"zeleň" na Záhoráckej ul. 33-35

Zodpovednosť za riešenie: Iný subjekt

Uzavretý
meno
madra 11. júla 2017

Po obnove bytovky na Záhoráckej 33-35 jej okolie - mestský pozemok, vyzerá takto. Na jednej strane rastie polmetrová burina, ktorá po týchto dažďoch rastie ako "divá" a inde je len prašná zemina, z ktorej sa pri veternom počasí veľmi práši.

14. júl 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
odporúčame komunikovať so zhotoviteľom prostredníctvom zástupcu vlastníkov, aby zabezpečil uvedenie okolia do pôvodného stavu. O probléme je informovaná pracovníčka referátu životného prostredia, ktorá vydáva stanovisko ku kolaudácii. Ak zhotoviteľ nezabezpečí úpravu okolia, ktoré bolo zasiahnuté stavebnou činnosťou, nebude možno vydať kolaudačné rozhodnutie.

Matej Farkaš, MsÚ
17. júl 2017

Stanislav Slezák

Vážený pán Farkaš. Volám sa Stanislav Slezák a som zástupca vlastníkov bytov a nebytových priestorov na Záhoráckrej ul. 1930/33,35,37.
17. júl 2017

Stanislav Slezák

Reagujem na Vašu odpoveď. Pracovníčka referátu ŽP sa vyjadrila, zhotoviteľ zabezpečil navážku zeminy, vyrovnanie, podsiatie celej plochy trávou, ktorú si požadovalo mesto respektíve Tekos a nie 20 g/m2 ale 35 g/m2, povalcovali, stavbyvedúci s pracovníčkou fererátu ŽP skontrolovali a 21.6 2017 vydané kolaudačné rozhodnutie. Teraz sa čaká než uplinie lehota na právoplatnosť rozhodnutia. A čo ste urobili Vy, nič. Stačilo to len poliať. Celá práca vyšla navnivoč a budeme to podsievať ešte raz za naše peniaze váš pozemok. Ako vlastníci bytov nemožeme vysazdať, strihať kosiť, robiť nič sa zeleňou tak to robte Vy, tak ako Vám to ukadá zákon.
17. júl 2017

rodáčka

p. Slezák
súhlasím. Chodievam okolo a to je skôr štrkopiesok ako zemina. Tam vám veru tráva nevyrastie aj keby ste ju denne polievali. Pevné nervy k vyriešeniu problému.
17. júl 2017

Stanislav Slezák

najprv sa naviezla čierna zem ornica a potom pomletá zem s stavebnou drťou. Použitý materiál je na prípravu, alebo podkladovú vrstvu pod trávniky. Ak sa k tomu kompetentný nepostavia zodpovedne tak budeme mať krásnô len v úzkom centre mesta.
17. júl 2017

rodáčka

Nám zas zhotoviteľ neviezol žltú hlinu a celú zimu sme si to nosili do domu. Začiatkom júna dali inú zem, ale osiva azda 10 g/m2. Napriek tomu, že sme to denne polievali, tráva v týchto horúčavách vzišla kde tu. Rátame, že si ju budeme musieť na jeseň podsiať .

https://www.odkazprestarostu.sk/malacky/podnety/34878/znecistene-chodniky-na-zahorackej
17. júl 2017

Martin Mráz

len tento problém nespôsobil evidentne zhotoviteľ
17. júl 2017

rodáčka

tak či tak, burine sa darí, tak sa to aspoň trochu zazelení. :-)
17. júl 2017

Stanislav Slezák

Aby ste vedeli, nemáme problém prispieť k peknej zeleni a prostrediu. Nápadov by bolo, ale prečo by sme to mali hradiť. Mesto tam nevysadilo vôbec nič, celé roky sa o to starajú za vlastné peniaze vlastníci a aká je vďaka. Na mestskom pozemku boli jamy ešte pred rekonštrukciou, realizátor nepovedal ani muk, vyšiel v ústrety ako vlastníkom, tak aj orgánom. Nech nám mesto navrhne a vysadí zeleň, a preplatí vodu na polievanie. Každý problém sa dá riešiť, len treba chcieť.
17. júl 2017

rodáčka

Presne tak, mestu platíme dane, tak by sa o mestské pozemky mali starať.

čo už, kto chce hľadá spôsoby, kto nechce hľadá dôvody.
17. júl 2017

Stanislav Slezák

Presne o tomto tu celý čas hovorím, ďakujem za pochopenie a prajem pekný deň.
17. júl 2017

madra

Je to tak, ako píše náš zástupca vlastníkov - celé roky sa staráme, resp. sme sa na vlastné náklady starali o okolie našej bytovky sami, mali sme tu vysadené kvety, kríky, svojpomocne sme si tu vybudovali aj skalku. Mesto nemuselo túto časť zelene vôbec riešiť, dokonca sme si aj kosili sami, pokiaľ jeden pán dôchodca vládal (bohužiaľ už zomrel). Chuť niečo robiť nás prešla vtedy, čo vedľa predmetného pozemku mesto zriadilo stojisko kontajnerov a začali problémy s odpadkami, ktoré zo smetiakov lietajú po celom okolí.
https://www.odkazprestarostu.sk/malacky/podnety/27825/smetisko-na-zahorackej-ulici-za-floriankom
Myslím, že mesto by viac malo dbať aj o bočné ulice, nielen o hlavnú, návštevníci mesta sa zatúlajú aj inde, moji známi z Rakúska, keď sa tu občas zastavia, krútia hlavou a nechápu, ako je to možné, že to tu takto vyzerá :(
18. júl 2017

rodáčka

Ešte sa vrátim k nášmu prípadu. "Zásluhu" na tom mal zhotoviteľ (namiesto zeminy naviezol hlinu) i mesto.

Podnet na čistenie chodníkov od hliny, ktorá sa roznášala z okolitého priestoru, som dala 17.novembra 2016 a 2.decembra 2016 som dostala odpoveď, že chodníky sú očistené, no neboli. Na jar jedna pani na hline spadla a podstúpila náročnú operáciu zápästia. Podali sťažnosť a chodníky očistili až 11.mája 2017.
Samozrejme, musela sa stať nehoda, kým sa začalo niečo robiť. Potom novú zeminu naviezlo mesto a to len na isté miesta a dali drobček osiva. Odvtedy však "trávnik" nepoliali ani raz.
18. júl 2017

rodáčka

Ak mesto netrvalo na tom, aby zhotoviteľ dal okolie domu do pôvodného stavu, tak má na tom "zásluhu" aj ono.
02. august 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
uvádzame vyjadrenie Útvaru správy zelene:
Pri zatepľovaní bytového domu Záhorácka 33-35 poškodil dodávateľ stavby trávnaté plochy okolo domu. Ich obnova bola požadovaná pri kolaudačnom konaní, keďže spôsobené škody zhotoviteľ neodstránil sám, prípadne nepoužíval technológie, aby nedošlo k poškodeniu zelene. Zo zadnej strany domu bola tráva, tam úprava nebola požadovaná.
Za kvalitu úpravy povrchu, použitej zeminy a trávneho semena zodpovedá firma, ktorá úpravu realizovala. V takýchto prípadoch je ideálnym riešením objednať obnovu u sadovníckej firmy, ktorá ručí za výsledok, termín a kvalitu úpravy.
Pri týchto vysokých teplotách tráva nevzišla, a bude nutné výsev opakovať v jesennom období.
Na záver podotýkam, že kým plocha nie upravená do pôvodného stavu a zápisnične odovzdaná správcovi zelene, stále za ňu zodpovedá dodávateľ stavby a úpravy: tzn. kosenie, polievanie a pod.
Chválová

Matej Farkaš, MsÚ

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania