Mierová-parkovanie-chýbajúce miesta

Zodpovednosť za riešenie: Dolný Kubín

Uzavretý

Dobrý deň prajem Na Ul. Mierová je neraz veľký problém s parkovaním. Ľudia ktorý prídu o 14-15 z práce už nemajú kde zaparkovať .. a to nehovorím o tom že by niekto chcel ísť po obede alebo nedaj bože ku večeru do obchodu do mesta na aute. Ľudia musia stávať na miestach vyznačených ako X, lebo nič iné nám tu neostáva. Podľa mňa ako rozumne riešenie, ktoré by mesto ani nestalo moc financií je zrušenie betónového ihriska, ktoré aj tak moc detí nevyužíva a ihrísk je či na brezovci alebo v celom Kubíne až až. A následne prerobenie tohto ihriska na parkovisko. Na tomto mieste by sa kľudne mohlo zmestiť niečo cez 20 áut. A to si myslím že by situáciu celkom vyriešilo. Ďakujem za odpoveď

07. apríl 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň pán Mikolajčík,

ďakujeme Vám za Váš návrh, postupujeme ho na prerokovanie Výboru Brezovec. O výsledku, ako aj o ďalších krokoch Mesta Dolný Kubín v tejto veci Vás budeme priebežne informovať.

S pozdravom

Ing. Vladimír Adamec, Mesto Dolný Kubín
07. apríl 2020

Jan Kubina

Dobrý deň pán Mikolajčík,
sídlisko Brezovec sa projektovalo 70-80-tych rokoch minulého storočia. Sídlisko bolo navrhnuté nielen ako "nocľaháreň", ale komplexne so všetkým, čo ku bývaniu patrí. Zeleň, detské ihriská, školy, škôlky, obchody, pošta, komunikácie, parkoviská, technická infraštruktúra..... Sídlisko sa projektovalo, keď bol stupeň motorizácie (počet obyvateľov na jedno auto) niekde okolo 8-10. Sám som na Mierovej býval a už v rokoch 1990-95 začal byť s parkovaním problém. V roku 2000 sme spracovávali územný plán mesta. Vtedy bol stupeň motorizácie 5, predpokladali sme v roku 2015, že klesne na 3,5. To vyvolávalo veľké požiadavky na nové parkovacie miesta. Pri počte 4000 obyvateľov Brezovca to znamená 1,5 hektára! parkovísk na teréne + komunikácie. Keďže budovanie parkovísk na úkor zelene na sídliskách a znižovania kvality bývania, nepovažujeme za správne navrhli sme niekoľko plôch na budovanie viacpodlažných hromadných garáží. Žiaľ vybudovalo sa ich 0! A to nehovorím o rôznych prevádzkach bez vlastného parkovania, ktoré situáciu ešte zhoršujú. Momentálne je stupeň motorizácie niekde okolo 2,0 a to ešte za celoslovenským priemerom zaostávame. Na Brezovci potrebujeme 2000 parkovacích miest čo znamená 2,5 hektára + plochy komunikácií pri riešení na teréne. Plus treba počítať so zhoršením klímy na sídlisku (prehrievanie, prašnosť a pod.). Ak sa podarí autá "upratať" do 4-podlažných garáží ušetrí sa 75% plochy pre zeleň, ihriská a pod. Aj strecha garáže môže byť riešená, ako ekologická - zelená.
Môj názor na vybudovanie parkoviska na detskom ihrisku je veľmi krátkodobé a nekoncepčné riešenie, znižujúce kvalitu životného prostredia na vašej ulici.
S pozdravom Ing. arch. Ján Kubina
13. január 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

z betónového ihriska medzičasom vznikol zrevitalizovaný vnútroblok s detskými prvkami, lavičkami a iným mobiliárom. Pribudla tiež výsadba drevín. Revitalizácia bola financovaná z externých zdrojov. Vybudovanie parkoviska teda v tomto priestore nie je možné. Sme radi, že sa nám v roku 2019 podarilo na ulici Mierovej vybudovať 125 metrov štvorcových spevnených plôch, ktoré sú využívané práve na parkovanie. V rozpočte na rok 2023 zatiaľ nie sú vyčlenené ďalšie finančné prostriedky na vybudovanie nových parkovacích plôch. Prajeme Vám pekný deň.

Michaela Porvichová
Mesto Dolný Kubín

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.