Na Dujave,-parkovanie-problémové

Zodpovednosť za riešenie: Pečovská Nová Ves

Neriešený

Na tomto chodníku sa uz s kočiarom alebo s bicyklom neda prejsť. Z chodníka si robia parkovisko...Už tam bol incident keď vodič nákladného automobilu zabudol zatiahnuť ručnú brzdu a pritlačilo malé dieťa k autu našťastie sa mu nič nestalo, ale mohlo sa to skončiť aj horšie... Niektorý vodiči parkujú na celom chodníku a tak chodci ich musia obchádzať po ceste. Len aby sa nestalo nejaké nešťastie. Potom tie autá bránia ľuďom vjazd a výjazd na ich pozemky !!! Je to dlhoročný problém a mal by sa už konečne riešiť.....

05. apríl 2021

Mária

Obce budú môcť pokutovať porušenie zákazu zastavenia a státia vozidiel....
Účinnosť má novela nadobudnúť od 1. mája 2021.

Autor TASR

31. marca 2021 11:40

Bratislava 31. marca (TASR) - Porušenie pravidiel cestnej premávky v súvislosti so zákazmi zastavenia a státia vozidiel budú môcť pokutovať okrem polície aj obce. Pribudnú im kompetencie na výkon kontroly rešpektovania týchto pravidiel formou objektívnej zodpovednosti. Vyplýva to z novely zákona o cestnej premávke, ktorú v stredu poslanci Národnej rady (NR) SR schválili.

Predkladatelia v dôvodovej správe vysvetlili, že "v súčasnosti je možné správny delikt držiteľa vozidla, tzv. objektívna zodpovednosť, prejednať len vtedy, ak je zaznamenaný technickými prostriedkami, ktoré používa alebo využíva Policajný zbor". Obec tak doteraz nemala možnosť vyhotovovať dôkazy a ani vydávať meritórne rozhodnutia v takýchto prípadoch.

Pri zmene legislatívy argumentujú, že mnoho obcí, najmä okresné a krajské mestá, začali riešiť problematiku parkovania rezidentov a jasne stanovili pravidlá, pričom realizovali príslušné dopravné značenie. Chýbali im ale kompetencie na kontrolu rešpektovania týchto pravidiel formou objektívnej zodpovednosti.

"Z uvedeného dôvodu je potrebné, aby obec mala možnosť pokutovať držiteľa vozidla za porušenie jeho povinností, a tak zabezpečiť, aby pri prevádzkovaní jeho motorového vozidla boli dodržiavané pravidlá cestnej premávky spočívajúce v zákaze zastavenia alebo státia vozidiel v územnej pôsobnosti konkrétnej obce," tvrdia predkladatelia.

Účinnosť má novela nadobudnúť od 1. mája 2021.
22. december 2021

Stano Kaperák

Stav podnetu ku 22.12.2021: bez nápravy: S dennou pravidelnosťou tento chodník blokujú osobné ale aj nákladne auta.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.