Stavebná uzávera na Ostredkoch

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Ružinov

Neriešený
meno
Anna 21. mája 2014

Dobrý deň,
obyvatelia Ostredkov už dlhšiu dobu bojujú za záchranu parku v okolí chodníka na ul. Dr. V. Clementisa (pokračovanie Bioparku).
Jednou z možností, ako park zachrániť, je spracovanie územného plánu zóny Ostredky a s tým súvisiaca stavebná uzávera.
Bráni niečo jej vyhláseniu?
Pýtam sa preto, lebo ružinovské zastupiteľstvo sa problému venovalo už začiatkom decembra 2013 a odvtedy už prešla dosť dlhá doba na to, aby stavebná uzávera bola vyhlásená.
Ružinovskí poslanci vrátane starostu v tejto veci prisľúbili pomoc.
Môžu obyvatelia Ostredkov s touto pomocou stále rátať?
Vopred ďakujem za odpoveď.

21. máj 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za Váš podnet.
Mestská časť opakovane žiadala primátora, aby predložil na rokovanie Mestského zastupiteľstva hlavného mesta SR Bratislavy nami navrhované zmeny a doplnky územného plánu hlavného mesta SR Bratislavy v lokalite Ostredky (RU/54 a RU/60).
Zároveň sme listom zo dňa 18.3.2014 primátora požiadali o súhlas s obstarávaním ÚPN-Z Ostredky a súhlas s určením hraníc pripravovaného Územného plánu zóny Ostredky. Konanie o stavebnej uzávere začneme hneď po schválení týchto hraníc Hlavným mestom. V zmysle schváleného dodatku štatútu hlavného mesta, ktorým je primátor povinný odpovedať starostom v lehote 30 dní, sme opätovne dňa 6.5.2014 požiadali primátora o súhlas pre obstarávanie ÚPN-Z Ostredky a o vyjadrenie súhlasu s určením hraníc.


Tatiana Baáriová, kancelária starostu
21. máj 2014

reshama

Dobrý deň, prečo práve na Ostredkoch nie je Ružinov bez Magistrátu schopný nič robiť? Že by v tom bolo niečo iné? Pán starosta tým začína potvrdzovať fámy, ktoré sa v súvislosti s ním objavujú. Mal by si vybrať, koho záujmy chce obhajovať a verejne sa vyjadriť, nech vieme, na čom sme. Primátor je kapitola sama o sebe, prečo máme naňho doplácať.
21. máj 2014

BF

Dobrý deň,
podľa informácií z Hlavného mesta listom zo dňa 29.4.2014 vyjadrili súhlas s obstáravaním Územného plánu zóny Ostredky Mestskou časťou Bratislava - Ružinov.

Na čo teda ešte mestská časť čaká? Kým si investor podá žiadosť o územné konanie na stavebný úrad a už nebude cesty späť? Zaujímavé, že v iných mestských častiach to ide veľmi rýchlo a nemajú problém s obstáravaním uzemných plánov či vyhlásením stavebnej uzávery...
21. máj 2014

Viera Hlavenková

vh: Dobrý večer,
dúfam, že na zajtrajšom mestskom zastupiteľstve sa nám páni Pekár a Ftáčnik dokážu pozrieť do oćí. Ten horúci zemiak si prehadzujú už pridlho a je to výsmech občanom, ktorí svojimi podpismi pod petíciu proti tzv. revitalizácii Ostredkov (v počte 4190) vyjadrili dostatočne svoj názor. Voľby sa blížia! (žeby práve preto tie naťahovačky?)
16. jún 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
Mestská časť Bratislava - Ružinov obdržala dňa 12.6.2014 list z Magistrátu hlavného mesta Bratislavy, ktorým udelilo súhlas s obstarávaním Územného plánu zóny Ostredky Mestskou časťou Bratislava- Ružinov. Navrhované vymedzenie územia navrhujú upraviť - rozšíriť. Mestská časť bude ďalej postupovať v zmysle doručeného súhlasu.


Tatiana Baáriová, kancelária starostu
25. jún 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ako sme uviedli , dňa 12.6.2014 sme z Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy dostali list so súhlasom s obstarávaním Územného plánu zóny (ÚPN-Z). V 26. týždni bude vyhlásené verejné obstarávanie na odborne spôsobilú osobu. Momentálne pripravujeme podklady na vyhlásenie stavebnej uzávery, paralelne aj na zadanie pre ÚPN-Z, ktoré musí schváliť miestne zastupiteľstvo. Po obstaraní odborne spôsobilej osoby spolu s ňou pripravíme verejné obstarávanie na spracovateľa ÚPN-Z.


kancelária starostu
14. september 2014

Anna

Stavebný zákon v § 17 ods. 1 hovorí, že orgány územného plánovania sú POVINNÉ obstarávať územnoplánovaciu dokumentáciu v súlade s potrebami územného rozvoja a starostlivosti o životné prostredie v primeranom a hospodárnom rozsahu, pričom územné plány zón sa obstarávajú VŽDY, ak ide o PODSTATNÚ prestavbu, dostavbu alebo asanáciu existujúcich obcí alebo ich častí s cieľom zlepšiť životné prostredie, zabezpečiť ekologickú stabilitu a trvalo udržateľný rozvoj.
„Revitalizácia“ Ostredkov sa jednoznačne dá považovať za podstatnú prestavbu – dostavbu časti obce.
V decembri 2013 miestni obyvatelia z Ostredkov požiadali MČ Ružinov prostredníctvom poslancov o spracovanie územného plánu zóny. Miestny úrad až doteraz stále nenašiel odborne spôsobilú osobu pre jeho obstarávanie.
Dúfam, že to nie je zámer.
To, čo sa deje za posledné roky najmä čo sa týka zásahu developerov v rámci novej výstavby v celom Ružinove, možno považovať za porušovanie stavebného zákona zo strany obce. Koľko územných plánov zón bolo spracovaných? Viď. napr. okolie zimného štadióna, Eurovei, letiska a mnoho ďalších.
Prečo najbohatšia mestská časť do tohto neinvestuje, keď jej to hovorí zákon? Toto je to, čo trápi miestnych obyvateľov a malo by sa to riešiť prioritne.
Keď miestni úradníci nestíhajú, treba ich doplniť, vymeniť alebo si tieto služby nechať vypracovať odborníkmi zo súkromnej sféry.
Dokedy sa máme prizerať pretváraniu a ničeniu verejného priestoru podľa plánov developerov?
30. október 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
mestská časť Ružinov dňom 27.10.2014 oznamuje začatie obstarávania územno-plánovacej dokumentácie ÚPN - Z Ostredky. Zámerom je schválenie záväzného dokumentu na zonálnej úrovni, ktorý spodrobní platný územný plán Hlavného mesta SR Bratislava. Zároveň sa obraciame na dotknuté orgány so žiadosťou o zaslanie pripomienok.

kancelária starostu
14. máj 2015

Anna

Dobrý deň,
bude sa už niečo diať s tou stavebnou uzáverou na Ostredkoch?
Kedy sa už konečne obstará územnoplánovacia dokumentácia ÚPN-Z Ostredky?
MČ Ružinov už má všetky pripomienky.
Dokonca už má k dispozícii aj jeden „nevyhnutný“, ale právne irelevantný dokument, ktorý si „odborníci“ z miestneho úradu vyžiadali z magistrátu Bratislavy.
Prečo pracovníci referátu územného plánu a regionálneho rozvoja namiesto hájenia záujmov obyvateľov Ružinova presadzujú záujmy developerov?
Vopred ďakujem za odpoveď.
25. máj 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
uvádzame stanovisko k stavebnej uzávere pre lokalitu ÚPN – Z Ostredky:
• mestská časť listom zo dňa 14.07.2014 podala žiadosť o začatie konania o stavebnej uzávere pre lokalitu Územného plánu zóny Ostredky, na príslušnom Stavebnom úrade,
• Stavebný úrad Rozhodnutím zo dňa 30.07.2014 prerušil územné konanie o stavebnej uzávere „Ostredky“ do 300 dní odo dňa doručenia rozhodnutia a vyzval o doplnenie potrebných podkladov do konania v zmysle Vyhlášky MŽP SR č. 453/2000 Z. z.,
• mestská časť listom zo dňa 05.05.2015 požiadala o predĺženie lehoty prerušenia územného konania o stavebnej uzávere „Ostredky“, z dôvodu nedisponovania všetkými požadovanými podkladmi pre územné konanie o stavebnej uzávere a oznámila Stavebnému úradu rozšírene hraníc riešeného územia pre pripravovaný Územný plán zóny Ostredky.
• mestská časť v súčasnosti kompletizuje požadované potrebné podklady do územného konania o stavebnej uzávere Ostredky, na základe rozšírenia hraníc riešeného územia pripravovaného ÚPN – Z Ostredky.





kancelária starostu
03. máj 2016

Anna

Vyhlásenie stavebnej uzávery stále nie je doriešené ani po vyše dvoch rokoch, odkedy o ňu žiadali obyvatelia Ostredkov.
Dokedy sa ešte bude čakať?
Dovtedy, kým sa nepostaví Sputnik, ďalší Lidl, nájomné bytovky na konci Ružinovskej alebo nebodaj aj niečo ďalšie?

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania