Osadenie košov na psie exkrementy

Zodpovednosť za riešenie: MsÚ Sever

V riešení
meno
Jana Novotná 19. októbra 2017

Dobrý deň,

prosím Vás o osadenie odpadkových košov na psie exkrementy v Parku mládeže. V obytných domoch, ktoré sú v tejto lokalite, býva mnoho obyvateľov, ktorí chovajú psov, a tieto chodia venčiť (aj) do prostredia Parku mládeže. Často sa však stáva, že po svojich miláčikoch neodpracú ich produkty trávenia, ktoré zostávajú v tráve, v horšom prípade aj na chodníku. Bolo by vhodné koše do Parku osadiť tak, aby majitelia nemuseli chodiť vyhadzovať exkrementy do kontajnerov, ktoré sú až pri ceste a neohrozovali tak nielen čistotu, ale aj zdravie tu žijúcich obyvateľov, medzi inými aj detí.

Ďakujem!

26. október 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme Vám za podnet vo veci osadenia košov na psie exkrementy.
Všeobecne záväzné nariadenie mesta Košice č.78 o čistote a verejnom poriadku rieši aj povinnosti majiteľov psov, aby dodržiavali nariadenie, ktoré sa týka odstránenia znečistenia,ktoré spôsobí pes na verejnom priestranstve. Hovorí o tom aj zákon č. 282/2002 Z.z. v § 6 odst. 1 ak pes znečistí verejné priestranstvo exkrementamy, je ten, kto vedie psa povinný exkrementy bezprostredne odstrániť. Majitelia psov, pokiaľ sa v blízkosti nenachádza kôš na psie exkrementy, môžu použiť aj zberné nádoby na komunálny odpad. Mestská časť zabezpečuje čistotu vo výbehoch pre psov na ul. Hroncová, Park duklianskych obetí a Krupinská.
Tunajší úrad pripravuje návrh VZN MČ Košice-Sever, ktorým sa upravujú podmienky držania a chovu psov. Taktiež pripravujeme do návrhu programového rozpočtu na rok 2018 zriadenie olochy pre voľný pohyb psov v lokalite Mier.


Bc.Jana Matiová, Odd. rozvoja, MÚ MČ Košice-Sever
31. október 2017

Jana Novotná

Dobrý deň pani Matiová
ďakujem Vám pekne za odpoveď.

Rozumiem, že majitelia psov majú isté povinnosti, ktoré im vyplývajú či už zo zákona, alebo z VZN. Predpokladám, že väčšina majiteľov psov si ich aj uvedomuje a aj sa ich snaží dodržiavať.

Teší ma, že sa už v budúcom roku počíta so zriadením plochy pre voľný pohyb psov v časti Mier. Podľa Vami uvedeného zákona obec na takýchto miestach umiestňuje kontajnery vhodné na zhromažďovanie výkalov a zabezpečuje priebežné hygienické odstraňovanie ich obsahu.
Ak sa plánuje len jedna plocha pre voľný pohyb psov pre celú oblasť lokality Mier, bude pokrytie kontajnermi v danej lokalite len v rámci plochy pre psy dostatočné? Azda by bolo vhodné zároveň osadiť aspoň jeden kôš, príp. kôš celkovo na komunálny odpad, na križovatke chodníkov v Parku mládeže, kde by bol dostupný tunajším“psíčkarom“ prichádzajúcim z viacerých smerov, keď sa už bude realizovať zriadenie výbehu pre psy.

Samozrejme, ideálne by bolo, keď by sa skombinovala uvedomelosť „psíčkarov“, väčšia občianska angažovanosť, kontrola zo strany mestskej polície a záujem mesta, resp. mestskej časti poskytnúť majiteľom registrovaných psov protihodnotu za poplatky, ktoré za svoje psy mestu odvádzajú.

Ďakujem.
S pozdravom,
Novotná

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania