Harmincova-znečisťovanie-ovzdušia

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Dúbravka

Uzavretý
meno
Jana 14. júna 2020

Veľmi často býva cítiť neskoro večer dymový zápach na ul. Lipského - v okolí Black Rose.. Z komína býva aj v noci viditeľný dym (foto robené o 23. hodine).
Nedá sa v noci vetrať, najmä v lete, zápach býva nárazovo aj dosť intenzívny.
Prosím o kontrolu stavu komína, kontrolu dodržiavania noriem a predpisov + opakovanú námatkovú kontrolu či nejde o hromadné spaľovanie rôzneho odpadu z prevádzky.
Obyvatelia okolitých ulíc by sme si želali účinnejšie opatrenie na ochranu zdravia pred znečisťovaním ovzdušia.

15. jún 2020

Odpoveď samosprávy

Podnety na dym z komína pizzerie periodicky prešetruje Stavebný úrad. Pri kontrolách sa preveruje splnenie všetkých legislatívnych predpisov, platnosť povolení na prevádzku malého zdroja znečistenia ovzdušia a podobne. Pizzeria mala všetky povolenia v poriadku a pec prevádzkovala v súlade s platným povolením.
V prípade podozrenia na porušenie hygienických predpisov je potrebné volať v čase nadmerného znečisťovania ovzdušia priamo Regionálny úrad verejného zdravotníctva, ktorý je oprávnený vykonať merania priamo na mieste a prípadné porušenie prešetriť. Mestská časť nemá v tejto veci zverené zákonom kompetencie.

Rastislav Bagar, prednosta MÚ BA-Dúbravka
15. jún 2020

Jana

Pri nedávnej kontrole (https://www.dubravka.sk/files/documents/uradne_tabule/vseobecna_ut/2018/peticia-blackrose.pdf) bolo v zápise uvedené "Štátneho stavebného dohľadu sa zúčastnil Alexander Lengyel, konateľ spoločnosti Blac Rose ...". Ak konateľ vopred vedel že príde kontrola, samozrejme piekol iba pizze a kúril čistými polienkami, kontrola bola iba FORMÁLNA. Ak by ste skutočne chceli prešetriť jav, ktorý obyvateľov obťažuje, vykonala by sa NEOHLÁSENÁ kontrola neskoro v noci. Spolu s kontrolou nakladania s odpadom po smene.
Dymenie so zápachom o ktorom je podnet, sa však vyskytuje pravidelne v lete V NOCI - tesne pred záverečnou a veľakrát ešte aj po záverečnej. Vtedy nejde zjavne o kúrenie a už ani o pečenie pizze. Dá sa iba tušiť podľa zmeneného nepríjemného zápachu dymu že ide skôr o likvidáciu rôzneho odpadu (obalov po smene?).
Odporúčať volanie o 23tej hodine na Regionálny úrad verejného zdravotníctva je nezmysel a absurdnosť, bezohľadnosť k obyvateľom na spôsob HLAVA22.
Obyvatelia môžeme dodať niekoľko videí aj fotiek, kde je zreteľne vidieť stúpanie dymu aj po záverečnej, ešte aj krátko pred polnocou (= pizza sa už určite nepečie). Zápach bohužiaľ odfotiť neviem. Ako máme postupovať ak chceme v noci vzduch? Zápach môžu teoreticky potvrdiť hasiči - ktorých môže ktosi v obave že cíti dym/požiar zavolať (nechceli sme ich zaťažovať), prípadne investigatívny novinár.
Ponúknite ROZUMNÉ RIEŠENIE.
16. jún 2020

Odpoveď samosprávy

Zákonné možnosti iné nemáme. Obráťte sa prosím na kolegyňu, navrhla osobné stretnutie s prevádzkovateľom.
PhDr. Monika Procházková – 02/ 60101161, [email protected] – referát obchodu a podnikateľských aktivít

Rastislav Bagar, prednosta MÚ BA-Dúbravka
19. jún 2020

Jana

Pri osobnom stretnutí mám sama dohovoriť prevádzkovateľovi?
Aký to bude mať účinok, ak ho slušne požiada o nedymenie 1 občan zo skoro 40000 obyvateľov Dúbravky? Bola už aj písomná petícia proti dymeniu a zahrali ste to spoločne s prevádzkovateľom do outu.
Načo je samospráva keď si mám problém týkajúci sa mnohých riešiť individuálne?
A týmto je problém uzavretý?
22. jún 2020

Odkaz pre starostu

Podnet bol opätovne odoslaný samospráve,

s pozdravom,

Pavla Rachelová
[email protected]
25. júl 2020

Jana

letné noci = komín BR čmudí aj niekoľko hodín po záverečnej!!!
Pritom počas prevádzky dym nie je cítiť, aj keď sa pizza pečie. Ale večer smrdieť začne!
Po 22h sa už pizza nepečie, od 23h je záverečná a v lete sa nekúri - prečo potom komín z tejto prevádzky niekoľko hodín dlho do noci dymí a smradí na celú ulicu??? Čo to tam v noci spaľujete???
napr. 23.júla sa dymilo a smradilo ešte aj o pol štvrtej v noci! :-(
25. apríl 2021

Tomas

Hasiči a policajti sa na vás s prepáčenm vyprdnú a ešte sa aj tvária urazení, že čo ich otravujete s nejakým dymom. Tí nadržiavajú skôr spalovačom ako slušným ľudom.

Ako sa váš podnet vyriešil Jana?
25. apríl 2021

Tomas

Často, ak v noci otvoríte okno (nie to ešte trúfnuť si spať pri otvorenom), tak ako píšete aj o pol štvrtej v noci, je cítiť štipľavý dym zo spalovania plastov. Veď to je všeobecné ohrozenie. Predstavte si že v noci spíte pri otvorenom okne a niekto vás v noci pridusí a nehovoriac o ľudoch ktorí majú dýchacie problémy. A úrady, policajti, hasiči sa vám obrátia chrbtom.
25. apríl 2021

Tomas

A častokrát to nie je anonymný spalovač a dokonca páli na dvore, čo je 100% zakázané a 100% dokázateľné a POLÍCIA a ÚRADY NEKONAJÚ !!!!!!
25. apríl 2021

Jana

Vďaka Tomas za opýtanie - problém sa nevyriešil, napriek tomu, že som opakovane písala a posielala foto aj video dymenia na kompetentné úrady (MÚ, aj SIŽP).. Viazne to aj na dokazovaní - niekoľkokrát som kvôli tomu minulé leto v noci volala mestskú políciu, musela som doslova prosiť aby sa išli pozrieť a zdokumentovať.. Na úrade im záležalo najmä, aby som o tom nepísala sem na portál a mailom mi odpovedali, že "sa snažia"..., zo SIŽP mi teraz nedávno napísali, že to boli overiť, ale boli opäť počas dňa a v čase karantény (marec 2020) a z komína sa nedymilo. A že sa vraj pýtali ľudí a dym nikomu nevadí - prakticky popreli petíciu ľudí z 2018.. Ani jedni z úradníkov nechcú počuť, že ide o problém najmä v noci po záverečnej, hlavne v lete, keď sa charakter dymu zmení.. To nie je o pečení pizze, ale čo sa robí s pecou potom. Od pondelka sa otvárajú terasy, začína sezóna, tak už len tŕpnem, čo zase bude. Keby bol v domácnosti niekto s COVIDom tak neviem, ako by sme vetrali.
25. apríl 2021

Tomas

Smutné, ešte z nás robia bláznov. Tá pizza zo zmieňovanej pece musí byť výborná.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.