Viac zelene a chodník

Zodpovednosť za riešenie: Levice

V riešení
meno
Oliver Muráni 23. júla 2014

Dobrý deň

V novej zástavbe rodinných domov na Vojenskej ulici, križovatka Vinohradnícka/Vojenská nie je dostatočne a bezpečne vyriešený pohyb chodcov. Existujúci chodník nemá šírku v zmysle platnej STN a nachádza sa na súkromných pozemkoch vlastníkov radových rodinných domov a zároveň parkujú na ňom autá. Obyvatelia novej zástavby, ktorý bývajú zadnej časti a rodinných, ktoré sú vo výstavbe nebudú mať zaručený bezpečný prístup k svojim domom po chodníku.
Ďalej sa v zástavbe nenachádzajú žiadne zelené verejné plochy, kde by bolo možné vysadiť stromy.
Mesto Levice povolilo stavbu Verejnou vyhláškou - st. povolením č: D-2012/4221-001/UR Levice, dňa 29.6.2012.
V uvedenej lokalite dôjde k nárastu pohybu vozidiel po nasťahovaní nových majiteľov RD a po plánovanej výstavbe garážií, na voľnom pozemku oproti RD.

Možné riešenie je dohoda mesta Levice s investorom, ktorý bude v uvedenej lokalite pokračovať výstavbou garážií , aby do projektu zahrnul chodník a zelený pás na výsadbu stromov. Zeleň v tejto novej zástavbe chýba a výsadba stromov pomôže nám všetkým, pretože betónových plôch a asfaltu je v Leviciach stále viac. V minulom režime, keď sa projektovala ulica tak medzi cestou a chodníkom, alebo priľahlou nehnuteľnosťou bol zelený pás. Stačí sa pozrieť na ulice v novej osade, na Vinohradnícku, alebo na sídliská všade je priestor na výsadbu zelene a stromov. Mali by sme ďalšej generácií zanechať krajšie a zelenšie Levice tak, ako to robili naši predkovia, pretože každý z nás môže k tomu prispieť. Oproti veľkomestám máme v Leviciach výhodu, pretože nemusíme bojovať o každý meter zelenej plochy a treba to využiť nielen na rozširovanie betónových plôch, ale aj na výsadbu.

Verím, že uvedené podnety vyriešime

S pozdravom Oliver Muráni

24. júl 2014

Oliver Muráni

31. júl 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za podnet. V súčasnosti je riešený príslušnými oddeleniami MsÚ a po jeho prešetrení Vám bude poskytnutá spätná väzba.

MsÚ Levice
11. august 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň. Projektovú dokumentáciu pre stavebné konanie musí spracovať autorizovaný stavebný inžinier, ktorý má oprávnenie projektovať takéto stavby a musí poznať príslušné zákony a normy. Vzhľadom na šírkové pomery v tejto lokalite nebolo možné dodržať šírku chodníka (norma nie je zákon), nakoľko pozemok na opačnej strane komunikácie nepatrí investorovi. Vyjadrenia dotknutých orgánov a orgánov štátnej správy ako aj účastníkov stavebného konania k stavebnému povoleniu boli kladné bez zásadných pripomienok. Na predmetné stavebné objekty už bolo vydané aj kolaudačné rozhodnutie, bez ktorého by nebolo možné skolaudovať jednotlivé rodinné domy.
Dňa 12.8.2014 sa uskutoční stretnutie s investorom stavieb v uvedenej lokalite, kde Váš návrh bude predmetom na riešenie súčasnej situácie.

MsÚ Levice
05. august 2016

Odpoveď samosprávy

Investor má v uvedenej lokalite pripravený stavebný zámer. Z toho dôvodu sa zatiaľ chodník ani výsadba zelene z jeho strany nerealizovala

Ing. arch. Mária Navrátilová, vedúca odd. územného plánovania a stav. poriadku MsÚ

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania