Umiestnenie nových stožiarov na Botanickej

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

V riešení
meno
Roman Mihalik 10. júna 2020

Lampy a stožiare v súčastnosti umiestňované do telesa chodníkov pozdĺž električkovej trate v rámci Modernizácie DKR sú v rozpore so stavebným povolením vydaným Stavebným úradom Karlova Ves zo dňa 29.11.2016 (KV/SU/2002/2016/21867/KJ) uvedených v časti o rozhodnutí o námietkách, strana 40, B1 (plné znenie v prílohe):

"Ak je v takomto prípade v tesnom súbehu komunikácie vedený aj chodník pre peších, sú stožiare umiestňované v súlade s normou STN 73 6110 Projektovanie miestnych komunikácií. Novo situované stožiare sa umiestňujú s prihliadnutím na platné predpisy a normy"

STN 73 6110, 12.3.4.2: Najmenšia voľná šírka chodníka 1,5m musí umožniť jazdu detského kočíka, invalidného vozíka a chôdzu chodca s batožinou a ich pohyb v protismere.

Žiadam o nápravu a dodržanie vydaného povolenia.

09. jún 2020

Roman Mihalik

Prosím admina, aby vymenil titulnú fotku za lafranconi.jpg, bude to tak vizuálne lepšie.

ďakujem
10. jún 2020

Andrej

paneboze...:(
10. jún 2020

Andrej

a za toto platia obcania EU...
10. jún 2020

Roman Mihalik

Nepochopiteľné... Mimochodom tento chodník vedie k ZŠ pre nevidiacich a slabozrakých aj keď nie úplne k nim, lebo na odbočke k nim končí a ďalej musia ísť po ceste, aj keď menej frekventovanej.
10. jún 2020

Admin KV

Dobrý deň, pán Mihálik, naschvál som dal ako titulnú fotku tú z Botanickej ulice, keďže podnet ste zadali na Botanickú ulicu v Karlovej Vsi a ďalšie dve fotky sú z Nábrežia arm. gen. L. Svobodu v Starom Meste.

Michal Molčányi
administrátor OPS Bratislava - Karlova Ves
10. jún 2020

Roman Mihalik

Dobrý deň p.Molčányi, V poriadku, lebo mne to nahralo ako titulnú fotku text povolenia, takže toto je určite lepšie. Ďakujem
10. jún 2020

jajbolina

Na chodcov sa tu dlhdobo kašle, chodníky sú prekážková dráha, všetko pre autá. Mňa by zaujjímalo či dajú do zeme všetky vedenia (aj tie internetové) čo teraz vedú na stĺpoch VO. Alebo ich len hodia na nové stĺpy. Nehovorí vyhláška že musia ísť do zeme? Tu je ten kábel vidno, od KV po tunel.
https://goo.gl/maps/6HhpaPoA8Y3NgKhKA
11. jún 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

sme radi, že vám záleží na stave nášho mesta. O vašom podnete sme informovali kompetentné oddelenie, ktoré sa ním už zaoberá.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
20. jún 2020

Dusan

Dnes to bolo v spravach rtvs..
Ja sa normalne hanbim, ze som Slovak, Bratislavcan, obcan hlavneho mesta.
Nova trat, nova cesta, novy chodnik, nove stlpy a postavia ich do stredu chodnika. A hovorkyna mesta, ze budeme to riesit po stavbe diela :)))
Clovek si mysli, ze ked sa robi vsetko naraz, ze to bude vyzerat tiptop, ale nie. Potom budu este raz vykopavat stlpy, nove lepence a grce.
Ja by som tomu projektantovi zlamal vsetky prsty. Tomu schvalovatelovi projektovi by som zobral vsetky tituly, totalne ho zhodil, ze by mohol pracovat len ako smetiar naskakovac.
Je to nemyslitelne takto zhukat chodniky, novu stavbu.
Ako to budeme vyzerat pred cudzincami? Asi ako doposial. Stale sme amateri.
Vo Viedni teraz robili novu ulicu asi 1 km pre U1 Oberlaa a ozaj je ta cesta na urovni. No neviem aky cirkus by tam robili, keby mali stlpy v strede chodnika na oboch stranach.
Bravo Slovensko, pokracujte dalej. A ludia, ostavajte ticho, tak sa nikomu nic nestane...


https://www.google.com/maps/@48.149463,16.3824198,3a,75y,11.64h,79.89t/data=!3m6!1e1!3m4!1s8CCwXD3cygsHE8MfyYhk-A!2e0!7i16384!8i8192?hl=sk
21. jún 2020

Dusan

Ja sa hanbim ze som Bratislavcan, obcan hlavneho mesta..
Dnes to davali aj v spravach rtvs. Takto zhukat chodniky???
Clovek by si myslel, ze ak sa robi vsetko komplet nanovo, ze to bude vyzerat na niekolko desiatok rokov. Ale nie, zase to bude vyzerat ako grc. Ako na to budeme odpovedat cudzincom, navstevnikom BA?
Hovorkyna mesta bola tiez najlepsia :) Tuto situaciu budeme riesit po vykonani stavby. Uzasna odpoved, akoze potom ked uz budu natiahnute nove koberce, potom budu vyfrezovavat stvorceky po chodnikoch a potom budu davat zase lepence. Uchvatna odpoved. To nevedeli dat tie stlpy aspon viac bud k jednej strane chodnika alebo k druhej???
Co im do prdele tym poslancom, starostom nezalezi na tom, aby to vyzeralo tiptop?
Ved ak by som ja mohol, tak tomu projektantovi by som zlamal vsetky prsty a tomu schvalovatelovi by som vzal vsetky tituly a tak ho zhodil, ze by sa mohol zmoct uz len ako lavy naskakovac smetiarskeho auta.
Teraz robili asi 1 km usek cesty vo Viedni kde je U1, Oberlaa, tam davali stlpy az za. Skratka, tam si nedovolili dat stlpy do stredu chodnika, To je fakt BA a W tak daleko od seba?
Hanba BA, hanba Vam navrhovatelom, projektantom a aj kontrolorom.
https://www.google.sk/maps/@48.1487092,16.3824267,3a,75y,209.29h,80.02t/data=!3m7!1e1!3m5!1sVQR9mdq5KLYTRGs1ZBtzSg!2e0!6s%2F%2Fgeo1.ggpht.com%2Fcbk%3Fpanoid%3DVQR9mdq5KLYTRGs1ZBtzSg%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26thumb%3D2%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D175.50253%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100!7i16384!8i8192

Ale asi aj viem preco to tak je. Ludia, ktori s tymto maju docinenia, tak ti su z nejakej prdele (mozno aj vychodniari, severoslovaci), ktori tu neziju a im je jedno ako to tu bude vyzerat. Ved oni sem aj tak nechodia... A zaujimalo by ma potom, ako to vyzera u nich doma? Mozno ani dom nemaju a byvaju v podnajme...
Otras hanba, ze to nikto uz v case osadenia prvych stlpov nik nekontroloval, neupozornoval na to...

A este ak mozem.
Velmi podobna situacia:
Pezinok, hlavna cesta smerom do BA. Kruhovy objazd pri tescu az po cca. stred mesta PK.
Je to hlavna cesta, premelie sa tam kopa aut denne, malo by to vyzerat k svetu podla mna...
Pozrite si pravu a lavu stranu cesty ako to vyzera.
Jeden tam ma pneumatiky, druhy si tam dat betonove zatarasy, treti tam ma akoze travicku, dalsi utlacenu zem s jamami, dalsi betonovy vjazd, dalsi nejake stlpiky, dalsi kamene, vyasfaltovane, a dalsi pre zmenu nic :)))
Obrubniky povytrhane, zatopene, zem cez cestu, jamy, ked naprsi, tak je tam aj 20 cm hlbka, kaluze, ciary po cestach aj ziadne... Akoze je to fakt take tazke spravit riadne oznacenu cestu? Je to take tazke spravit tri prudy, jeden vzdy priebezny a dva nech su pevne? Riadne obrubniky, mozno sa tam zmesti aj na pozdlzne parkovanie? Ved takto to vyzera uz od padu komunistov.
Ten kto pozna 502 cestu PK-BA nepotrebuje maps...
https://www.google.sk/maps/@48.2802842,17.2600113,3a,75y,7.79h,67.55t/data=!3m6!1e1!3m4!1sfWYlc-Hv90leUOm0mDxvsw!2e0!7i13312!8i6656



Kraaaasa na Slovensku.
21. jún 2020

Roman Mihalik

Momentálne to vyzerá takto https://youtu.be/KqAi1cyNxG4
21. jún 2020

Dusan

Maximalne znechuteny...
Otazky su jasne: Je to stavba? Podla mna je, lebo to potvrdila aj samotna hovorkyna mesta...Je to stavba, moze sa tam obycajny clovek, obcan dostat? Ak sa tam moze dostat, hrozi mu nebezpecenstvo zivota? Zjavne ano. Moze sa prepadnut do jamy, moze ju zrazit auto, moze cokolvek ohrozit jeho zivot.
Ak sa tam clovek nesmie pohybovat, tak cela stavba ma byt ohranicena plotom. Nikto nekaze davat dvojmetrove ploty, staci mozno metrovy, mozno stacia polmetrove vysoke betonove zatarasy... Skratka, vsetko ma byt ohranicene, kam sa vsade moze chodca dostat a pohybovat!


Ako moze taka firma vyhrat vobec zakazku??? Nema na vyznacenie stavby? Nema ani na stuple do roxorov??? Chodte do Viedni! Tam ked trci roxor smerovany nahor, tak sa nan dava cerveny plastovy hribik, aby jednoducho ta hrana nebola ostra. NA TAKUTO VEC NEMA TA FIRMA PENIAZE???
Viete ako sa zabezpecuje jama na chodniku, tak aby tam mohli prejst chodci a cyklisti?
Ano, polozi sa tam doska, v pohode. Ale konce, hrany dosiek sa vyplnia asfaltom, aby vyplnili pod uhlom jednak ten skok a jednak aby bola doska zastabilizovana!

A tu stavbu robia romovia?? Ak ano, tak nad nimi musi permanentne niekto stat! LEBO ONI TO NEVEDIA. MOzno su sikovni, ale musi nad nimi staaaaale niekto stat a sledovat co a ako robia. Vallo??? TY SI HLAVNY SEF, CO NEVIDIS TOTO? Co?

Otras. Uz som rezignoval mozno aj tak, ze ked tie stlpy tam su... Tak ich dajte aspon rovnako, ze vsade budu v rovnakych vzdialenostiach, ze z jednej strany priklad meter, z druhej pol metra. A NE ZE RAZ TAK, RAZ TAK. Za dalsie, to tam tie stare nechate? Sak to spravte uz rovnako!!! To bude jeden cerveny, zlty, strieborny. Jeden hranaty, dalsi zaobleny. Jeden bude mat okolo obrubniky a dalsi bude zarovnany priamo s terenom?

Prvy moment z videa. To je co za odpad? Jedna dlazba taka, druha taka? To nemate na 2 m2 rovnakych? To tam tie povodne ostanu? Aj s obrubnikami???
Dosky polozene krizom krazom, aj od cesty, kde auta jazdia? Clovek, chodec musi byt chraneny! Stavebnik je povinny riadne vyznacit miesta, kade sa bezpecne chodec v stavbe moze pohybovat! A ked tam chodcu nechcete, tak to tam treba riadne napisat, vyznacit. Zakaz vstupu... A dat inu moznost, iny chodnik, iny prejazd, inde.. Vsetko sa da.
Kde je inspektorat prace, kde su vsetci zainteresovani?
ZA TOTO BY stavebnu firmu vo Viedni zavreli a pokutovali tak, ze ostane na ciernej listine.

Ano, porovnanie asi ako v Nepale. Lenze Bratislava je draha aj pre Viedencanov. Bratislava je hlavne mesto. Bratislava je europske mesto. Hovoria ze Slovensko je len Bratislava.
Ale absolutne sa zapadnej EU nepriblizujeme.

Firma TSS musi do 24h vsetko riadne zabezpecit pre chodcov, pre cyklistov. Pokial to nevie vyznacit, tak nech tam da zakat a umoznit iny prechod.
21. jún 2020

Roman Mihalik

Nuž ale na bezpečnosť chodcov bolo upozorňované niekoľkokrát už počas prvej etapy minulý rok. Nepoucilo sa mesto a dopustilo úplne presne rovnaké chyby ako pred rokom. Nerozumiem tomu a som sklamaný ako benevolentne a bezmocne mesto pôsobí. Ako je možné, že toto nechá firmu neustále robiť?
21. jún 2020

Dusan

No lebo firma pocita s tym, ze chodcom sa nic nestane. Ze stari a dochodcovia tam radsej nejdu a ti mladi, dospeli su natolko zdatni, ze mensie prekazky zvladnu, ze obmedzenia obidu, preskocia, ze su viac obozretni atd... Ked tam uz ten dochodca a stary pojde, ze si da MAXIMALNE POZOR a bude MAXIMALNE OPATRNY. Ze ti chodci budu ticho aj ak sa nieco stane. Firma spolieha na to, ze ludia sa radsej ani neozvu ak sa nieco stane.

Tak to bolo za komousov a stale to ostalo niektorym v hlave. Bohuzial.

Jednoducho, kym nie je zaisteny bezpecny pohyb pre ludi, tak ta stavba nema vobec zacat. Je to uplne jednoduche. Ma to niekto kontrolovat, prisne trestat, obzvlast pri opakovanych nedostatkoch.
Poznam to z Viedni, tam nieco taketo nehrozi.

Nebol by som taky, ze zabrany musia byt plastove, blikajuce... Stacia aj dosky s cervenou farbou, ale nech to ma svoj vyznam...
21. jún 2020

Pozorovatel

Primator p. Vallo hovoril, ze posunutie stlpov, by si vyzadovalo zmenu stavebneho povolenia.
Rozumiem, je to asi potrebne, ak to vravi architekt.

Napriek tomu, vie niekto znaly legislativy v tejto oblasti potvrdit, alebo vyvratit, ze by sa to nedal zrealizovat posun stlpov pri dodrzani vsetkych platnych zakonov SR A EU cez "zmenu stavby pred dokoncenim" (ak by sa vsetci zucastneni spravali casovo co najefektivnejsie), tak, aby nebolo ohrozene financovanie zo strany EU?

Ked sa realizovala elektricka do Petrzalky a uz pred stavbou bolo zname, ze elektricka s rozchodom 1435 mm nikdy do Petrzalky jazdit nebude, aj tak sa musela zrealizovat trat aj s rozchodom 1435 mm, pretozel bol argument, ze inak by stavbu EU nepreplatila, kedze tak bol schvaleny projekt s dvoma rozchodmi. To ma celkom EU "logiku", aj ked islo o zjavne vyhodene peniaze...

Ale s posunom stlpov pocas realizacie, zeby boli taketo problemy, ze posun nie je mozne zrealizovat pocas stavby mi mozog neberie.
Vsak ak by sa pocas stavby zistilo, ze v mieste planovaneho osadenia stlpov sa nachadzaju podzemne siete, aj tak by ich nemohli osadit na vyprojektovne miesto, ale museli by byt posunute.
21. jún 2020

Dusan

@pozorovatel
Cela stavba vyzera zial ako grc.
NEEXISTUJE, aby to takto vyzeralo. Cele video a vsetky detaily si treba vsimat. Este raz, vsetko. A tie stlpy, ked zalezi ludom (aj ti, ktori denne chodia tadial) na celkovom vysledku, aby to bolo pekne, tak sa daju spravit aj vynimky, aj ine riesenia.

Veci robme na niekolko desiatok rokov. Nie aby sa to po roku prerabalo.
21. jún 2020

Pozorovatel

Jednej veci nerozumiem, na zaklade x-krat medializovanych informacii o flagrantnych poruseniach bezpecnosti, predsa musi existovat v tomto state organ (Inspektoriat bezpecnosti prace... , ci iny? ), ktory by zo zakona mal vykonat kontrolu, vyvodit z kontroly zavery, ulozit napravne opatrenia a pokuty a po case namatkovo niekolkokrat skontrolovat ci doslo k naprave.
21. jún 2020

Pozorovatel

@Dusan

plne s Vami suhlasim a zvolavam: "Sme generácia, ktorá už odmieta zvyknúť si na nefunkčné a polovičaté riešenia."
(volebne heslo Team Vallo 2018 https://www.vallo2018.sk/team/ )
21. jún 2020

jajbolina

Najhoršie na tom je že ak aj Valla upozorníte na jeho facebookovej stránke že nedodržiava vlastné predvolebné sľuby:
- odstraňovanie billbordov (za jeho éry viac pribúda ako ubúda)
- výsadbu 10-tisíc stromov napĺňa len na 32%
- alebo že chodníkom sa vôbec nevenuje, obnovuje len cesty
- že asfaltovanie chodníkov nie je rekonštrukcia, chodníky sa dnes vo svete rekonštruujú úplne inak. Voda sa zadržiava, na chodníky sa dáva dlažba a stromy aby sa v mestách dalo vôbec prežiť, veď klimatické= zmeny vidíme všetci.
tak vás zablokuje. Kritika sa neprijíma, iba poklonkovanie. "Progresívny" prístup, pritom Vallo je architekt, dobre vie že to robí na ho*no.
29. jún 2020

Roman Mihalik

Stav chodníkov na radiále k 26.6. https://youtu.be/GGPbpm4WgPY
24. júl 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

mesto momentálne preveruje možnosť rozšírenia chodníkov pre zabezpečenie potrebnej šírky v zmysle normy. O ďalšom postupe Vás budeme informovať.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
24. júl 2020

Pozorovatel

Toto sa uz ani neda komentovat...
Co robili v tomto meste prislusne institucie poslednych 30 rokov, ked nebol nikto schopny odchytit v projektoch (resp. aby taky stav ani nenastal) taku
"trivialnost" ako je osadenie stlpov v chodniku???
Za co beru ti uradnici peniaze od danovych poplatnikov? !!! ☹️
25. júl 2020

Dusan

Najsmutnejsie je:
ze obycajnym ludom, obyvatelom v tej blizkosti, aj okoli, ale aj inym ludom (tym mladsim skor) zalezi uz na tom, aby to vyzeralo poriadne, pekne atd.. Tym starsim za komousov to je v podstate jedno, pretoze su na to z tych cias zvyknuti.
ze my na to upozornujeme, poukazujeme a mesto, ktore si nas ma zastat, kasle na to, resp. nema ziadne paky donutit tu stavbu, aby to poriadne spravili.
Stavbarom, tym co to maju na starosti, tym vsetkym to je jedno, pretoze sa na to nemusia denne pozerat, ze ako tu stavbu spiskali.
25. júl 2020

Dusan

Napr. v tej 5 sekunde videa...

To je jeden obrovsky grc. Na 2 m2 su tri alebo styri druhy dlazieb a este aj obrubniky medzi tym.
To je nieco otrasne.
Ako mi viete toto vysvetlit????????
25. júl 2020

Roman Mihalik

Naposledy vyzeral stav radiály takto: https://youtu.be/OJg_kjavlMk Na miestnom zastupiteľstve som požiadal starostku KV aby poverila kompetentné osoby na vykonanie štátneho stavebného dohľadu, tak uvidíme ako naloží s lampami. Tiež by sa konečne mali zaoberať bariérami na chodníkoch.
25. júl 2020

Peter Oravec

Dobry den, Dusan.
Zasadne nemozem suhlasit s pausalizaciou, ze tym starsim je to jedno a ze tym mladsim na tom zalezi. Ja som uz tiez starsi a hneva ma to strasne. Poznam kopec starsich, ktori su z toho vsetkeho zufali. A kopec mladsich, ktorym je to vsetko jedno, alebo ten humus ani nevnimaju, alebo to tu uz nezvladali, zbalili sa a isli zit do cudziny. Takze rozhodne to nie je ciernobiele.
S pozdravom.
04. august 2020

Roman Mihalik

Čo poviete na výsledok Štátneho stavebného dohľadu? To podstatné som zvýraznil.
04. august 2020

Peter Oravec

Dobrý deň,
ťažko sa to číta, ale to, čo dokážem vylúštiť, vyzerá ok.
P.
04. august 2020

Roman Mihalik

Dobrý deň,

pre tých, ktorí majú problém malý text prečítať to zhrniem v skratke:

Štátny stavebný dohľad vyzval zhotoviteľa aby stĺpy buď preložil, alebo rozšíril chodník, pričom musí dodržať STN aby bola voľná šírka chodníka min. 1,5m a má tiež doplniť prvky pre nevidiacich, nakoľko je v blízkosti ich ZŠ.
04. august 2020

Pozorovatel

Som velmi zvedavy ako to nakoniec skonci.

Rano pri prejazde krizovatky Molecova Karloveska som si v rychlosti vsimol, ze cely chodnik pri ZUŠ Jozefa Kresánka je obohnany aspon 1,8m vysokym pletivom, aby sa chodci nedostali do vykopov.
21. september 2020

Peter Oravec

Dobrý deň,
toto vyzerá na ďalšie stĺpy v strede chodníka, tentoraz na Americkom námestí v rámci rekonštrukcie koľajníc. Ale môžem sa mýliť. Teda rád by som bol, keby som sa mýlil.
S pozdravom.
21. september 2020

jajbolina

Pokiaľ viem tak sa bude posúvať celá trať koľají, pretože príde k rozšíreniu chodníka pri múre nemocnice. Toto bude asi v poiriadku p. Oravec.

Ja sa ešte vrátim k stĺpom v rámci rekonštrukcie v KV. Aj pri úseku oproti Machnáču smerom k PKO sú stĺpy v strede chodníka a ten chodník (na strane univerity športu) nemá šírku 1,5 metra ako mal predtým. Chodník je už vyasfaltovaný, má zhruba meter šírku. Prosím o preposlanie požiadavky magistrátu, v zmysle legislatívy má mať chodník 1,5 metra ľírku!
21. september 2020

Peter Oravec

Ďakujem. Dúfajme, že to tak naozaj aj bude. Lebo ak nie, tak potom nám zase povedia, že už je neskoro, lebo je to už hotové... :-)
21. september 2020

jajbolina

Pán Oravec, tu o tom píšu podrobne. Súhlasím s vami že občan musí sledovať čo sa tu deje, lebo komunálnici sú schopní odfušovať všetko a ťahať nám med popod fúzy ako tu všetko super funguje.
https://imhd.sk/ba/doc/sk/18909/Rekon%C5%A1trukcie-trat%C3%AD-v-Ra%C4%8Di-a-na-Americkom-n%C3%A1mest%C3%AD-sa-oneskoria
21. september 2020

Peter Oravec

Áno, Jajboli, ďakujem, viem o tom... P.
21. september 2020

Roman Mihalik

o tých stĺpoch oproti Machnáču magistrát vie a vyjadril sa, že ich bude riešiť až po rekonštrukcii, nakoľko z dôvodu polohy inžinierskych sietí nemohli mať inú polohu a ani byť inde umiestnené.... Hlavne, že mohli cestu rozšíriť na úkor chodníka, to išlo...
21. september 2020

jajbolina

Ďakujem za info p. Roman Mihalik, budem to sledovať.
23. september 2020

Peter Oravec

Dobrý deň, Jajboli,
nedalo mi to a išiel som sa tam ešte raz pozrieť.
Ak budú tú trať posúvať smerom k parčíku tak, aby koľajnice išli popri tých nových stĺpoch, tak ostane chodník iba od stĺpa po parčík (trávnik), a to je zhruba meter. To sa mi nezdá, že by to bolo v poriadku. Alebo budú uberať aj z parku/trávnika?
Ja si myslím, že je to na nový podnet. Ale môžem sa mýliť.
Ďakujem za rekaciu.
S pozdravom.
23. september 2020

jajbolina

Ďakujem za info p. Oravec, tak to skúste dať ako nový podnet.
25. september 2020

Roman Mihalik

V projektovej dokumentácii je uvedená zámková dlažba na chodníku. Žiadam o informáciu, prečo sa použil asfalt.
25. september 2020

Admin KV

Dobrý deň, pán Mihálik, môžem Vás poprosiť o zadanie nového podnetu ohľadom povrchu chodníka na Botanickej ulici? Ďakujem.

Michal Molčányi
administrátor OPS Bratislava - Karlova Ves
25. september 2020

jajbolina

Tiež som si všimla že tam bola dlažba a zrazu "progresívne" asfalt. Matúš Vallo je naozaj neschopný. PS: Nemá tu niekto snímku chodníka približnej oproti krčme machnáč? Nový chodník má maximálne meter, ubrali z neho na úkor rozšírenia cesty a ešte do stredu chodníka drbli stĺpy. Nepodarilo sa mi to odfotiť, ale treba to nahlásiť ako nový podnet! Čo tu stvára Vallo s chodníkmi je nonsens!!!!
25. september 2020

Pozorovatel

Hlavne ze sa vsade spominaju klimaticke zmeny a ich eliminacia v mestach, ale v BA kyda samosprava kam sa len da cierno cierny asfalt namiesto svetlej dlazby !!!
25. september 2020

jajbolina

Nejde len o farbu, ale dlažba má vodozádržnú funkciu. Vodu treba čo najviac zachytávať na mieste dopadu, aby prišlo k ochladeniu mesta. Asfaltovanie chodníkov sa už v normálnych civilizovaných mestách vôbec nerobí, len Vallo nás KLAME že je to normálne. Nie, nie je.
25. september 2020

Pozorovatel

Jajboli,

to je sice pekne, ale to by musela byt pouzita dlazba specialne urcena na tento ucel a podlozie pod dlazbou by muselo byt tiez upravene. Nie vsade sa tento typ dlazby ale hodi.
Idealne su napr. velke parkoviska pri nakupnych centrach.
25. september 2020

jajbolina

Ale prosím vás, keď si pozriete dokumentáciu magistrát žiadal len osadenie dlžby hrubej 6 cm (zrejme aby sa použila tá čo tam bola), ale na trhu sú oveľa kvalitnejšie dlažby takže áno, na chodníky patrí dlažba a sú aj kvalitnejšie. Nech sa páči špeicifkácia dlažby
http://zamkove-dlazby.com/sk/content/25-poradenstvo-dolezitost-vyberu-hrubky-dlazby
07. október 2020

Peter Oravec

Dobrý deň,
vyzerá to tak, že stĺpy ostali v strede chodníka.
Prosím o preposlanie.
Zdroj foto: yimba.sk
07. október 2020

Roman Mihalik

Lampy síce ostali v strede, avšak chodník sa rozšíril aby mal min. voľnú šírku 1,5m podľa STN.
07. október 2020

Peter Oravec

Dobrý deň,
takto na fotke sa mi nezdá, že by tam bolo od stĺpa 1,5 metra voľného chodníka. Naozaj je to v realite tak?
Ďakujem.
07. október 2020

Roman Mihalik

S metrom som tam nebol, iba takto, pomocou telefónu. Ale môžem ho zobrať a zmerať to.
07. október 2020

Peter Oravec

Dobrý deň,
ani podľa fotografie sa mi nezdá, že by to bolo 1,5 metra, ale môžem sa mýliť.
Smutné však v každom prípade je, že napriek všetkému museli tie stĺpy ostať zhruba v strede chodníka, a nemohli sa posunúť na kraj chodníka. Je to veľmi nešťastné riešenie.
S pozdravom.
21. január 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Hlavné mesto v možných častiach rozšírilo chodník. Norma predpisuje minimálnu šírku chodníka 1,5 m od okraja bezpečnostného odstupu. Stožiare verejného osvetlenia a trolejového vedenia predstavujú ojedinelé prekážky v celej šírke chodníka. Ich umiestnenie bolo závislé aj od polohy inžinierskych sietí v chodníku. Keďže podľa normy minimálne šírky chodníkov sú dodržané a stožiare sú umiestnené mimo bezpečnostného odstupu, pričom norma nezakazuje ich hlbšie umiestnenie do priechodnej šírky, považujeme podnet za vybavený.

S pozdravom
Kto? Oddelenie hromadnej dopravy
Kedy? 2020

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
21. január 2021

Roman Mihalik

No nebude to asi úplne tak, ako popisuje mesto, keďže od stĺpov ku obrubníkom to je miestami menej ako 150cm a to bez započítania bezpečnostného odstupu. Fotky sú z úseku, ktorý vedie k ZŠ pre nevidiacich a slabozrakých. Zo strany cesty tam je zábradlie, popri ktorom je medzera medzi stĺpmi výrazne užšia a teda zábradlie ako vodiaca línia pre nevidiacich sa asi ťažšie bude dať využiť.
Prečo nemohol byť chodník zasadený o 10-15cm hlbšie do svahu a tým by mal na celom úseku šírku min. 150cm bez obmedzení lampami?
Ako sa mesto/zhotoviteľ vysporiadal s podmienkami, ktoré mu uložil Štátny stavebný dohľad?
21. január 2021

Roman Mihalik

Ešte tu doplním tie závery Štátneho stavebného dohľadu, kde vyzval zhotoviteľa aby bola zabezpečená priechodná šírka 1.5m súvisle v celom úseku.
21. január 2021

Michal

V zmysle rozhodnutia stavebnho uradu podnet rozhodne nie je vybaveny.
21. január 2021

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: MÚ Karlova Ves
14. máj 2021

Peter Oravec

Dobrý deň,
prosím admina, aby požiadal samosprávu o aktualizáciu vyjadrenia k podnetu.
S pozdravom.
14. máj 2021

jajbolina

Tieto stĺpy boli presunuté ku kraju zábradlia, myslím že je to v poriadku
14. máj 2021

Peter Oravec

Dobrý deň, tak navrhujem označiť ako vyriešené.
S pozdravom.
14. máj 2021

Roman Mihalik

V žiadnom prípade neboli stĺpy nikam presúvané. S nini sa nehýbalo. Chodník sa rozšíril, avšak miestami (pri niektorých stĺpoch) nemá minimálnu šírku 150cm ako požadoval Štátny stavebný dohľad.
14. máj 2021

Peter Oravec

Dobrý deň, takže platí toto:
prosím admina, aby požiadal samosprávu o aktualizáciu vyjadrenia k podnetu.
S pozdravom.
25. apríl 2024

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Hlavné mesto SR Bratislava

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania