Historická budova žel. zastávky Železná studienka

Zodpovednosť za riešenie: Iné

V riešení
meno
Pavol Kuštár 03. júna 2014

Poznáte budovu železničnej stanice na Železnej studienke? Je krásna. A určite má aj svoju architektonickú a historickú hodnotu. Ale chátra. Ak sa pri nej zastavíte osobne a prizriete sa bližšie, napríklad na jej drevené trámy, zistíte, že práchnivejú. Taktiež jej strecha by si zaslúžila renováciu, jej červená drevená časť a tá ohyzdná prístavba z ľavej strany a plechový plot - to je skrátka des! Pritom v pamätné dni železníc alebo počas akcií a podujatí ŽSR či Železničnej spoločnosti, a.s. by tu mohla byť jedna zo zastávok náučno-poznávacieho chodníka a v budove by mohla byť zriadená malá expozícia z histórie železničnej dopravy, ktorú by iste malí i veľkí ocenili. Ale ako to už na Slovensku býva, verejné peniaze sa často strácajú v kadejakých korupčných aférach a na to, na čo je ich naozaj treba, potom akože "nie sú". Čo s tým urobíme? Ja vám aspoň na zamyslenie a pripomenutie pripájam k tomuto oznamu fotku tejto krásnej stanice autora: © Rastislava Tótha uverejnenú tu: http://www.zelfoto.sk/stanice/ab/bratislava-zelezna_studienka.htm. Čo poviete? Zišlo by sa vyčleniť peniaze napr. z daní obyvateľov mestskej časti/urobiť zbierku v rámci celej Mestskej časti BA-Nové Mesto na jej záchranu, no nie?! Alebo všetko historicky, kultúrne a architektonicky cenné necháme schátrať, nech sa nič nezachová, zbúrame to a postavíme s pomocou developerov všade mrakodrapy?!

05. jún 2014

Odkaz pre starostu

Predpokladám, že sa jedná o majetok v správe ŽSR, čiže na tom to stojí aj padá. Teda, viac padá ako stojí.
18. jún 2014

Pavol Kuštár ml.

Pozdravujem všetkých a s dovolením ŽSR prikladám ich oficiálne stanovisko:


Dobrý deň, pán Kuštár,

nech sa páči, posielam Vám stanovisko ŽSR k uvedenému podnetu:

Objekt železničnej zastávky Železná Studnička je vedený v účtovnej evidencii ŽSR a Krajským pamiatkovým úradom (KPÚ) Bratislava evidovaný ako národná kultúrna pamiatka „Budova výpravná s čakárňou“. V roku 2011 bola KPÚ Bratislava vykonaná obhliadka národnej kultúrnej pamiatky a vydané „ROZHODNUTIE“ zo dňa 13.01.2011 na vykonanie opatrení na nápravu stavu. Jedným z opatrení rozhodnutia bolo zabezpečiť a predložiť KPÚ Bratislava vypracovanie dokumentácie v rozsahu odborného stavebno-technického posúdenia stavu objektu.
ŽSR opatrenie splnili vypracovaním stavebno-technického prieskumu a následne na základe návrhu opatrení prieskumu navrhli objekt národnej kultúrnej pamiatky zaradiť stavbu do investičného plánu (IP) ŽSR na roky 2012 – 2014, v rozsahu spracovania projektovej dokumentácie a realizácie. Stavba nebola do zoznamu IP zaradená.
Objekt je z hľadiska potrebnosti pre dopravnú cestu kvalifikovaný ako prebytočný, celý je užívaný ako bytová jednotka, na základe účelu jeho užívania a prebytočnosti navrhnutý na delimitáciu, prípadnú kapitalizáciu (odpredaj) SHM Bratislava (r. 2007, 2011, 2012).
V druhej dekáde 90-rokov minulého storočia bola v záujmovom území vykonaná rozsiahlejšia oprava objektov železničnej zastávky (predmetného objektu, objektov čakární a objektu strážcu trate). Nakoľko je ich situovanie v lokalite s malou frekvenciou verejnosti, stali sa terčom poškodzovania a devastovania neprispôsobivými občanmi, v jednom prípade aj mimoriadnej udalosti, založením požiaru čakárne a tým jej úplnej likvidácie.

Názor prispievateľa akceptujeme (neuspokojivý technický stav), správca zabezpečuje a vykonáva opravy v rámci hlavnej činnosti (odstraňovanie nedostatkov, prevažne lokálne opravy). Je nevyhnutné prijať koncepčné rozhodnutie, ako ďalej nakladať s predmetným majetkom (napr. zriadenie múzejno-dokumentačného centra, kapitalizácia) alebo zaradiť objekt, stavbu do zoznamu IP ŽSR na najbližšie roky.

Rekonštrukcia predmetnej stavby nebola zaradená do vykonávacích plánov po roku 2011 z dôvodu „nejasnosti“ jej využívania pre potreby ŽSR. Zo strany ŽSR bude uprednostňované pred zaradením do investičného plánu jej delimitácia ako nepotrebného majetku ŽSR. V prípade rozhodnutia o jej rekonštrukcii investičnou komisiou ŽSR bude stavba navrhovaná do plánu na roky 2015 (projekt) a 2016 ( realizácia).


Ďakujeme za Váš záujem a prajeme pekný deň,
Mgr. Ivana Strmeňová
Odbor komunikácie GR ŽSR
Klemensova 8
813 61 Bratislava
06. marec 2021

Martin Uváček

Myslím, že dodnes je stavba v rovnakom stave bez rekonštrukcie. Chcelo by to novšie stanovisko od ŽSR.
11. marec 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

rekonštrukcia budovy Bratislava Železná studienka - zastávka a byt je zaradená v investičnom pláne ŽSR ako stavba „Bratislava Železná studienka zastávka, rekonštrukcia, kultúrna pamiatka“. V súčasnosti sa pripravuje investičné zadanie na vypracovanie projektovej dokumentácie. Rekonštrukcia bude prispôsobená tomu, aby boli v maximálnej miere zachované, resp. obnovené charakteristické architektonické prvky nehnuteľných kultúrnych pamiatok, t.j. budov Bratislava Železná studienka - zastávka a byt a Bratislava Železná studienka – hradlo. Súčasne bude zrekonštruovaný prístrešok Železná studienka – prístrešok (smer Kúty) a vybudovaný nový prístrešok na smer Bratislava. K budovám bude dobudovaná infraštruktúra pre prístup cestujúcich, resp. návštevníkov (spevnené plochy a prístupové komunikácie, parkovisko, cyklostojany, oplotenie, zelené plochy). Drobné stavby skladov a kôlní vybudovaných nájomníkom bytu budú asanované. Po rekonštrukcii bude budova Bratislava Železná studienka - zastávka a byt využívaná pre múzejnú prezentáciu ŽSR.

Prajem pekný deň,

Ing. Ľubomír Mitas
Manažér externej komunikácie
Odbor komunikácie a marketingu
ŽSR - Železnice Slovenskej republiky
17. júl 2022

Martin Uváček

Je už známy nejaký časový zámer tejto rekonštrukcie ?
18. júl 2022

Pavol Kuštár

Dobrý deň pán Ing. Mitas a pán starosta Nové mesto - Mgr. Rudolf Kusý. Pridávam sa k pánovi Uváčkovi a pýtam sa rovnako na konkrétny časový zámer tejto spomínanej rekonštrukcie. Ja som poukázal na stav spomínaného objektu - citujem "Objekt železničnej zastávky Železná Studnička je vedený v účtovnej evidencii ŽSR a Krajským pamiatkovým úradom (KPÚ) Bratislava evidovaný ako národná kultúrna pamiatka „Budova výpravná s čakárňou“ ešte v roku 2014...

Dnes je rok 2022 = 7 rokov po mojom pôvodnom nahlásení a ďalší rok po poslednom vyjadrení pána Mitasa.

Naozaj chceme pristupovať k našim národným kultúrnym pamiatkam takto?

Ďakujem za odpoveď.

Pavol Kuštár ml.
20. júl 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet sme opätovne preposlali ŽSR s prosbou o upresnenie termínov realizácie.

S pozdravom,

Barbora Peregrim
Odkaz pre starostu
[email protected]
17. január 2024

Martin Uváček

Bez odozvy ŽSR. Zas tam bude/je nové vedenie a budú určite nové priority. Neviem či medzi ne bude patriť táto zastavka.
19. január 2024

Admin KV

Dobrý deň,

podnet sme preposlali zodpovednému subjektu.

S pozdravom,

Lenka Makarová
Odkaz pre starostu
[email protected]
27. február 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

zatiaľ k zásadnej zmene neprišlo. Informácie z predchádzajúcej komunikácie sú stále aktuálne. K termínu realizácie (rekonštrukcia nehnuteľnej kultúrnej pamiatky) sa dnes nevieme vyjadriť.

Prajem pekný deň,


Ing. Ľubomír Mitas
Manažér externej komunikácie
Odbor komunikácie a marketingu
ŽSR - Železnice Slovenskej republiky
Klemensova 8, 813 61 Bratislava

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania