Lipského-parkovanie-problémové

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Dúbravka

Vyriešený
meno
Zuzana 31. augusta 2020

Platené vyhradené parkovacie miesta na Lipského ulici nie sú v súlade s uvádzanou výmerou v povoleniach. Po výmene vozidla je parkovanie na danom mieste úplne nemožné, preto sme oficiálnou žiadosťou mestskú časť požiadali o výmenu (podaná 28.2.2020). Do dnešného dňa nám nebolo odpovedané. Pri telefonickom informovaní v akom stave sa naša žiadosť nachádza, sme dostali odpoveď, že iné miesto nie je voľné (čomu rozumieme) a daný problém nevedia vyriešiť a máme si podať žiadosť o zrušenie. Ako je možné, že nám za pol roka nebola zaslaná žiadna oficiálna odpoveď na našu žiadosť (pol roka platíme miesto, kde nemôžeme parkovať)? A môže mestská časť vôbec poskytovať tieto miesta, ktoré nie su v súlade s normou, na prenájom? Platené miesta by mali byť dostatočne veľké na bezpečné parkovanie.

31. august 2020

Michal

To su boxy na motorky?🤣
02. september 2020

Zuzana

Ešte by som chcela doplniť, že o kúsok ďalej sú presne takéto isté parkovacie miesta, ktoré sú o niečo väčšie a sú na voľné parkovanie. Príde mi praktickejšie, aby boli boxy, za ktoré sa platí nie malá suma dostatočne veľké, aby tam mohli zaparkovať autá bežných rozmerov, keďže mestská časť neprideľuje tieto miesta podľa veľkosti vozidiel. Pokiaľ sú voľné parkovacie miesta aj menšie, nevadí to až tak, lebo vodič sa môže vždy rozhodnúť, či tam zaparkuje alebo si pôjde nájsť iné miesto. Navyše na tomto parkovisku by možno malé autá zaparkovali aj 4 vedla seba a bolo by to v poriadku. Kým o niečo väčšie autá už s tým majú značný problém. Stačilo by teda porozmýšlať o prerozdelení voľných a platených parkovacích miest.
03. september 2020

Vladena

Ked bude pp, co by malo byt co nevidiet, mali by sa vsetky rezerve rusit, cize to by som uz ani neriesila. Ja riesim rezerve pred svojim domom uz dva roky. Kde je nato priestor, ale vyhovaraju sa na pp a rezerve uz ani neriesia. A to tu byvam od narodenia. Ale urad je hluchy nemy. A uz pred dvomi rokmi mi mohli dat to rezerve kym sa pp ani neriesila. Tiez mam zle skusenosti s uradom co sa tyka parkovacich miest.
08. september 2020

Jarek Nohavica

Staci si kupit mestske auto. Nabuduce si kupte autobus a stazujte sa, ze sa nezmestite na parkovisko.
13. september 2020

Zuzana

Tak to ďakujem veľmi pekne za radu. Mestské auto sme mali a aj s tým tam bol obrovský problém parkovať. Aby mohol šofér vôbec vystúpiť, museli sme byť úplne nalepený na vedlajšom aute. Deti sme museli nakladať a vykladať mimo parkovacieho miesta. Práve kvôli deťom sme si potrebovali kúpiť rodinné auto, do ktorého zmestíme všetko, čo potrebujeme, ale to vám teda vôbec vysvetlovať nemusím. Žiadny autobus. Na bežných parkoviskách sa dá so Zafirou bez problémov parkovať.
A aby to bolo jasné, my nemáme problém s hocijakým parkoviskom. Ale s plateným. Asi nie je normálne platiť si za miesto, kde sa nedá normálne zaparkovať. Tým nemám na mysli žiadny luxus, ale bežné parkovacie miesto.
17. september 2020

Odpoveď samosprávy

Na základe vášho podnetu som preveril výšku poplatku za vyhradené parkovacie miesta (VPM) účtovaného v tejto lokalite. Musím priznať, že naši pracovníci skutočne pochybili a po presune, ktorý prebehol cca pred dvoma rokmi neupravili výšku poplatku na výmeroch podľa skutočnej plochy VPM a pristúpili k tomu až od roku 2021. V najbližších dňoch budú všetci, ktorých sa to týka upovedomení a budú im vrátené preplatky, ktoré týmto vznikli. Ďakujem za upozornenie.

V predmetnej lokalite bolo pri reorganizácii obnovené pôvodné vodorovné dopravné značenie bez prekresľovania parkovacích boxov a dosiaľ využívané vyhradené parkovacie miesta boli, kvôli prehľadnosti kumulované. Parkovisko bolo osadené aj novým zvislým dopravným značením. Rozmery pôvodne vyznačených boxov neboli zmenené z dôvodu, že by tak ubudlo 8 parkovacích miest v lokalite, kde je parkovacích miest nedostatok.

V prípade, ak vám veľkosť vyznačeného VPM neumožňuje jeho plnohodnotné využívanie môžete požiadať o zrušenie VPM, tak ako ste boli informovaná. Boxy s väčším rozmerom je zrejme ešte možné prideliť na vzdialenejšom parkovisku, ale najprv je nutné požiadať o zrušenie zrušenie dosiaľ prideleného VPM. Viac informácií vám poskytnú na oddelení územného rozvoja.
Kto? Oddelenie územného rozvoja

Rastislav Bagar, prednosta MÚ BA-Dúbravka
18. september 2020

Zuzana

Dobrý deň, pán Bagar,

v prvom rade Vám ďakujem za Vašu odpoveď a snahu o vysvetlenie, ktoré aj napriek tomu, že je rozsiahle, tak pre nás nepostačujúce. Mrzí ma však, že k nej došlo až po pridaní podnetu cez stránku odkazprestarostu.sk. Aj to bola jedna z otázok na mestskú časť Dúbravka, či je možné, aby sme za pol roka nedostali žiadnu odpoveď na našu oficiálne podanú žiadosť.

Rada by som sa vyjadrila k Vašej odpovedi. Nám samozrejme nešlo o vracanie preplatkov, čo je ale samozrejme správne, takže tento krok z Vašej strany vítame. Oveľa viac by nás však potešilo, keby nám vyhradené parkovacie miesto zostalo, keď už sa nám nejaké ušlo, ale také, kde by sme dokázali parkovať. Vrátenie poplatku našu situáciu totiž nevyrieši. A obávam sa, že ani Vašu, lebo ďaľší záujemcovia môžu mať rovnaký problém. Ak samozrejme nebude dopredu zisťované, aké auto záujemca vlastní. Vaša ponuka, že môžeme požiadať o miesto na vzdialenejšom parkovisku, nám príde z Vašej strany iba oficiálne vyjadrenie, ale nie reálna možnosť. Ako nám aj pracovníčka úradu telefonicky povedala, že požiadať síce môžeme, ale žiadne miesta voľné nie sú a keďže sa má meniť "niekedy" celá parkovacia politika, tak to nemá ani zmysel. Takže našou jedinou možnosťou je podať žiadosť o zrušenie.

K Vášmu vysvetlieniu o reorganizácii by som chcela len dodať, že argument o zrušení 8 parkovacích miest tiež nie je celkom reálny. Je pravda, že všetky miesta na parkoviskách P1 až P4 na Lipského ulici sú aj bez premeriavania voľným okom menšie, ale na väčšine sa dá normálne zaparkovať. Aj momentálne tam na jednom z voľných miest na parkovisku P3 parkujeme s tým istým autom, s ktorým o kúsok ďalej na parkovisku P4 nie je možné parkovať. Práve preto som v komentári načrtla, že stačilo vyhradiť parkovacie miesta pre platiacich na parkovisku P3 a parkovisko P4 s menšími miestami, ktoré nespĺňaju výmeru, ponechať voľné. Sme si vedomí, že o zmenu v aktuálnom čase nemá mestská časť záujem dobrovoľne, bolo by to určite zložitejšie a náročnejšie riešenie ako sa k tomu iba vyjadriť. Aj napriek tomu dúfame, že v rámci skvalitňovania služieb svojim občanom aj tento problém niekedy metská časť vyrieši. Riešení je určite viacero.

Na záver len dodám, že samozrejme vieme, že je veľa dôležitejších vecí, ktoré treba riešiť.

Ďakujeme za Váš čas a ochotu.
22. september 2020

Odkaz pre starostu

Podnet bol opätovne odoslaný samospráve,

s pozdravom,

Pavla Rachelová
[email protected]
16. december 2020

Jarek Nohavica

Tito privilegovani sudruhovia co sa chovaju ako burzuji a byvaju v panelaku. Budte rada ze mate svoje parkovacie miesto na svoju plechovku. Uzivajte v zdravi a nestazujte sa. Ostatni parkuju kde sa da aj neda a nestazuju sa, napokon mozno za to platia cez pokuty omnoho viac mestskej casti ako za ten vas parkovaci box na uceny pre smart for two. Budovat a branit socialisticku vlast , bud pripraveny!

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania