Ignorácia mesta ku graffitom

Zodpovednosť za riešenie: Levice

V riešení
meno
Viera 01. augusta 2017

Je smutné, že moc v rukách majú graffiti a mesto dáva od toho ruky preč. Takže ďalšia názorná ukážka - tentoraz si to odniesol činžiak. Práve to som písala v mojich predchádzajúcich príspevkoch. Nová fasáda, investované peniaze nájomníkov, ... a výtvarný prejav graffitov, ktorý to všetko znehodnocuje. Žiadam Vás, aby ste tento príspevok zaradili do hlavných príspevkov a nie pod ďalšie moje, ktoré verejnosť nevidí. Ďakujem za pochopenie.

08. august 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, v Meste Levice sa v posledných desiatich rokoch rozšírila skupina predovšetkým mladých ľudí, writerov, ktorí svoje graffiti čiže umelecké alebo iné cítenie, svoje názory a postoje vrátane vandalských, prenášajú na steny budov, zastávok MHD atď. Ide o určitý prejav alebo výpoveď jedinca alebo skupiny, ktorí vyznávajú spoločnú filozofiu alebo životný štýl a tak sa aj v spoločnosti prejavujú. Pri tvorbe graffiti sú nesmierne organizovaní na to aby boli pri tejto činnosti pristihnutí.
Ak writer nie je vlastníkom nehnuteľnosti, ktorú postriekal alebo nemá súhlas majiteľa, jeho konanie (spôsob vyjadrovania) je trestný v rámci platných právnych predpisov. Problém graffiti je problémom celoslovenským a opatrenia na jeho úplnú likvidáciu neexistujú.
Mestská polícia Levice kontrolnou hliadkovou činnosťou vykonáva dohľad nad zabezpečovaním verejného poriadku na území celého mesta vrátane mestských častí. Snaží sa zisťovať aj také druhy priestupkov, kde vzniká škoda na majetku poškodením alebo zničením veci vrátane sprejovania graffiti. Cieľom mestskej polície je čo v najväčšej miere likvidovať takúto činnosť, ktorá nám všetkým Levičanom úmyselne poškodzuje a znečisťuje naše prostredie v ktorom žijeme.


Zdenko Lauroško, zástupca náčelníka, Mestská polícia Levice
08. august 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, problematiku grafitov a ich odstraňovanie momentálne riešime v starom parku v centre mesta, kde odstránenie následkov vandalizmu bude stáť 1 105,-€, uvedené bude realizované v najbližších dňoch. Žiaľ vandalizmus predmetného zamerania je neustriehnuteľný a určite by pri riešení tejto problematiky pomohla aj spolupráca občanov mesta s mestskou políciou. Odstraňovanie následkov vandalizmu stojí nás všetkých obyvateľov neskutočné financie, ktoré by sme mohli využiť účelnejšie.


Ing. Rastislav Juhár, prednosta mestského úradu
10. august 2017

Jaroslav

Graffiti a writering sú dva lineárne pôsobiace fenomény mestského bývania. Lebo aj ich aktéri tu bývajú. Tí prví demonštrujú svoje ja-my, názory, pocity na ploche snažiac sa vypovedať o svojom postoji k životu.Robia to s citom pre farbu (života), kompozíciou (seba v komunite) a aj s odkazom pre nás, občanov. Tí druhí tiež majú ambíciu zviditeľniť sa, len sa sústreďujú na malú komunitu, kamarátov, frajerky, stávkárov - kto má väčší (podpis, type). Grafiťákom sa zavďačíš povolením nejakých plôch na ich realizáciu a potešíš ich uznaním, že chápeš ich snahu. Veľakrát chápeš, páči sa ti to ale často aj nie. Lebo generačný syndróm. Ale riešme writerov, narcisov, egocentrikov, pubertálnych hrdinov, adrenalínových provokatérov. Ak mesto čosi postaví, ak je to očividne lákavé pre writerov - zastávka, stánok, veľkoplošný obklad, nová fasáda a nie je pod kamerou, ihneď po realizácii plochy treba opatriť náterom (nástrekom) prípravku "antigraffiti". A zajtra zmyješ writera špongiou a fľašou vody! A to by mohol každý, kto si chráni majetok. Alebo striehnuť, chytiť, vytrieskať, dať polícii?
16. august 2017

Viera

Spolupráca občanov...veď my spolupracujeme s mestom a snažíme sa poukázať na dané problémy. Ale my predsa nebudeme investovať z vlastných peňazí na nákup techniky, ktorá slúži na odhalenie takejto trestnej činnosti. Podla nášho názoru nestačí, že mestská polícia sa občas prejde po ulici. To nemá žiadny význam, lebo keď sprejeri vidia auto mestskej polície, schovajú sa, a keď hliadka prejde, pokračujú v trestnej činnosti. Ako píšete, mesto odstraňuje po writeroch následne škody. Ale nebolo by vhodnejšie kúpiť kamerový systém, aby to mestská polícia vedela cez operačné stredisko kontrolovať a následne vyslať hliadku? Je to celé začarovaný kruh. Je problém kúpiť v drogérii prípravok na očistenie zastávky? Ak má mesto problémy s financiami, nemusí nainštalovať kamery na všetky zastávky MHD, stačí na 2-3 a páchateľ sa "chytí". Neviem, ale za desať rokov nebolo možné zakúpiť kamerovú techniku? Možno keby bolo na sídliskách nainštalované dostatočné množstvo kamier, predišlo by sa výtržnostiam, ohrozeniam, krádežiam motorových vozidiel a vandalizmu. V zahraničí sa policajti počas služby pohybujú aj v civile, splývajú s davom a následne podávajú informácie svojim kolegom. Mrzí nás len to, že stanovisko mesta je absolútne nedostatočné. Je to len o nápade a riešení kompetentných ľudí a nie je niekedy ani o veľkých peniazoch. Ďakujem za pochopenie a dúfam, že mesto k tomuto nájde vhodné stanovisko.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania