Špitálska-stavby a budovy-opustená budova

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Staré Mesto

Uzavretý
meno
Martin 26. augusta 2020

Na Špitálskej ulici je dlhodobo opustená,chátrajúca budova.Do kedy to bude v takomto stave?

26. august 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
budova je v súkromnom majetku.
Stavebný úrad môže vydať rozhodnutie vlastníkovi stavby na uskutočnenie zabezpečovacích prác v prípade, že stavba svojím stavebnotechnickým stavom ohrozuje život a zdravie osôb alebo značné majetkové alebo kultúrne hodnoty. Ďalej môže nariadiť vlastníkovi stavby nevyhnuté stavebné úpravy, avšak iba v prípade, ak je to vo verejnom záujme a tak isto iba vo verejnom záujme môže nariadiť vlastníkovi stavby údržbu stavby. Zlý stavebnotechnický stav stavby, ktorý by ohrozoval životy a zdravie ľudí musí vyplývať napr. z posudku statika.

Oddelenie komunikácie s verejnosťou, Miestny úrad Bratislava-Staré Mesto
26. august 2020

Peter Oravec

Dobrý deň,
nesúhlasím s uzavretím podnetu.

Iba zopakujem:
Vážený pán admin,
dovolím si úctivo vyjadriť môj osobný názor, že status podnetu "uzavretý" nemá žiadny zmysel, nič nevysvetľuje a nič neznamená. Status "uzavretý" sa prideľuje v dvoch absolútne nesúvisiacich a v podstate kontradiktórnych situáciách, a to vtedy, ak 1. je podnet vyriešený bez zásahu samosprávy, alebo 2. podnet nie je vyriešený, pretože samospráva s riešením nesúhlasí alebo na riešenie nemá finančné prostriedky. Ako vyplýva z uvedeného, status "uzavretý" môže znamenať aj to, že podnet je vyriešený, ale aj to, že podnet vyriešený nie je. Vzhľadom na to si robím malú analýzu názorov používateľov portálu OPS pri podnetoch, ktoré admin označil ako „uzavreté“, a často to nie je veselé čítanie. Dovoľujem si preto pri všetkej úcte navrhnúť, aby portál OPS nejakým ním zvoleným spôsobom oslovil (aspoň tých najaktívnejších) používateľov portálu OPS s otázkou, čo si myslia o statuse „uzavretý“, resp. ako ďalej so statusom „uzavretý“.
S pozdravom.
26. august 2020

Peter Oravec

Dobrý deň,
ešte otázka na pána/pani admina/adminu:
Prečo sa pri odpovedi samosprávy nezobrazuje možnosť vyjadriť sa k odpovedi?
"Považujete odpoveď samosprávy za postačujúcu?"
Ďakujem za odpoveď.
27. august 2020

Jerome

toto sme si vsimli, ze viackrat sa neda vyjadri suhlas/nesuhlas so stanoviskom samospravy!!
01. september 2020

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnetov ohľadom budov, ktoré sú či už v zlom stave, prípadne opustené, je na portáli veľké množstvo. Ako uviedla samospráva: “Stavebný úrad môže vydať rozhodnutie vlastníkovi stavby na uskutočnenie zabezpečovacích prác v prípade, že stavba svojím stavebnotechnickým stavom ohrozuje život a zdravie osôb alebo značné majetkové alebo kultúrne hodnoty.”

Chápeme, že sa v mnohých prípadoch jedná aj o vizuálnu stránku, avšak ako samospráva uvádza, pri týchto podnetoch nemá oprávnenie prikázať vlastníkovi rekonštrukciu.

Preposielanie podnetov ohľadom zlého stavu budov ich vlastníkom administrátormi portálu nepovažujeme za efektívne a to okrem vyššie uvedeného aj vzhľadom na to, že tak ako samosprávy, aj my máme prístupné údaje z katastra, kde je uvedené len meno a nie je možné sa dopátrať ku kontaktným údajom vlastníka. Presahuje to ako možnosti, tak aj kompetencie administrátorov portálu.

Keďže samospráva nemá možnosť podniknúť pri určitých podnetoch ďaľšie kroky, status “uzavretý” je v týchto prípadoch opodstatnený.

Vzhľadom na to, sme túto formuláciu pridali v rámci pravidiel portálu k dvom už existujúcim dôvodom, ktoré špecifikujú, v ktorých prípadoch môže byť podnetu pridelený status “uzavretý”:

1.) Podnet bol vyriešený, avšak bez zásahu samosprávy. Vyriešil ho čas (napr. zmena počasia), alebo iný subjekt (napr. dobrovoľníci).
2.) Samospráva nesúhlasí s riešením navrhovaným zadávateľom podnetu a k tomuto rozhodnutiu uviedla zrozumiteľné argumenty.
3.) Samospráva vyčerpala možnosti riešenia podnetu a z jej strany nie je možný žiadny ďalší krok k vyriešeniu podnetu.

-

Za nedostupnosť funkcie vyjadrenia súhlasu/nesúhlasu s odpoveďou samosprávy pri niektorých podnetoch sa ospravedlňujeme.
V rámci webových prehliadačov je táto technická chyba zapríčinená vznikom statusu “uzavretý” pri navrhovanej zmene statusu.
Túto technickú chybu odstránime v budúcich aktualizáciách.
Aplikácia túto chybu neobsahuje a teda prostredníctvom nej je možné reagovať na odpoveď samosprávy v každom prípade.

Ďakujeme za pochopenie.

S pozdravom

Andrea Addová
Odkaz pre starostu
[email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania