Odpad mimo smetných nádob

Zodpovednosť za riešenie: Malacky

Vyriešený
meno
Monika Ježková 29. januára 2017

Dobrý deň prajem,

v poslednej dobe si viacej všímam koľko odpadu sa kopí denne okolo smetiakov a potom pozerám na tento zošúchaný oznam ešte v slovenských korunách o zákaze ukladať smeti okolo nich a kde sa nachádza zberný dvor a prípadnej pokute za porušenie.

Platí to ešte? :)

Ďakujem.

08. február 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
uvádzame odpoveď Referátu životného prostredia:

Áno platí, avšak pokuty za ukladanie odpadu mimo nádob sú podstatne vyššie – pre fyzické osoby do 1500 Eur.
Od 1.1.2016 je v platnosti zákon č. 79/2015 Z. z. o odpadoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov a vyhláška MŽP SR č. 371/2015 Z. z. o vykonaní niektorých ustanovení zákona o odpadoch.
V meste Malacky je v platnosti Všeobecne záväzné nariadenie mesta Malacky č. 12/2015 o nakladaní s komunálnym odpadom a drobným stavebným odpadom a VZN č. 8/2016, ktorým sa toto VZN menilo. Toto VZN podrobne popisuje systémy zberu odpadov. Je zverejnené na web stránke mesta. Upozornila by som na § 3 ods. 5, písm. a) :
(5) Pôvodca odpadu zabezpečuje, aby
a) odpady boli uložené v zberných nádobách tak, aby bol odpad sypateľný.
Dôraz je na uložené v zberných nádobách. Odpady mimo nádob sú považované za odpad uložený v rozpore so zákonom, za ktorý je možné udeliť sankcie, pokiaľ sa zistí vinník.

Občania majú dostatok možností bezplatne odniesť odpady, ktoré nie je možné z dôvodu ich množstva, alebo objemu vkladať do nádob ako napr. nábytky alebo kartóny z nábytku pri sťahovaní na zberný dvor. Podmienkou je mať zaplatený poplatok za komunálny odpad.

V prípade objemného odpadu je možné využiť vyhlásený zber objemného odpadu podľa harmonogramu 2x do roka. To sú jediné 4 dni, kedy je možné odpad vyložiť na verejné priestranstvo.


Matej Farkaš, MsÚ Malacky

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania