Priemyselná-neporiadok a odpadky-neporiadok vo verejnom priestranstve

Zodpovednosť za riešenie: Hlohovec

V riešení
meno
Tomáš Antal 12. marca 2019

Celý trávnatý pás od mosta až po kruhový objazd pri priemyselnom praku je PLNÝ odpadkov, ktoré tám hádžu "ľudia" idúci z Tesca. Sú to rôzne sociálne typy, ako aj robotníci z priemyselného parku. Treba si pripraviť aspoň dva veľkoobjemové kontajnery. A bolo by žiadúce umiestniť tam aspoň 5 smetných košov, ako aj pozdĺž celej Priemyslenej ulice. Ďakujem.

12. marec 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
podnet sme preposlali odboru životného prostredia MsÚ Hlohovec, ktorý sa problémom bude zaoberať. O ich odpovedi vás budeme informovať.
Kto? Odbor životného prostredia, Mestský úrad Hlohovec

Kancelária primátora
Mestský úrad Hlohovec
20. marec 2019

Odpoveď samosprávy

Preposielam odpoveď z odboru životného prostredia:
Dobrý deň pán Antal,
teší nás váš záujem o životné prostredie a prostredie, v ktorom žijete. Dané znečistenie okolia Priemyselnej ulice mesto Hlohovec eviduje. V rámci každoročne plánovanej akcie „jarný smeťozber“ založeného na dobrovoľnej báze sa okolie tejto lokality dočisťuje. Aj tento rok je spomínaná lokalita zaradená do jarného smeťozberu, ktorý bude prebiehať dňa 13. apríla 2019. Ak máte chuť a čas, pokojne sa akcie môžete zúčastniť. Pre dobrovoľníkov je po ukončení smeťozberu pripravená opekačka.

Vzhľadom na to, že Priemyselná ulica nie je v centre mesta, nateraz nie je možné zabezpečiť umiestnenie odpadkových košov. Tie sa inštalujú pri autobusových zastávkach a na miestach s vysokou frekvenciou pohybu obyvateľov. Mesto Hlohovec si ale uvedomuje opakované znečisťovanie verejného priestranstva na ul. Priemyselná, hlavne nedisciplinovanosťou vodičov motorových vozidiel, preto zašle výzvu pre firmy sídliace v priemyselnom parku o zabezpečenie zberných nádob pri ich vstupných priestoroch.
Kto? Odbor životného prostredia, Mestský úrad Hlohovec

Kancelária primátora
Mestský úrad Hlohovec
20. marec 2019

Tomáš Antal

Dobrý deň, "na miestach s vysokou frekvenciou pohybu obyvateľov" - prechod pre chodcov od OD Tesco smer most JE miesto s vysokou frekvenciou pohybu obyvateľov. Skúste nájsť riešenie s vedením OD Tesco, vrátane neustáleho znečisťovania okolia OD pri hrádzi, kde bezdomovci neustále vyberajú odpadové koše s expirovaným a poškodeným tovarom, hoci je za plotom - ideálne by bolo úložisko zamrežovať aj zhora. Na výmenu vedeniu OD prezradím, kde majú "odložených" 11 veľkých nákupných vozíkov.
20. marec 2019

Tomáš Antal

...a ešte niečo, spoliehať na dobrovoľnícke aktivity RAZ ROČNE je nedostatočné.
20. marec 2019

Odkazprestarostu.sk

Poslal som Váš podnet opätovne na mesto, nech zvážia riešenie tohto podnetu a ich vyjadrenia, uvidíme podľa reakcie.

Tomáš Polák
administrátor OPS Hlohovec
01. apríl 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň pán Antal,
v minulosti mesto Hlohovec vyzvalo obchodný reťazec Tesco, aby svoje ohrádky na zberné nádoby a kontajnery uzamklo, a tým znemožnilo úlet odpadu a šírenie odpadu bezdomovcami. Na základe vášho podnetu mesto Hlohovec miestnou obhliadkou opätovne vykonalo kontrolu uzamknutia ohrádok (viď. fotodokumentáciu). Kontrolou bolo preukázané plnenie výzvy uzamknutia ohrádok. Odpadkové koše sú umiestnené aj pri východoch z obchodného centra Váh. Vzhľadom na to, že mesto nemá dostatočné personálne ani finančné kapacity na opakované dočisťovanie okolia obchodného reťazca Tesco, pozemky pod parkoviskom okolo Tesca, ako aj okolo OC Váh nie sú majetkom mesta, bude mu zaslaná výzva na dočistenie okolia na ich náklady.
Náklady na nakladanie s komunálnymi odpadmi zahŕňajú: nakladanie so zmesovým komunálnym odpadom, biologicky rozložiteľným odpadom, nevyhradenými prúdmi odpadov, nesprávne nakladanie s vyhradenými prúdmi odpadov (triedený zber), ako aj zber odpadu z uličných košov, odpad z čistenia ulíc a verejných priestranstiev, povinné zbery objemných, nebezpečných odpadov a orezov 2x ročne, nakladanie s odpadmi na zberných dvoroch na území mesta, odstraňovanie čiernych skládok z celého územia katastra Hlohovec. Náklady na zabezpečenie nakladania s komunálnymi odpadmi nie sú hradené z daní, platia ich poplatníci tohto mesta (obyvatelia), a to formou miestneho poplatku za komunálne odpady. Ani v súčasnosti stanovený miestny poplatok vo výške 33,58€/osobu/rok nezohľadňuje výšku skutočných nákladov na nakladanie s komunálnymi odpadmi v meste. Ďalšie zvyšovanie nákladov by malo negatívny vplyv na výšku miestneho poplatku za komunálne odpady v meste.
Kto? Odbor životného prostredia, Mestský úrad Hlohovec

Odbor životného prostredia
Mestský úrad Hlohovec
18. máj 2023

Tomáš Antal

Dobrý deň, tento podnet by sa mohol uzavrieť, lebo Slovensko je jeden veľký bordel, takže toto priebežne znečisťované miesto nemá zmysel jednorázovo riešiť. Počkáme zo 2-3 generácie, možno sa to zlepší.
19. máj 2023

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

S pozdravom,

Pavla Rachelová
Odkaz pre starostu
[email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.