Poškodenie stromov zhutňovaním pôdy traktorom

Zodpovednosť za riešenie: Pezinok

Uzavretý

4 tonový traktor pri kosení jazdí stromom po koreňoch, zhutňuje pôdu. Poškodia sa jemne korene (sú v hlbke do 30 cm) ktore strom zasobuju vodou a pre zhutnenie nebudu môcť korene dýchať. Stromy budú chradnuť a pri extremnom počasi uhynú. Hrozí aj odratie kmeňov. Veľke kosačky sú ľahšie, do 0,5 t. Je to porušenie VZN o zeleni. Ulica nie je zadaná presne, plati to na celé mesto.

14. júl 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň pán Marušic,

vzhľadom nato, že bolo nevyhnutné pokosiť trávnaté plochy na detských ihriskách a psích kútikoch, musel Mestský podnik služieb kosiť aj veľkým traktorom, keďže ľahké stroje sú toho času pokazené a čakajú na dodanie dielu na možnú opravu.
Áno dialo sa tak na viacerých miestach v meste a je nám to úprimne ľúto, ale ak sme chceli zabezpečiť kosbu veľkých plôch, nebolo inej cesty.
Sám vidíte, že ak nekosíme občania sa sťažujú, ak kosíme cez víkend, rovnako sa občania sťažujú a niektorí sa sťažujú aj že vôbec kosíme. Takže kosíme počas týždňa s tým, čo máme k dispozícií.
Na žiadnom mieste traktor nestál tak dlho, aby natoľko poškodil koreňový systém žeby stromy uhynuli. Naďalej ich však budeme monitorovať.

Nerobíme vždy všetko správne, ale robíme to tak aby bola väčšina spokojná. Vieme, že budete našu odpoveď namietať, máte nato plné právo, ale vzhľadom na vyššie uvedené naozaj nebola iná možnosť ako zabezpečiť kosbu.

S pozdravom

Technické oddelenie
Mestský úrad Pezinok
14. júl 2023

Vladislav Marušic

Dakujem za obsiahle vysvetlenie. Takto je to vzdy, ked sa ma rozhodnut ci vyhoviet ludom (casto ich rozmarom) alebo zivotnemu prostrediu, tak si to odnesie životne prostredie. Preto mame globalnu envirokrízu, na ktoru doplatíme viac ako na chvilkove nepokosenie. Mozno sa dala zavolat externa firma. Zhutnenie pod cca 20 cm je nezvratne do dalsej doby ladovej.
14. júl 2023

Pelepele

zlatý MariusPedersen... zaujímave,že tí to zvládali... toto čo sa tu deje je čistý otras... ozaj tráva ma byť žltá, či zelená? porušovanie vzn mesta mestom je očividné. kedy si udelíte pokutu?
16. júl 2023

Pelepele

ak by vedenie Mps bolo čo k čomu, malo trochu empatie, poznalo mesto tak cez sviatky a víkendy sa dajú kosiť plochy kde nebýva tolko, alebo žiadny ludia....

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania