Pod hájom-krík-neostrihaný

Zodpovednosť za riešenie: Dubnica nad Váhom

Uzavretý
meno
Eva Mackanic 16. mája 2023

Pri revitalizácií vnútrobloku Ucko staré kríky vyhodené a nasadené nove tesne popri chodníku aby ďalších 30 rokov mohli rásť až do chodníka. A tie staré čo sú tam ponechané nie sú upravené. Prerastá cez ne tráva.
Keby sa udržiavala zeleň 30 rokov, tak by sa tam nemuseli robiť také hlboké rezy až odstránenie niektorých kríkov a stromov. Chodník čo tam bol pôvodný nemusel sa vykopať a robiť nanovo. Stačilo odstrániť dreviny, čo doňho rástli a dať nový štrk.

18. máj 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za podnet. Zodpovedná osoba preverí Váš podnet a určí ďalší postup mesta.
Kto? Referát životného prostredia - ochrana prírody a správy mestskej zelene, ochrana vôd a ovzdušia, odpadové hospodárstvo
Kedy? 1 mesiac

Ing. Milan Dohnanský
14. jún 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za Váš záujem. Dovoľujeme si Vás informovať, že na všetkých kríkoch v lokalite Pod Hájom - Účko sa v jarnom období uskutočnil orez. Kde to bolo nevyhnutné bol realizovaný aj hlboký spätný rez pred začiatkom nového rastového obdobia, a to na podporu rastu nových výhonkov. Rez sa iba neuskutočnil na kvitnúcich kríkoch, tie sa budú realizovať vo vhodnom agrotechnickom termíne. Pri výsadbe kríkov popri chodníku sa používa netkaná agrotextília a mulčovacia kôra, ktoré zamedzia prerastaniu burín a trávy pomedzi kry. Podľa výsadbového plánu sú popri chodníkoch vysadené kríky menšieho vzrastu, na ktorých bude realizovaná pravidelná údržba.
Starý chodník len vysypaním štrku by nebol riešením a spôsoboval by problémy pri chôdzi deťom a starším osobám. Štrk by mohol končiť v trávnatých plochách, kde by spôsoboval ďalšie problémy pri údržbe (kosení). Pôvodný nespevnený chodník už nespĺňal súčasné normy pre komunikácie. Zároveň dodávame, že dreviny (stromy, kry a rastliny) sú nevyhnutnou súčasťou života aj pri zmene klímy a najmä v letnom období ochladzujú okolité prostredie v niektorých prípadoch aj o 2 stupne Celzia, aj preto ich mesto vysádza. Ďakujeme za porozumenie. S úctou
Kto? Referát životného prostredia
Kedy? Jún 2023

Ing. Silvia Altpergerová, referát životného prostredia
19. jún 2023

Eva Mackanic

Chcela som len apelovať na kríky na sídlisku pod hájom, že zarastajú trávou.
Tráva je vyššia ako kríky.
Ďakujem

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania