetky podnety, tak človek musí vybrať (ako som spomínal) aj stav riešenia podnetu (tie farebné klikadlá).

Nezaujíma ma či je to chyba alebo vlastnosť tohoto portálu.

Ale za chybu považujem, že nemajú príznak na termín do ktorého sa majú ozvať s rozumnou odpoveďou a nie len s nejakým skopírovaným textom typu nerušiť. To dáva v kombinácii so schovávaním vyhnitým podnetov možnosť zamiesť riešenie nedostatkov pod koberec. A je jedno či sú to závažné podnety kvôli riskovaniu zdravia alebo majetku občanov, alebo o podnety na likvidáciu invazívnych rastlín (čo už zaváňa enviromentálnou kriminalitou zo strany MNV). Keby boli napr. invazívky na pozemku fyzickej osoby nepodnikateľa, tak letí kvalitná pokuta.
11. december 2023

Peter Oravec

Dobrý deň, pán PeteR,
ďakujem za návod, ako na mapu. Áno, tak ako ste to napísali, to funguje.
Okrem slova "placebo" a "ťahania za nos" by sa dal v súviuslosti s OPS použiť aj termín "dutá vŕba".
Celkovo: Ja s Vami v princípe súhlasím, len (ospravedlňujem sa za banalitu) plačete na zlom hrobe. K Vašim (aj mojim) poznámkam by sa mala predovšetkým vyjadriť administrácia OPS.
S pozdravom.
11. december 2023

Peter Oravec

... a ešte sem napíšem, čo na OPS bežne vypisujem, samozrejme, bez akejkoľvek reakcie tak zo strany samosprávy, ako aj zo strany administrácie OPS:

Všeobecne by som chcel konštatovať, že zo strany samosprávy je nezmyslom vyhovárať sa na to, že obec nie je zodpovedná za riešenie podnetu.
Podľa zákona o obecnom zriadení "obec zabezpečuje výstavbu a údržbu a vykonáva správu miestnych komunikácií, VEREJNÝCH PRIESTRANSTIEV ... "
Podľa toho istého zákona je verejné priestranstvo definované ako "ULICA, námestie, park, trhovisko a iný priestor prístupný verejnosti BEZ OBMEDZENIA, ktorý BEZ OHĽADU NA VLASTNÍCKE VZŤAHY slúži na všeobecné užívanie."
https://www.zakonypreludi.sk/zz/1990-369
Z uvedeného vyplýva, že aj tento podnet má a musí riešiť priamo obec, teda v Bratislave magistrát a/alebo mestská časť. Tejto svojej zákonnej povinnosti sa obec nemôže zbaviť.
Zodpovedným subjektom v takýchto prípadoch je VŽDY obec. Podnet by preto mal ostať otvorený a jeho riešenie musí v zmysle zákona zabezpečiť obec.
11. december 2023

Peter Oravec

... a ešte poznámka:
Ak si chcete uchovať túto diskusiu, tak Vám odporúčam stiahnuť si ju a niekde inde uložiť, pretože očakávam, že keď tu toto administrácia OPS nájde, tak celú diskusiu vymažú a ešte napíšu niečo o tom, že OPS nie je diskusný klub.
Už aj také som tu zažil.
S pozdravom.
11. december 2023

PeteR

Ja ale neplačem. Viem že územn= plánovanie sa zrušilo ešte za Mečiara. Tým vznikol chaos kde sa do cesty plánovaným prepojkám a radiálám postavili kancelárske budovy, a likvidovala sa tak cestná infraštruktúra. Na to si zvykok magistrát a jeho pridružené prevádzky.

Žijem už dosť dlho aby som si to uvedomil. Veď to vidím každý deň.

A že to scenzurujú? To mi je jedno. Cesta do pekla je už dávno v plnom prúde. Len bude smutné keď poškodení občania budú musieť riešiť vlastné úrazy súdnou cestou. Nebolo by to prvý krát, a nebude to ani posledný krát.
13. december 2023

PeteR

NDS by mala budúci rok hospodáriť s prebytkom.

https://www.aktuality.sk/clanok/HMvY7Hl/nds-by-mala-buduci-rok-hospodarit-s-prebytkom/

Kto sa staví o kofolu že NDS s týmto podnetom a ani s podobnými podnetmi pre nedostatky v enviromentalistike a ekologickej doprave nepohne ani v budúcom roku?
05. apríl 2024

PeteR

Dobrý deň,
Potvrdila NDS prijatie podnetu, alebo stačilo použiť štandardný trik a označiť aj tento podnet za neriešený?

S pozdravom,
Peter.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania