Prerastanie cyklochodníka na hrádzi trávou

Zodpovednosť za riešenie: Hlohovec

Vyriešený
meno
Anonymný užívateľ 18. marca 2014

Dobrý deň. Všimol som si, že cyklochodník na hrádzi smerom od Sihote na juh, ktorý má ledva dva roky, už stihol po okrajoch prerásť trávou, na niektorých miestach do šírky 15-20cm od okraja. Stav je zdokumentovaný na fotografiách a treba s tým niečo robiť, lebo o niekoľko rokov sa chodník stane nepoužiteľný. Podľa stavu, v akom sa nachádza, pravdepodobne pri výstavbe nebol dodržaný správny technologický postup (alebo použitý nevhodný materiál), pretože tu na okolí máme podobné chodníky, ktoré sú podstatne staršie a napriek tomu cez ne tráva neprerastá (viď posledná fotografia, ktorá dokumentuje stav chodníka smerom od Petra na sever, ktorý je podstatne starší). Okrem toho, na predposlednej fotografii vidno nádobu na odpadky umiestnenú pri chodníku zhruba na úrovni čistiarne odpadových vôd, ktorú sa niekto pokúsil vyvaliť. Ak to nebolo medzi časom odstránené, prosím zjenať nápravu. Rovnako by ma zaujímalo vyjadrenie firmy, ktorá chodník postavila, prečo k tomuto stavu došlo tak rýchlo a čo s tým budú robiť.

20. marec 2014

Odpoveď samosprávy

Cyklistický chodník Hlohovec - Dolná Sihoť
V roku 2012 bol realizovaný tento úsek úpravy hrádze v zmysle projektovej dokumentácie. To znamená, že bol dodržaný a kontrolovaný presný postup prác, ktorý spočíval v tom, že pred stavebnými prácami bola koruna hrádze ošetrená dvojnásobným chemickým postrekom pre zničenie porastu tráv a burín a zamedzenie ich následného prerastania do konštrukcie povrchu. Následne po likvidácii porastu bola ako ďalšia ochrana použitá netkaná geotextília z polypropylénových vlákien, ktorá bola umiestnená na pláň hrádze pod samotnú konštrukciu hrádze.
Uvedené prerastanie trávou je spôsobené prerastaním trávy a agresívnych burín z bočných strán hrádze rovno pod spevnenú konštrukciu, ktoré dokážu prerásť aj asfaltom. Vzhľadom na to, že spevnením povrchu hrádze nesmelo dôjsť k zásadnému zásahu do telesa hrádze, boli krajnice navrhnuté iba dosypom drte a ich pravidelnou údržbou – postrekom proti burinám v opakovaných intervaloch.
Uvedený spôsob ochrany je zabezpečovaný spol. VaTS s.r.o. v Hlohovci v rámci údržby. Požiadavka na opravu poškodeného koša bola postúpená na vybavenie spol. VaTS, s.r.o.

Ing. Zuzana Nosková, ved. odd. vnútornej správy, Mesto Hlohovec - Mestský úrad
13. jún 2014

Odpoveď samosprávy

Na cyklochodníku boli nahradené chýbajúce koše v jarnom období. Na základe dohody bola vykonaná 1. kosba trávy a burín , ktoré prerastajú z telesa hrádze. Na základe dohody s Povodím Váhu zabezpečila táto spoločnosť 1. kosbu, ďalšiu bude realizovať spoločnosť VaTS s. r. o. Konateľ tejto mestskej spoločnosti informoval, že bol vykonaný postrek aby sa zabránilo prerastaniu burín.

Ing. Eva Lukáčová, prednostka MsÚ
13. jún 2014

Odpoveď samosprávy

Na cyklochodníku boli vykonané všetky požadované úpravy v časti smerom na Dolnú Sihoť. Boli premiestnené zábrany, pravidelne sú vymieňané na cyklochodníku odpadové koše, ktoré ničia vandali. Okrem Vami uvedeného podnetu nikto nepožadoval úpravy v časti smerom na Koplotovce. Chodník bol vybudovaný podľa schváleného projektu a odsúhlasený Povodím Váhu, pretože cyklochodník je v telese hrádze. Navrhovaná úprava bude opätovne prerokovaná s VaTS s. r. o. a posúdená možnosť úpravy rozpílením a rozšírením zábrany.

Ing. Eva Lukáčová, prednostka MsÚ
15. júl 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, pri výstavbe cyklochodníka sa postupovalo podľa spracovanej dokumentácie a technologického postupu, bol vykonaný postrek burín a použitá fólia proti prerastaniu burín. Je však potrebné minimálne 2 x ročne vykonať chemický postrek. Podľa vyjadrenia VaTS s. r. o. bol doposiaľ vykonaný 1 postrek a 1 kosenie. Podľa finančných možností bude zvolený taký postup, aby sa prerastaniu burín zabránilo.

Ing. Eva Lukáčová

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania