Železničiarov-stavby a budovy-neohlásené stavebné úpravy

Zodpovednosť za riešenie: Dolný Kubín

V riešení
meno
Peter 05. februára 2020

Chcel by som vyjadrenie ohľadom "opevnenia", ktoré je postavené na Ožnici, bola táto stavba riadne ohlásená? A prečo nie je v súlade s územným plánom, konkrétne sa jedná o výšku týchto oporných múrov?

06. február 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň pán Peter,

ďakujeme za podnet, po preverení skutočností Vám zašleme stanovisko.
S pozdravom
Kto? Odbor výstavby a životného prostredia
Kedy? Do 20. februára 2020

Vladimír Adamec, kancelária primátora mesta
19. február 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

tzv. „opevnenie“ je oporný múr, ktorý bude plniť aj funkciu oplotenia. Preto aj jeho celková výška v západnom pohľade od štátnej cesty i z pozemku stavebníkov je väčšia ako 1,2 m, ktorá je stanovená v územnom pláne Mesta Dolný Kubín ako maximálna pre oporné múry.
Časť nad terénom je súčasťou budúceho oplotenia. Uvedenú stavbu bude stavebný úrad priebežne sledovať, aby stavebné práce v prípade, že budú realizovaná v rozpore s vydaným povolením, boli včas zastavené.
S pozdravom

Vladimír Adamec, kancelária primátora mesta
19. február 2020

Peter

Je to múr alebo plot? Nie je tam iná stavba takže sa muselo žiadať stavebné povolenie?
Na čo sa žiadalo? Žiadalo sa vôbec? Strašne som zvedavý ako vyzerá projekt tohto plotu, boli by ste taký ochotný a priložili nám skicu? Ja si to predstavujem že zo severu 180cm, z východu 280cm z juhu 380cm a zo západu 480cm.

Jednoznačne sa jedná o oporný múr, stavebník sa snaží dostať na úroveň susedného domu.
Samozrejme, že keď bude stavať sused z južnej strany aj on si postaví taký plot s požehnaním pracovníkov stavebného úradu, a ďalší sused tiež. Čo potom s nami čo máme postavené domy na Štrbičnom jarku? Poviem to znova nemáte rovnaký meter.
27. marec 2020

Peter

Pán Adamec, vidím že úspešne ignorujete situáciu okolo tejto stavby. Rovnako ako pracovníci stavebného úradu. Od 19.2. som nedostal žiadne vyjadrenie a prosím nevyhovárajte sa na coronavírus. Dnes na stavbe prebieha celý deň betonáž, auta pristupujú na pozemok cez susedné parcely a na nich si dokonca čistia domiešavače od zbytkov betónu. Znečistené domiešavače vstupujú na cestu a celú ju svinia. Písali ste že stavbu, budete priebežne sledovať tak sa pýtam kde ste, keď dochádza k porušeniam zákona. Hamba Vám!!!
02. apríl 2020

Matúš

Páni, poprosím krotiť emócie inak sa nič nevyrieši.
Treba počkať na vyjadrenie samosprávy.

Sprostredkovaná informácia od člena samosprávy je, že na stavbu domu bolo riadne vydané stavebné povolenie. Na druhej strane však boli predmetom tohoto povolenia aj isté podmienky, ktoré ako čítam stavebník nedodržiava? Jednou z podmienok bolo vybudovanie spevnenéj komunikácie na susednom pozemku. Tá ako čítam, tam asi nie je. Tiež som počul, že prístup na pozemok bol v stavebnom konaní schválený na inom mieste ako stavebník momentálne vstupuje na pozemok. Ale opakujem len sprostredkované informácie a treba počkať na vyjadrenie úradu. Mesto ak chce byť pre občana dôveryhodné nemôže si dovoliť legalizáciu ďalšej čiernej stavby.
12. júl 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

predmetná stavba je v riešení na stavebnom úrade. Stavebník bol upozornený, že vykonané dielo bude riešené v dodatočnom stavebnom povolení. Prajeme Vám pekný deň.
Kto? Odbor výstavby a životného prostredia

Ing. Pavol Starek
Odbor výstavby a životného prostredia
03. október 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

na stavbu oporného múru bolo stavebným úradom vydané dodatočné povolenie stavby s podmienkami pre dokončenie stavby, napr. aj podmienky úpravy oporného múru tak, aby jeho max. výška nad terénom bola 1,2 m. V niektorých častiach oporný múr plní aj funkciu oplotenia, pri ktorom nie je stanovená zákonom, ani vykonávacím vyhláškami či technickými normami jeho max. výška.
Stavba rodinného domu bola predmetom samostatného stavebného povolenia. V stavebnom povolení na stavbu rodinného domu boli stavebným úradom stanovené podmienky pre realizáciu prístupu k povoľovanej stavbe, ktorý musí byť dokončený do kolaudácie stavby rodinného domu. Prajeme Vám pekný deň.

Ing., Ing. Jana Šaligová
Mesto Dolný Kubín

Diskusia

Diskusia k tomuto podnetu bola uzatvorená.