Coboriho-parkovanie-problémové

Zodpovednosť za riešenie: Nitra

Uzavretý
meno
Peter 15. februára 2019

Na Coboriho ulici a na Stanicnej oproti smer stanica denne parkuje na chodniku kopec aut. Dlhodobo poskodzuju povrch a mesto dokola vynaklada prostriedky na ich opravu. Parkovacie miesta su na prilahlych uliciach kde si slusni ludia platia parkovne. Vodici tiez po chodnikoch jazdia a ohrozuju chodcov.

Ziadam zabranit dalsiemu parkovaniu na oboch uliciach ci uz namalovanim zltej ciary, osadenim zabran alebo rozsirenim Zony zakazu statia na tieto ulice.

21. február 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
V zmysle §52 ods (2) Zákona č. 8/2009 Z.z. zákon o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov „Iní účastníci cestnej premávky než chodci nesmú chodník používať; to neplatí, ak dopravnou značkou alebo dopravným zariadením je určené inak alebo ak ide o zastavenie alebo státie vozidla, pri ktorom ostane voľná šírka chodníka najmenej 1,5 m okrem zóny s dopravným obmedzením spočívajúcim v zákaze zastavenia alebo státia a zóny s plateným alebo regulovaným státím. V zóne s dopravným obmedzením spočívajúcim v zákaze zastavenia alebo státia a v zóne s plateným alebo regulovaným státím je však na chodníku povolené zastavenie alebo státie bicykla a motocykla, pri ktorom ostane voľná šírka chodníka najmenej 1,5 m“

V Zmysle § 61 ods. (1) vyššie citovaného zákona „Dopravné značky a dopravné zariadenia sa smú používať len v takom rozsahu a takým spôsobom, ak to nevyhnutne vyžaduje bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky.“
Z uvedeného vyplýva, že pokiaľ nie sú dodržané ustanovenia §52, je v plnej kompetencii štátnej a mestskej polície riešiť priestupky represívnymi opatreniami. Pravidlá v danom úseku sú jasne definované, osadenie inej značky by nebolo v súlade s § 61 ods. (1) vyššie citovaného zákona


OKČ-ŽP
25. február 2019

Peter

Toto je akoze riesenie problemu? Vyhovorit sa na znacky? Cize mesto bude z nasich dani dokola lepit poskodene chodniky?
17. september 2019

Peter Selsky

Opakovane pridávam podnet - na Cintorínskej ulici vozidlá dlhodobo parkujúce na chodníku ho značne poškodzujú. Namiesto riešenia problému bol chodník súvisle opravený. A autá parkujú naďalej... kazdia cez obrubník, často znemožňujú prejazd chodcom.

Ak je to parkovisko tak to treba označiť. Parkoviská sú naokolo, treba ich využívať. Alebo môže hocikto parkovať takto na chodníkoch zadarmo???

Žiadam aby problém riešil MsÚ a nie preposlať to na MsP!!!
18. september 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň

podnet opätovne zaslaný na riešenie OKČ-ŽP doprava.
S pozdravom

OKČ-ŽP
25. september 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň

Ďakujeme za podnet.
Na MK Coboriho aj Cintorínska sú dopravným značením vyznačené úseky, kde je zakázané parkovať.
V súčasnej dobe Mesto Nitra pripravuje novú VZN o parkovaní.
Stále platí , že riešenie priestupkov z dôvodu nerešpektovania pravidiel cestnej premávky je v plnej kompetencii represívnych zložiek.
S pozdravom

OKČ-ŽP - doprava
19. jún 2020

Palino

Dlhodobo nevyriešený problém s parkovaním na chodníku obmedzujúc jeho šírku pre chodcov. Prosím zrušiť alebo bezpečne upraviť parkovanie v zmysle vyhlášok a noriem.
07. november 2020

Palino

Problém stále nevyriešený. Cez chodník parkuje dodávka, obmedzuje šírku chodníka, ktorý je aj tak dosť zničený
12. december 2020

Michal B.

Vidím, že rovnaký podnet tu už je nahlásený. Prečo sa doteraz neriešil?
Chodník v minulosti rozbili autá, mesto ho zalepilo a naďalej sa tam parkuje? To mám tomu rozumieť tak, že mesto podporuje parkovanie na chodníku?

1,5m? jazda po chodníku? MsP sídli kúsok odtiaľ...
14. december 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
z mojej strany bol majiteľ upozornený niekoľko krát telefonicky ale aj osobne a samozrejme aj mestskú políciu budem opätovne upozorňovať na pravidelnú kontrolu parkovania aut ktoré zaberajú priestor na chodníku a ľudia nemajú dostatok priestoru na prechod.
Prajem pekný deň.

S pozdravom za MsÚ Cok Steinemannová
09. apríl 2021

Palino

V akom stave je tento podnet? Autá jazdia po chodníku a parkujú tam, nie je dodržaná minimálna šilrka pre chodcov. Dokedy?
24. marec 2022

Nitralive

Prečo bol tento podnet uzavretý? Na tom chodníku už aktuálne parkuje niekoľko áut, kľudne cez celý chodník na šírku, nezáujem o nejakých chodcov. A riešením je zavolať majiteľovi? To nie je riešenie. Treba tam osadiť stĺpiky, alebo osloviť políciu. Tu každý jeden nahlásený podnet je roky bez riešenia. Aký zmysel má potom takéto podnety nahlasovať a strácať čas? Tak si povedzme otvorene, že to proste nebudeme riešiť... v roku 2022 aby tu bola totálna anarchia, to je neakceptovateľné.
24. marec 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet opätovne preposielame samospráve so žiadosťou o reakciu.

S pozdravom

Lucia Lopúchová
Odkaz pre starostu
[email protected]
17. máj 2022

Nitralive

Poprosím podnet OTVORIŤ nakoľko nebol vyriešený, ani riešený. Vidím len pár citátov zo zákon a konštatovanie, že VZN... výhovorky.

Ak tam nie je oficiálne parkovanie, je potrebné osloviť majiteľov a parkovanie zakázať resp. ono tam povolené nie je. Často tam tie autá parkujú tak, že zostáva tak 0,5m pre chodcov.

Poprosím o urýchlené riešenie podnetu. Chodník je pre chodcov.
20. máj 2022

Odkaz pre starostu

Vážení užívatelia a užívateľky portálu,

v minulosti boli napriek bodu 2.6 Pravidiel portálu prijaté aj podnety, ktoré sa týkajú porušovania dopravných predpisov. Pre porušovanie platných zákonov je potrebné volať príslušníkov Mestskej Polície na čísle 159. Na základe podnetov zasielaných cez portál Odkaz pre starostu nie je možné vyvodzovať zodpovednosť, nakoľko polícia vždy vyhodnocuje aj ďalšie okolnosti priestupkov a vie teda konať len na mieste.

Ďakujeme za pochopenie.

Tím Odkaz pre starostu

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania