A. Sládkoviča-strom-suchý

Zodpovednosť za riešenie: Levice

Vyriešený

V tejto lokalite začali vysychať stromy, ale pravdepodobne je to problém v celom meste. Urgentne to treba začať poriadne polievať!

25. júl 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za Váš podnet.
Kto? odd. životného prostredia a komunálnych vecí MsÚ Levice

MsÚ
28. júl 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, po absolvovaní obhliadky jednotlivých lokalít mesta a vizuálnej kontrole niektorých jedincov dreviny druhu breza previsnutá môžeme konštatovať, že vo väčšine prípadov sa jedná o predčasnú defoliáciu drevín ako reakciu na stresujúci faktor - sucho. Tzv. zhadzovanie asimilačného aparátu drevín je ich prirodzená reakcia na stresové podmienky. Čím menší počet listov má daný strom, tým menej vody prostredníctvom nich transpiruje z pôdy do okolitého prostredia. Zjednodušene povedané: niektoré dospelé stromy na zabezpečenie chodu svojich základných životných funkcii "obetujú" časť svojho asimilačného aparátu, čím znížia množstvo vyparenej vody prostredníctvom listov a zvýšia svoje šance na prežitie. Strata listov preto nemusí automaticky znamenať zánik jedinca. V súčasnosti môžeme pozorovať, že aj niektoré jedince druhu javorovec jaseňolistý a mladšie lipy reagujú rovnako. Koncové konáriky niektorých sledovaných jedincov mali zelené puky, boli pružné a vo vnútri zelené. Niektoré jedince dokonca vyhnali nové lístky a plody.

Brezy majú relatívne plytký koreňový systém, sú krátkoveké a majú zlú adaptabilitu na stresové podmienky. Z týchto dôvodov sa nájdu také jedince, pre ktoré bude toto obdobie fatálne. Nemôžeme však povedať, že všetky stromy, na ktorých vidíme suché listy uschnú úplne. Klimatická situácia sa z roka na rok citeľne zhoršuje, priemerná teplota ovzdušia stúpa, extrémnych výkyvov počasia pribúda. Nedostatkom vlahy trpia ľudia, rastliny aj živočíchy. Brezám očividne nevyhovujú extrémne suché klimatické podmienky, preto zareagovali ako prvé. Vo väčšine prípadov sa jedná o jedince na konci svojej životnosti, brezy v našich podmienkach dorastajú do menších rozmerov a dožívajú sa nižšieho veku, ako napr. na severe krajiny.
Mesto Levice v súčasnosti nedisponuje takým rozpočtom, aby dokázalo finančne zabezpečiť polievanie dospelých stromov. Zabezpečiť polievanie dospelých stromov by bolo extrémne náročné aj personálne a technicky, na čo v súčasnej dobe mesto a ani zmluvný partner nemá kapacity. Pri takomto rozsahu polievania by zároveň mohlo dôjsť k nadmernému vyčerpaniu vodných zdrojov. V prípade úhynu niektorých jedincov sa mesto sústredí na ich adekvátne nahrádzanie takými drevinami, ktoré vo väčšej miere tolerujú podmienky stanovišťa.

Prioritou polievania naďalej zostávajú mladé výsadby stromov s nedostatočne rozvinutým koreňový systémom. Momentálne intenzívne polievame všetky tohtoročné až trojročné výsadby. Štvor a päťročné iba sporadicky, podľa potreby.

odd. životného prostredia a komunálnych vecí MsÚ Levice

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania