Prievidzská-Cesty a chodníky-iné

Zodpovednosť za riešenie: Handlová

Uzavretý
meno
Občan 04. októbra 2022

Dobrý deň,
Mám otázku ohľadom hluku pri panelákoch z áut pri panelákoch všetkých z ulice Prievidzská... Hluk je hrozný a nedá sa ani cez deň ani v noci spať poriadne hlavne hluk z kamiónov nedá sa spať... Budem rád ak sa stým niečo bude robiť vďaka ...

04. október 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.
Váš podnet evidujeme a bude posunutý na riešenie na príslušné oddelenie.
Kto? oddelenie marketingu a komunikácie
Kedy? 2022

oddelenie marketingu a komunikácie
06. október 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Pozdĺž bytových domov na ulici Prievidzská (ale aj 29. augusta a ul. Žiarska) je štátna cesta č. I/9, ktorá je zároveň cestou medzinárodného významu ( E 572 , ktorá vytvára primárnu infraštruktúrnu os mestského komunikačného systému v smere sever – juh a je na ňu viazaný celý dopravný systém mesta.

Negatívnym nedostatkom je pomerne hustá deformácia vozovky (výtlky, sieťové rozpady, poklesy, uličné vpuste), ktorá pri prejazde ťažkou nákladnou dopravou je zdrojom otrasov, ktorá sa vo väčšej miere prejavuje na ulici 29. augusta a ulici Žiarska, kde je vzdialenosť priečelí od komunikácie 7 m.

V prípade ulice Prievidzská je to od cca 3 m do 17 m , čo pri danej intenzite, najmä nákladných vozidiel spôsobuje pokles kvality bývania a oddychu.

Hlavným zdrojom hluku v území je však cestná doprava na ceste č. I/90. Z výsledkov rôznych hlukových štúdií vyplýva, že povolená hladina hluku pre obytné územie počas dňa NIE JE v súčasnosti prekračovaná. Nočná doprava prekročuje prípustnú hladinu hluku ( nad 50,0 dB ), ale vo vonkajšom prostredí a to na všetkých vyššie spomínaných lokalitách. Avšak znížením rýchlosti vozidiel sa priamo úmerne nedosiahne aj zníženie hladiny akustického tlaku. Naopak predpokladá sa zvýšená koncentrácia škodlivín z výfukových plynov cestných vozidiel.

Jedným z riešení a včasných opatrení na potlačenie nepriaznivého vnímania hluku majú vlastníci bytov vo vlastných rukách. Obytné domy na ul. Prievidzská boli postavené v rokoch 1962 – 1966, vek stavieb sa pohybuje v rozmedzí 60 – 70 rokov. V prípade vlastníkov bytov v predmetnej lokalite sa táto potreba výsostne dotýka okenných konštrukcií. S ohľadom na uvedený vek okenných konštrukcií by bolo na mieste zvážiť výmenu pôvodných okien za nové, s účinnejšími tepelnoizolačnými a hlavne s vyššími akustickými vlastnosťami.
Kto? oddelenie výstavby, ÚP, dopravy a životného prostredia
Kedy? 2022

tím oddelenia komunikácie a marketingu

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.