Aleja Slobody-Separácia odpadu

Zodpovednosť za riešenie: Dolný Kubín

Vyriešený
meno
ZaLepší Kubín 02. júla 2021

Triedenie odpadov
Chceli by sme sa opýtať, či by mesto mohlo zvýšiť medzi obyvateľmi osvetu pri triedení odpadov. Dnes je v meste viac kontajnerov na komunál, ako na triedený odpad. Hlavne kontajnery na plasty bývajú často preplnenené. Nedalo by sa aspoň časť kontajnerov na komunál napr. "premaľovať na žlto" a tým zvýšiť kapacitu zberu plastov?
Tiež osveta na školách by mohla pomôcť. Prípadne súťaž o najekologickejšiu bytovku...
Triediť sa oplatí, treba to len ľuďom stále opakovať a hlavne ich aj motivovať.
Že sa to dá, ukázali aj tu:
https://www.handlova.sk/sprava/23112/ako-dopadla-analyza-komunalneho-odpadu-v-handlovej.html
a
https://www.odpady-portal.sk/Dokument/105738/najlepsi-europsky-projekt-riesenia-odpadoveho-hospodarstva-pochadza-zo-slovenska.aspx

19. júl 2021

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

S pozdravom

Barbora Kmeťová
Odkaz pre starostu
[email protected]
05. august 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

veľmi pekne Vám ďakujeme za zaslanie podnetu. Separovaný zber je v zodpovednosti výrobcov a dovozcov, ktorí prostredníctvom oprávnených organizácii, v našom prípade spoločnosti ENVI-PAK menežujú v spolupráci s mestom a zbernou spoločnosťou separovaný zber na území Mesta Dolný Kubín. Finančné náklady na separovaný zber kompletne hradia výrobcovia a dovozcovia prostredníctvom vyššie spomenutej spoločnosti. Čo sa týka pristavenej kapacity na jednotlivé separované komodity, tá je podľa štatistiky ENVI-PAKu dostatočná. Pravidelne sa umiestňujeme v prvej pätici najlepšie separujúcich miest na Slovensku. V roku 2020 sme dosiahli úroveň vytriedenia komunálnych odpadov - 45,57 %. Technické služby, s.r.o. pravidelne prehodnocujú jednotlivé stanovištia na separovaný zber v meste a podľa potreby buď navyšujú kapacitu alebo periódu vývozu u jednotlivých separovaných komodít. Čo sa týka samotnej propagácie, mesto pravidelne zverejňuje na svojich stránkach propagačné materiály o dôležitosti separovania odpadu (informačné plagáty, harmonogramy vývozu...). V propagácii separovania a jeho dôležitosti Technické služby, s.r.o. a Mesto Dolný Kubín spolupracujú aj so základnými školami formou exkurzií. Zároveň spolupracujeme aj s televíziou TV DK, s ktorou sme nedávno natočili zaujímavé video Ako správne separovať, nájdete ho na tomto odkaze: https://fb.watch/v/Dh5mwEj0/. Samozrejme, vždy je čo zlepšovať a preto budeme aj naďalej hľadať nové spôsoby ako byť ešte ekologickejšie mesto a motivovať našich obyvateľov k väčšej separácii odpadu. Prajeme Vám pekný deň.

Ing. Miroslav Kosmeľ
Odbor dopravy a miestneho hospodárstva

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania