Nemocničná-vybudovanie mestského ovocného sadu príp. lesoparku

Zodpovednosť za riešenie: Dolný Kubín

V riešení
meno
Andrej Švehla 09. augusta 2020

Obyvatelia susediacej ulice J.Gagarina (Ing.A.Švehla, JUDr.J. Škerda, Ing.V. Holubčík, M.Papula), a Tulská (MUDr.L.Ninis), podporujeme a žiadame na pozemkoch mesta v areáli bývalej ZŠ Nemocničná, vybudovať mestský ovocný sad (prípadne „mini lesopark“) a tak zmysluplne využiť toto zanedbané územie pre rekreačné účely obyvateľov s viacerými ďalšími atribútmi. Realizácia zámeru, o ktorom by sa definitívne malo rozhodnúť na základe odbornej analýzy a materiálnych možností, bola zadávateľmi podnetu predbežne súhlasne prekonzultovaná s predsedníčkou Komisie MsZ pre revitalizáciu zelene a environmentálny rozvoj, členkou tejto komisie a riaditeľkou ZŠ P. Škrabáka, ako aj vedúcou referátu životného prostredia na Odbore výstavby a životného prostredia MsÚ v Dolnom Kubíne.

12. august 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň pán Švehla,

ďakujeme za Váš podnet, postupujeme ho zodpovedným zamestnancom Mesta a Výboru Brezovec.

S pozdravom

Ing. Vladimír Adamec, Mesto Dolný Kubín
15. október 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň pán Švehla,

k Vášmu podnetu sa dňa 08.09.2020 vyjadrila Komisia revitalizácie zelene a environmentálneho rozvoja. Zápis je zverejnený na linku https://www.dolnykubin.sk/download_file_f.php?id=1402009 pod bodom č. 7. Zo zápisu vyberáme uznesenie, v ktorom sa uvádza:
a) Komisia ukladá RNDr. Removčíkovej pripraviť komplexný zámer revitalizácie plôch v okolí Športového areálu na Brezovci, tak aby postupne, v etapách, vznikol relaxačno-oddychový a športový areál so širokým využitím pre verejnosť.
b) Komisia odporúča mestu využívať rôzne granty na financovanie zámeru revitalizácie okolia Športového areálu.

S pozdravom

Ing. Vladimír Adamec, Mesto Dolný Kubín
18. november 2020

Andrej Švehla

Žiaľ, z rozpravy na Komisii MsZ (KRZaER) nie je jednoznačné, aký je zámer so zanedbaným pozemkom vysadeným rôznymi drevinami (pozri fotodokumentáciu k odkazu pre starostu), ktorý lemuje betónový chodník pôvodného hlavného vchodu do bývalej ZŠ. V súčasnosti na tomto pozemku vznikol spontánne peší chodník, ktorým si občania skracujú cestu k športovému areálu. Predpokladáme, že pripravovaný komplexný zámer revitalizácie tohto priestoru zahrnie aj predmetné územie, aby bola účelne využitá celá plocha (prípadne s rôznymi funkciami) vo vlastníctve mesta v areáli bývalej ZŠ Nemocničná.
24. november 2020

Andrej Švehla

Aktuálny obrázok predmetného územia.
19. máj 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň pán Švehla,

radi by sme Vás informovali ohľadne Vášho podnetu. Od svojho vzniku v roku 2019 sa Komisia revitalizácie zelene a environmentálneho rozvoja (ďalej RZaER) snaží o to, aby sa v našom meste otázky verejnej zelene a rekreačno-oddychových plôch riešili komplexne s prihliadnutím na ich súčasný a budúci charakter. Jednou z lokalít, ktorou sa komisia zaoberala bolo širšie okolie Športového areálu na Nemocničnej ulici. Prvou etapou, ktorá už prebehla, bolo odstránenie prestarnutých pyramidálnych topoľov v okolí bežeckej dráhy a následná realizácia náhradnej výsadby vhodných drevín. Nasledovalo rozhodnutie pripraviť komplexný návrh ďalšieho využívania okolia Športového areálu, kde patrí okolie bývalej Základnej školy, plochy za bytovým domom 1951, 1947, 1946, 1945 a MŠ, ako aj nad Kubínskymi terasami a okolo vodárne. Zámerom je, aby vznikla rekreačno-športová a oddychová zóna pre všetky vekové kategórie obyvateľov. V tejto súvislosti sa komisia zaoberala aj starším návrhom začleniť do tohto areálu lokalitu pre venčenie psov vrátane umiestnenia prvkov pre ich cvičenie. Tento návrh bol však zo zámeru vypustený. Namiesto toho sa súčasťou uvedeného zámeru, na základe aj Vášho podnetu a ďalších, stala myšlienka zriadiť ovocný sad. Ide teda o jeden z prvkov širšieho areálu, ktorým sa komisia zaoberá. Pre celkovú realizáciu zámeru je dôležité brať do úvahy aj mejetkovo-právne otázky – navrhované aktivity sú plánované len na pozemkoch mesta, resp. musia byť odsúhlasené a dohodnuté s majiteľmi iných pozemkov a finančnú náročnosť projektu. Nemenej dôležitou otázkou je aj vhodnosť lokality na prípadnú výsadbu drevín, osobitne ovocných druhov. Súčasťou projektu je tiež revitalizácia 2 plôch po bývalých asfaltových ihriskách a ich zmena na trávnaté plochy a kvetinové záhony, umiestnenie mobiliáru na oddych ako lavičky, altánok, či exteriérového vybavenia pre šport. Cieľom je, aby uvedené plochy boli prínosom pre skvalitnenie života občanov, vytvorili podmienky pre aktivizáciu komunity a prispeli k skrášleniu a zveľadeniu sídliska a mesta. Ide o finančne a časovo náročný projekt, preto je rozdelený na jednotlivé etapy. Zriadenie ovocného sadu predstavuje samostatnú etapu. Z vyššie uvedených dôvodov nebude výsadba ovocného sadu realizovaná v tomto roku ale až v najbližších rokoch. Prajeme Vám pekný deň.
Kto? Odbor dopravy a miestneho hospodárstva

Michaela Porvichová
Mesto Dolný Kubín
19. máj 2021

Andrej Švehla

V súvislosti s naším podnetom účelného využitia zanedbaných pozemkov vysadených rôznymi drevinami (pozri fotodokumentáciu k odkazu pre starostu), ktoré lemujú betónový chodník pôvodného hlavného vchodu do bývalej ZŠ, kde v súčasnosti vznikol spontánne peší chodník, ktorým si občania skracujú cestu k športovému areálu,
žiadame vedenie mesta o poskytnutie len tej časti uvádzaného etapovitého “Komplexného návrhu ďalšieho využívania okolia Športového areálu, kde patrí okolie bývalej Základnej školy,….” ktorý zahŕňa v našom podnete uvedené pozemky v majetku mesta (parcela č.: 1057/108, 1057/110 a 1057/111), takže odpadá avizovaný problém prípadného riešenia majetkovo-právnych otázok. Oceňujeme aktivity Komisie revitalizácie zelene a environmentálneho rozvoja a plne rešpektujeme finančnú a časovú náročnosť realizácie komplexného projektu a tým aj jeho nevyhnutnú etapovitú realizáciu. Akceptujeme podľa charakteru pozemku odborný výber najvhodnejších drevín. Na základe uvedeného, nemáme ani výhrady, aby bol náš námet (prípadne s inou funkciou) realizovaný v neskoršom termíne, a to podľa možností mesta.
19. máj 2021

Andrej Švehla

Predmetné územie vo vlastníctve mesta je na priloženom screenshot vyznačené (parcela č.: 1057/108, 1057/110 a 1057/111).
19. máj 2021

Andrej Švehla

Prosím opraviť preklep, správne "screenshot"

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania