Okružná-Zeleň a životné prostredie-iné

Zodpovednosť za riešenie: Handlová

Vyriešený
meno
Janka 21. augusta 2020

Tento rok sa vo velkom pocte nachadzaju na oknach male bzdochy. Da sa nejako pomoct. Lezie to do bytu a je to neprijemne. V ostatnych mestach uz zacali s postrekmi. Alebo prosim poradte ako sa toho zbavit ak neplanujete nejaky postrek. Dakujem.

03. september 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.

Ďakujeme za Váš podnet. V tomto prípade sa jedná o bežný druh bzdochy, ktorá nie je pre občanov nebezpečná. V zásade sa postrekovanie nerieši v HBV - čo je hromadná bytová zástavba, nakoľko je tu veľká koncentrácia ľudí a detí. Akonáhle sa trochu ochladí, tento hmyz sa sám stiahne do prírody. V tomto prípade si dovolíme citovať slovenského entomológa, ktorého posudok si pre rovnaký problém vyžiadalo aj mesto Trenčín:

"Ide o bežný druh bzdochy Kleidocerys resedae – Behavka brezová. Nepríjemná je v čase jej premnoženia, kedy zalietava ľuďom do bytov.
,,Tento druh bzdochy je neškodný, neprenáša žiadne choroby ani neštípe. Jediné, čím môže byť nepríjemný, je jeho mierny zápach. Na boj proti tomuto javu úplne stačí dostatočne tesná okenná sieťka proti hmyzu. Postrek je nadbytočným riešením, pretože môže vyhubiť aj iné druhy hmyzu, ohroziť drobné spevavé vtáctvo a dostať sa do ľudského organizmu. A najmä, jeho účinok nemusí byť voči cieľovému hmyzu stopercentný a môže nastať neželaná situácia, kedy problém pretrvá aj po postreku. Výsledkom potom býva iba zbytočne zamorené prostredie postrekom.
Ľudia sa tohto druhu bzdochy obávať nemusia, pretože jej zdravotné riziko je nulové. "
Kto? Oddelenei životného prostredia

Tím oddelenia komunikácie a marketingu

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania