Bratislavská-parkovanie-problémové

Zodpovednosť za riešenie: Holíč

Vyriešený
meno
Marek 11. decembra 2019

Dobrý deň, chcem upozorniť na opakované parkovanie auta na fotografii na zakázanom mieste. Pritom na mieste, kde sa donedávna bežne parkovalo, má auto, ktoré tam zastaví, ihneď papuču (viď foto), ale tento mercedes stojí na zakázanom mieste opakovane niekoľko hodín a ešte som mu papuču nevidel. A určite sa teda nedá hovoriť, že by tam stál výnimočne, ani sa mi nezdá, že by šlo o auto dopravnej obsluhy či mestskej polície. Myslím si, že zákon platí pre všetkých rovnako. Ďakujem

23. december 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet

V prvom rade by sme Vás radi upozornili, že po spustení portálu Odkaz pre starostu sme zverejnili, že nebudeme odpovedať na vytvorené profily typu "ctihodny občan, peťo z Holíča, Mirka". Budeme reagovať a odpovedať občanom mesta, ktorí zverenia svoje skutočné meno a priezvisko, s ktorými bude reálna možnosť komunikovať a kontaktovať sa. Aj my totiž odpovedáme reálnym menom, priezviskom a funkciou, ktorú zastávame.

K Vášmu podnetu:
Samotný termín "dopravná obsluha" v zákone o cestnej premávke definovaný nie je. Význam dodatkovej tabuľky č. E 12 s nápisom "okrem dopravnej obsluhy" vysvetľuje vyhláška k zákonu o cestnej premávke. Z vysvetlenia nepriamo vyplýva, že značka "okrem dopravnej obsluhy" sa používa k zákazovým značkám - v praxi najmä k zákazu vjazdu, vo Vami uvedenom prípade k zákazu zastavenia. Značka, pod ktorou je tabuľka "okrem dopravnej obsluhy" umiestnená, neplatí pre tieto vozidlá:
1. vozidlá taxislužby,
2. vozidlá zabezpečujúce zásobovanie (nakládku alebo vykládku tovaru), opravárenské, údržbárske služby alebo komunálne a podobné služby,
3. vozidlá s parkovacím preukazom pre osoby so zdravotným postihnutím alebo na vozidlá s osobitným označením č. O 3,
4. vozidlá, ktorých jazda alebo preprava za značkou je vykonávaná z dôvodu opravy, servisu, technickej kontroly, emisnej kontroly, kontroly originality predmetného vozidla alebo odovzdania palubnej jednotky na najbližšie predajné miesto za značkou.
5. vozidlá, ktorých vodiči, prípadne prevádzkovatelia, majú v miestach za značkou bydlisko, sídlo, garáž alebo prevádzku - (ide o Vami uvedený prípad, kde majiteľka vozidla má v miestach za značkou prevádzku)

Z uvedeného vyplýva, že zastavenie je povolené širokému okruhu vozidiel a okrem prvých 4 bodov, je zastavenie povolené aj pre vozidlá, ktorých vodiči majú v miestach za značkou prevádzku, avšak zastavenie vozidiel upravuje druhá dopravná značka zákaz zastavenia, teda na mieste môžu zastaviť, a to na čas nevyhnutne potrebný na urýchlené nastúpenie alebo na vystúpenie prepravovaných osôb alebo na urýchlené naloženie alebo na zloženie nákladu. Samozrejme, že vodiči môžu na mieste zastaviť, len počas doby nevyhnutnej na naplnenie účelu, potom musia s vozidlom z miesta odísť. V opačnom prípade sa dopúšťajú priestupku proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky.
Zo statickej fotografie samozrejme nevieme posúdiť dĺžku časového úseku, na aký bolo vozidlo uvedené do pokoja na naplnenie účelu zastavenia, ani samotný účel zastavenia. Preto je potrebné, aby ste v prípade zaznamenania takéhoto konania toto telefonicky oznámili na ktorúkoľvek linku polície v čase, kedy tento priestupok zaznamenáte. Môžete volať na linku 159 - Mestská polícia Holíč, resp. 034/6683333, alebo na linku polície 158, resp. 112, prípadne Obvodné oddelenie Policajného zboru Holíč - 034/6682333.
Na základe Vášho podnetu bola osobne kontaktovaná majiteľka vozidla, pričom jej bolo dohovorené s tým, že bude sankcionovaná vždy, ak na mieste zastaví za iným účelom, ako je čas nevyhnutne potrebný na urýchlené nastúpenie alebo na vystúpenie prepravovaných osôb alebo na urýchlené naloženie alebo na zloženie nákladu v jej prevádzke.

Mgr. Branislav Mlynka, náčelník MsP Holíč
29. december 2019

Andrea Sochnova

Teda to su odpovede, takze si tu vlastne moze kazdy robit co chce, neskutocne. Este ste zabudli napisat co vsetko ma mestska policia nastarosti a ze nemozu byt vsade. Hamba nasmu mestu, vsade bordel, neporiadok a milion vyhovoriek od kompetentnych, preco to nejde, tamto nejde a mestska policia je nam vlastne na nic lebo ma nastarosti zamykanie objektov atd...
30. december 2019

Marek

Vážený pán náčelník, viete, že žijeme v nebezpečnom meste, kde za poukázanie na niečo, čo malo zostať skryté, môžete očakávat zastrašovanie, vyhrážanie alebo zapálené auto príslušníkom holíčskej mestskej polície (ako som sa dočítal na internete), takže nie je úplne vhodné používať svoje skutočné meno. Inú reakciu som od vás ani nečakal, lebo som akosi predpokladal, že majiteľ (alebo majiteľka) auta je chránencom mesta, ktorý po vašom upozornení aj tak dnes (30.12.) arogantne stojí na mieste vyhradenom pre zamestnancov MÚ, pretože s tým nič neurobíte a ani nič urobiť nechcete (alebo okrem toho, že má v blízkosti prevádzku, je aj zamestnancom MÚ?). Keď som napísal, že tam auto stáva niekoľko hodín, tak tam stáva niekoľko hodín, tak sa nesnažte vyhovoriť, že je to statická fotografia. Pani Sochnová, ďakujem vám za reakciu, je to naozaj hamba a plno výhovoriek, ale každý si tu nemôže robiť čo chce, lebo na každého platí zákon rovnako, len niektorým vyvoleným sa porušovanie zákona v Holíči toleruje, než na to neupozorní niekto iný a niekde inde, než v Holíči.
P.S.: keby sme robili podľa vysvetlenia pána náčelníka, tak keď zákon nie je presne definovaný, dá sa nepriamo vysvetliť všelijak, napríklad tak, že keď pôjdem na poštu, tak zastavím pred MÚ, lebo vlastne pôjdem vyložiť tovar a zastavím tam na nevyhnutnú dobu... Ale samozrejme, nie som rebel a som slušne vychovaný, tak to tak robiť nebudem.
Ten istý anonymný Marek ako predtým - meno sa nijako neoveruje, tak vám môže byť úplne jedno, kto sa ako nazve, keďže tam môže dať meno hocikoho.
02. január 2020

Odpoveď samosprávy

Vážený pán "Marek"

Odkaz pre starostu nie je diskusný portál. Osobne sem chodím občas, v pracovnom čase, podľa pracovnej vyťaženosti. Nedá mi však zareagovať na vaše vyjadrenie o "chránencoch mesta", ani o konaní mestského policajta. Nikto nie je "chránencom mesta", rovnako ako je neospravedlniteľné konanie mestského policajta. Na druhý deň po jeho obvinení (za skutok v čase, kedy som nebol vo funkcii náčelníka), som osobne inicioval jeho výpoveď a dnes už nie je zamestnancom MsP Holíč. Rovnako už nie je zamestnankyňou MsP Holíč ani odsúdená policajtka. Myslím, že z mojej strany išlo o jednoznačné kroky, aby nebolo poukazované na vážnosť, česť a dôstojnosť príslušníkov MsP Holíč.

Pokiaľ ide o uvádzaný problém. Zrejme máte pravdu, keď tam vozidlo opakovane stálo aj dňa 30.12.2020 tak, ako uvádzate. Ja to osobne zo svojej kancelárie, alebo miesta bydliska nemôžem vidieť. Osobne som preto dnešného dňa 2.1.2020 vydal príkaz príslušníkom MsP Holíč, aby v prípade zaznamenania takéhoto státia priestupcu radikálne riešili v zmysle zákona, tak ako každého iného vodiča. Zároveň vás môžem osobne ubezpečiť, že pokiaľ aj vy zaznamenáte takéto státie, zavolajte na linku MsP Holíč, dajte si ma spojiť a osobne zabezpečím, aby aj na tomto vozidle bolo zanechané predvolanie, alebo namontovaný technický prostriedok na zabránenie odjazdu motorového vozidla (tzv "papuča") a vodič vyriešený v blokovom konaní, alebo oznámením na DI v Skalici.

Mgr. Branislav Mlynka, náčelník MsP Holíč

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania