Mierové námestie-Cesty a chodníky-iné

Zodpovednosť za riešenie: Iný subjekt

Uzavretý
meno
Peter Konečný 23. septembra 2023

Poprosime o pridanie spomaľovača pred podnikom café bar P.Cez víkendy alebo večer tadiaľ jazdia autá aj 100km rýchlosťou.Za zákrutou je merač rýchlosti.Je otázkou času kedy sa tam stane tragédia.A to už tam boli nejaký chodci zrazený a na prechode.Prechadza tadiaľ veľa deti.Dakujeme

25. september 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
Ďakujeme za Váš podnet. Predmetná cestná komunikácia nie je v správe mesta Malacky. Nakoľko sa jedná o cestu 1. triedy, je v správe slovenskej správy ciest. Mesto malacky z toho dôvodu nemôže zasahovať do úpravy komunikácie ani dopĺňať objekty do cestného telesa.
Kto? Útvar výstavby a životného prostredia, SSC
Kedy? September 2023

Matúš Gelinger
Mesto Malacky
27. september 2023

Peter Konečný

Tak treba kontaktovať Slovensku správu ciest.Dakujem
03. november 2023

Peter Konečný

Dobrý deň Aj už niekto z mesta kontaktoval SSC? Ďakujem
09. november 2023

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet sme opätovne preposlali SSC.

S pozdravom
Anna Rybáriková
Odkaz pre starostu
[email protected]
16. november 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

 

Cesta I. triedy č. 2, ulica Mierové námestie v meste Malacky je v majetkovej správe Slovenskej správy ciest IVSC Bratislava (ďalej len „SSC IVSC BA“). Vo Vašom podnete žiadate o pridanie „spomaľovača“ pred podnikom cafe bar P.

 

Predmetná ulica sa nachádza v intraviláne mesta Malacky kde je najvyššia dovolená rýchlosť 50 km/h. Problematika bezpečnosti a kvality života obyvateľov území v okolí cestných prieťahov je zásadne ovplyvnená dopravnou funkciou týchto častí cestnej siete vyvolanou potrebami tranzitnej dopravy. Na cestách I. triedy ktoré majú nadregionálny význam a ktoré sú zaťažené nákladnou dopravou by Vami navrhované riešenie spôsobilo značné zhoršenú kvalitu života občanov žijúcich v okolitých rodinných a panelových domoch v podobe otrasov a hluku od nárazov.

 

Zvýšenie bezpečnosti a zníženie negatívnych dopadov tranzitnej dopravy na cestných prieťahoch je možné dosiahnuť znižovaním, resp. s podporou dodržiavania rýchlosti dopravných prostriedkov na požadovanej úrovni. Znižovanie aktuálne najvyššej dovolenej rýchlosti na týchto cestách je možné len na základe riadne zdokumentovaných príčin. Ako často sa vykonávajú kontroly dodržiavania rýchlosti pri uvedenom priechode pre chodcov je možné žiadať od Krajského dopravného inšpektorátu spoločne so žiadosťou na výkon pravidelných kontrol.

 

Krajský dopravný inšpektorát disponuje štatistickými prehľadmi o dopravnej nehodovosti. Každoročne sa vyhodnocujú nehodové lokality aj na úsekoch ciest I. triedy a tento úsek nebol vyhodnotený ako nehodový. V prípade ak by sa tak stalo, tak by cestný správny orgán v zmysle požiadavky dopravného inšpektorátu žiadal Slovenská správu ciest o osadenie zvislého dopravného značenia informujúceho že daný úsek cesty je nehodový a navrhli by sa opatrenia pre zvýšenie bezpečnosti. SSC IVSC BA by v tom prípade bezodkladne v zmysle určenia dopravného značenia konala.

 

Každopádne sa nebránime opatreniam na upokojovanie dopravy a poverený zamestnanec SSC IVSC BA, ktorý spravuje predmetný úsek Vašu požiadavku odkomunikuje s dopravným inšpektorátom. Prvky upokojenia dopravy môžu byť v podobe predbežného varovania o zvýšenom pohybe chodcov pomocou ZDZ, aplikovanie vodorovného dopravného značenia Optickou psychologickou brzdou, optické zúženie jazdných pruhov pomocou VDZ alebo stavebnou úpravou.

 

Zároveň Vám odporúčame obrátiť sa na dopravný inšpektorát aby sa častejšie vykonávali kontroly dodržiavania dopravných predpisov vodičmi, prípadne si vyžiadať štatistiku ako často sa v danom úseku vykonávajú kontroly.

 

Veľmi pekne Vám ďakujeme za podnet,

 

S pozdravom

Odbor komunikácie SSC
17. november 2023

Peter Konečný

Hmm.Ja sa mám obrátiť na Dopravný inšpektorát? Čudné

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania