OTÁZKA Hviezdna-chodník-chýbajúci

Zodpovednosť za riešenie: Nitra

Vyriešený
meno
Jozef Kanis 08. apríla 2024

Dobrý deň. Neviem či toto je to správne miesto, ale chcem sa proste opýtať.
Na ulici Hviezdna (boli aj tuna podnety) chýba chodník pre chodcov. Cez deň tadiaľ "lietajú" autá, ktoré si skracujú cestu touto jednosmerkou a vyhýbajú sa semaforom. Chodec keď ide s kočíkom, tak je to tam dosť tesné. Včera som zistil, že sa tam chystá toto "veľdielo"- cyklochodník. Navyše v smere opačnom ako je prikázaný smer v tejto jednosmerke pre autá. Moja otázka znie: toto sme naozaj chceli ? Dlhodobý problém chodcov vyriešiť namaľovaným cyklochodníkom ? Od párovskej budú smerom k tabáňu premávať autá, oproti v smere opačnom bicykle a chodec sa má kam vtesnať :D ? Ďakujem.

09. apríl 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za Vami zadaný podnet, ktorý bol preposlaný s požiadavkou o riešenie Odboru dopravy.

Prajeme pekný deň.
10. apríl 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za Váš podnet.
Chýbajúca II.etapa chodníka na Hviezdnej ulici je dlhodobý problém. Slovenské technické normy a predpisy neumožňujú "budovať" chodníky nakreslením bielej čiary na cestu. A isto uznáte, že na ceste, kde podľa Vášho vyjadrenia "lietajú" autá, by ani nebolo bezpečné bez stavebných úprav a v jednej výškovej úrovni s cestou chodník "vyfarbovať". Vyhradený protismerný jazdný pruh tam na cestu v danej šírke doplniť možné bolo.
Dovoľte mi ešte podotknúť fakt, že od doby, kedy je protismerný jazdný pruh vyznačený, jazdia autá nie v osi cesty, ale viac (v smere svojej jazdy) vpravo, čím sa pozitívne zväčšila vzdialenosť medzi precházajúcimi vozidlami a kráčajúcimi chodcami, ktorí zvykovo kráčajú na strane vyznačeného protismerného vyhradeného jazdného pruhu.

Na dobudovanie II.etapy chodníka Hviezdna ul., ktorý pomôže nielen obyvateľom vnútrobloku Hviezdna, ale aj ostatným obyvateľom, ktorí z Pároviec tadiaľ prechádzajú do centra mesta zasielame požiadavku Odboru investičnej výstavby a rozvoja, ktorý však môže realizovať investíciu až po odporúčaní financovania príslušným VMČ a schválením finančných prostriedkov Mestským zastupiteľstvom.
10. apríl 2024

Jozef Kanis

Ďakujem za vysvetlenie. Mám však reálnu skúsenosť z dňa 9.4.2024. Tá cesta nie je v 100% stave. Keď má auto možnosť trafiť jamu resp. výtlku, alebo sa mu vyhnúť tak, že pretne tú bielu farbičku hádajte čo si vyberie. Tie autá nehľadia na nejaké čiary. Tesne predo mnou sa auto takto vyhlo jame. Mne nejde do hlavy, že problém chodcov vyriešime namaľovaním cyklochodníka. Chápal by som, keby tam neboli bytovky a ihriská, kde je veľká premávka chodcov. Hore kopcom ide auto a dole kopcom na mňa zvončekom cingá cyklista a ja ako chodec asi mám vzlietnuť.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania