Mesto plné odpadkov! Úpadok mesta I.

Zodpovednosť za riešenie: Nové Zámky

Vyriešený
meno
Martin Vyžinkár 29. júna 2015

Nové Zámky sú čím ďalej tým viac zanedbaným a špinavým mestom! Fotografie sú z nábrežia rieky Nitra - vrece odpadu bolo vyzbierané medzi vstupom na hrádzu pri starej kotolni a peším mostom. Na konci každého týždňa tu možno nazbierať podobné množstvo odpadu! Prečo mesto nekoná? Prečo možno neustále pozorovať úpadok kvality prostredia v meste? Primárna otázka tu nie je prečo nebol odpad nikým vyzbieraný (i keď aj to je problémom) - otázkou je, prečo musia obyvatelia mesta ktorým záleží na kvalite prostredia žiť na smetisku? Toto je práca pre Mestskú políciu, jedna časť je prevencia a výchova občanov (upozornenia pri priestupkoch), druhá je pokutovanie ľudí čo odpad po verejných priestranstvách rozhadzujú. Z akého dôvodu je takéto správanie tolerované?

01. júl 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
hliadky MsP v blízkej minulosti, v období jarného upratovania, venovali zvýšenú pozornosť zakladaniu čiernych skládok, čo sa odzrkadlilo i na znížení finančných nákladoch vynaložených na doupratovanie ulíc mesta oproti minulému roku. Čiže s názorom autora podnetu v zásade nesúhlasíme, nakoľko žiadne protispoločenské konanie v našom meste nie je tolerované!
Sú lokality, kde hliadky MsP majú sťažený prístup / násyp rieky Nitry /. Zistiť pôvodcu odloženia plastového vreca na odľahlom mieste je obtiažne. Životné prostredie mesta je závislé od občanov mesta, ich kultúre a v zmysle pre životné prostredie.
Hliadky MsP kontrolovali, kontrolujú a budú kontrolovať situáciu v oblasti životného prostredia v rámci svojich možností. Hliadky hliadkujúce na služobných skútroch majú príkaz vo zvýšenej miere kontrolovať okrajové lokality mesta ako je i násyp rieky Nitry.

S pozdravom


Mgr. Jozef Tököly
náčelník MsP
02. júl 2015

Martin Vyžinkár

Dobrý deň. Pre upresnenie komunikácie: pôvodcu odloženia plastového vreca nie je potrebné hľadať. V plastovom vreci je odpad ktorý som okolo chodníka na hrádzi vyzbieral ja a takýchto vriec tu je možné každý týždeň vyzbierať niekoľko. Vrece s odpadom som tam samozrejme nenechal. Sú dve-tri miesta na chodníku/hrádzi (čerpacia stanica, supermarket), kde sa nachádza v tráve neustále obrovské množstvo odpadu (PET a sklenené flaše, plechovky, rôzne obaly). Táto časť mesta je neustále zahádzaná rôznymi odpadkami - to je proste fakt a skutočnosť. Hrázda a chodník na nej ale nie je "odľahlé miesto" - je to miesto kde sa denne pohybuje veľké množstvo ľudí. Chápem, že zamestnanci MsP polície nemôžu byť všade (a riešenie mnohých problémov je ťažké aj pre zvyky a mentálne nastavenie mnohých z nás), no vete "....sú lokality kde majú hliadky MsP sťažený prístup (násyp rieky Nira)" celkom dobre nerozumiem. Čo bráni Vašim zamestnancom pohybovať sa v tejto časti mesta a čo im sťažuje prístup na tento chodník?
06. júl 2015

Odpoveď samosprávy

Vážený pán Vyžinkár,
pod pojmom sťažený prístup je myslené to, že v odľahlých a okrajových častiach mesta na jeseň a v zime hliadky hliadkujú na služobných motorových vozidlách, s ktorými nejazdia na násype. Čiže ak hliadka kontroluje násyp musí služobné vozidlo odparkovať na vhodnom mieste a pešo určitý úsek prekontrolovať . Samozrejme aby bolo služobné vozidlo v blízkosti v prípade potreby, nakoľko podstatná časť zásahov príslušníkov MsP je v centrálnej časti mesta.
Na jar, resp. v lete hliadky MsP využívajú na hliadkovanie služobné skútre s ktorými kontrolujú i násyp rieky Nitry.
Z dôvodu dĺžky násypu ako i značnému pohybu chodcov, športovcov, cyklistov po násype príslušníci MsP majú sťaženú činnosť v danej lokalite, nakoľko uniformovaní príslušníci sú viditeľní zo značnej vzdialenosti a prichytiť osobu pri znečisťovaní životného prostredia je veľmi obtiažne.
Konkrétna lokalita pri čerpacej stanici, hypermarkete je pravidelne kontrolovaná hliadkami. V danej lokalite sme spolupracovali s SBS hypermarketu. V prípade potreby nás žiadali o spoluprácu a často sme riešili skupinky mladých ľudí, ktorí znečisťovali verejné priestranstvo.
Prvotným záujmom MsP je dohliadať na životné prostredie v meste a používať všetky možné dostupné, zákonné prostriedky na zamedzenie jeho znečisťovania a z uvedeného dôvodu, ako som už v predchádzajúcej odpovedi uviedol, hliadky budú vo zvýšenej miere kontrolovať násyp rieky Nitry.


Mgr. Jozef Tököly
náčelník MsP

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania