Veľkomoravská-neporiadok a odpadky-neporiadok vo verejnom priestranstve

Zodpovednosť za riešenie: Malacky

Vyriešený
meno
Alena Cakova 20. marca 2024

Dobrý deň, bolo by možné umiestniť k stojiskám kontajnerov upozornenie, že je tam zakázané odkladať nadmerné odpady/ predmety, ktoré sa nezmestia priamo do kontajneru, ale majú sa vyvážať na zberný dvor. Lebo čo nie je zakázané, je povolené a ľudia robia zo stojísk skládky. Čo znamená aj vyššie náklady pre mesto pri likvidácii a obyvateľom znečistenie prostredia. Ďakujem

20. marec 2024

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet sme preposlali samospráve.

S pozdravom

Terézia
Administrátorka portálu pre mesto Malacky
[email protected]
20. marec 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
Ďakujeme za Váš podnet.
Ukladanie odpadu mimo kontajnera napr. televízor, chladničku, kartóny, nábytok, odpad z prerábky bytu je podľa § 115 ods. 1 zákona č. 79/2015 Z. z. o odpadoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov priestupkom s výškou sankcie pre fyzické osoby do 1500 Eur.

V meste Malacky je v platnosti Všeobecne záväzné nariadenie mesta Malacky č. 1/2018 o nakladaní s komunálnym odpadom a drobným stavebným odpadom, v znení neskorších zmien. Toto VZN podrobne popisuje systémy zberu odpadov a je zverejnené na web stránke mesta.
Zároveň upozorňujeme na § 3 bod 7 a 8 :
7) Pôvodca odpadu ( čiže občan) zabezpečuje,aby
- odpady boli uložené v zberných nádobách tak, aby bol odpad sypateľný, veko nádoby bolo voľne položené a nádoba uzatvorená,
- neznečisťoval stanovište zberných nádob a ich okolie,
- nádoby boli za účelom ich vyprázdnenia a odvozu odpadu voľne prístupné bez prekážok,

Pôvodca odpadu používa na uloženie zmesového komunálneho odpadu iba nádobu jemu určenú.
Odpady mimo nádob sú považované za odpad uložený v rozpore so zákonom, za ktorý je možné udeliť sankcie.

Občania majú dostatok možností bezplatne odniesť odpady, ktoré nie je možné z dôvodu ich množstva, alebo objemu vkladať do nádob ako napr. nábytky alebo kartóny z nábytku pri sťahovaní na zberný dvor. Podmienkou je mať zaplatený poplatok za komunálny odpad.

Z vyššie uvedených dôvodov aktuálne nebudeme dopĺňať prevádzkový poriadok na kontajnerové stojiská.
V prípade spozorovania znečisťovania kontajnerových stojísk prosíme okamžite kontaktovať Mestskú políciu na čísle 159.
Kto? Útvar výstavby a životného prostredia, MsP
Kedy? Marec 2024

Matúš Gelinger
Mesto Malacky
20. marec 2024

Martin Grujbár

Kontajnerové stojisko je príliš malé ! Kto tam navrhol umiestniť toľko kontajnerov ? To nikto nerozmýšla keď ich tam umiestňuje ? Zase polovičatá odfláknutá práca - to sa nič v Malackách nedá spraviť normálne a v poriadku ??? Ako sa máme dostať ku krajným kontajnerom - sú tak natesno že sa nedajú ani otvoriť !!! Ako sa budú vyvážať ? Daľší problém pri takto umiestnených kontajnerov je výhľad z auta na cyklotrasu - buď zrazím cyklistu alebo cyklista preletí cez auto !!! Čo tak použiť len zdravý rozum keď niečo robím ? Kontajner na sklo je umiestnený na zelenom páse a taktiež bráni výhľadu. Prečo sú všetky kontajnery umiestnené pri bytovom dome 2412 ? Bytový dom 2413 nemá nárok na kontajery / kontajnerové stojisko ?

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania