Poškodzovanie hradieb hradu

Zodpovednosť za riešenie: Levice

V riešení
meno
Kamil 02. júla 2015

Z viacerých miest hradieb Levického hradu vyrastajú cca 1,5 až 2 m stromy, vážne poškodzujú statiku hradieb, hrozí uvoľňovanie veľkých kameňov , veľké nebezpečenstvo úrazu ak nie niečoho horšieho. Nehovoriac o nenávratnom poškodení kultúrnej pamiatky regionálneho významu. ( O hrad a hradby ktorých okolie je prístupné verejnosti a vždy by aj malo byť, sa evidentne niekto veľmi zle stará - Hrad sa nám rozpadá pred očami - zachvíľku nám takto ostanú ako spomienka len ,,Csabove pohľadnice,,.)

07. júl 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, Váš podnet bol preposlaný Tekovskému múzeu, ktoré je správcom hradného areálu.

za MsÚ Levice
Adriana Macáková
21. júl 2015

Michal

Aj keď je hrad v správe múzea, mesto môže podnietiť buď verejné zbierky na opravu, alebo zorganizovať dobrovoľné brigády pri údržbe areálu. Mesto je v mnohých veciach extrémne pasívne.
18. august 2015

Odpoveď samosprávy

Tekovské múzeum v Leviciach sa ako správca majetku Nitrianskeho samosprávneho kraja v rámci svojich finančných možností stará aj na úkor svojej múzejnej činnosti o úpravu celého hradného areálu, nielen o ruiny stredovekého hradu a náletové kroviny na hradbách. Svojimi pracovníkmi a aj nezamestnanými pracovníkmi sa sa snažíme do určitej výšky odstraňovať náletoviny a burinu na hradbách hradu. Svedčí o tom skutočnosť, že v roku 2013 sme na náklady múzea odstránili náletové stromy a kríky z hradného kopca a teraz ho pravidelne 3-4 krát do roka kosíme. Na stredovekých ruinách do výšky zaručujúc bezpečnosť pracovníkov pravidelne odstraňujeme buriny, tiež to robíme na múre pri "rotunde".
Už niekoľkokrát sme s prispením nášho zriaďovateľa Nitrianskeho samosprávneho kraja a Ministerstva kultúry SR riešili "havaríjné stavy" na múroch opevnenia hradného areálu. V súčasnosti sa zase realizujú práce na vnútornej časti juhozápadnej bašty (priestor terajšieho amfiteátra).
Náš zriaďovateľ NSK a Tekovské múzeum v Leviciach ako správca majetku NSK si uvedomujú, že stredoveký hrad potrebuje kompletnú rekonštrukciu. Svedčí o tom skutočnosť, že už od roku 2009 je pripravený projekt na jeho kompletnú rekonštrukciu, je odsúhlasený pamiatkármi a má vydané právoplatné stavebné povolenie. S týmto projektom sa Nitriansky samosprávny kraj už niekoľko krát neúspešne uchádzal o finančnú pomoc zo štrukturálnych a nórskych fondov. Celkové náklady na rekonštrukciu sú približne vo výške 2 500 000.- € až 3 000 000.-€. Cieľom rekonštrukcie je sanácia poškodeného muriva horného a stredného hradu, sprístupnenie priestorov hradu na štyroch výškových úrovniach vybudovaním systému terás, chodieb a schodísk. Predmetom investičného zámeru je ochrana hradných ruín pred ďalším zvetrávaním, ich statické zabezpečenie a čiastočná rekonštrukcia existujúcich múrov s vybudovaním komunikácií pre sprístupnenie hradu návštevníkom.
Môžem Vás za pracovníkov Tekovského múzea v Leviciach ubezpečiť, že aj nám záleží na levickom hrade a snažíme sa ho ako som na začiatku spomenul v rámci svojich možností udržiavať komplexne a nie zameriavať sa len na jeden objekt z celého hradného areálu.
Posielam Vám aj vizualizáciu ako by mohol hrad po rekonštrukcii vyzerať. Ďakujem Vám za Váš záujem o levický hrad, vážim si, že Vám nie je ľahostajný jeho súčasný stav.



PhDr. Ján Dano, riaditeľ Tekovského múzea v Leviciach

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania