Laca Novomeského 17 - preplnené a nevysypané smetiaky

Zodpovednosť za riešenie: Pezinok

Uzavretý
meno
Martin 29. decembra 2019

Dobry den,
problematicke stojisko odpadovych kosov bolo na tejto ulici uz riesene X krat. Jedno z poslednych vyjadreni bol navrh na vybudovanie noveho so "zakopanymi" kontajnermi. To bolo ale pred cca pol rokom. Aktualne sme si ako obcania Pezinka uzivali krasne vianoce plne odpadkov vid obrazky. Prva sada (plne kose a smeti rozfukane po celej ulici) je z 25.12. popoludni. Druha sada je z 26.12. dopoludnia. Smetiari sice vyprazdnili nadoby, ale vrecia pri nich nechali nepovsimnute... uz nas prestava bavit zbierat smeti, ktore sme uz raz do kosa odniesli. Hlavne ze zvysujete dane a poplatky... za co? za takyto "standard" vianoc? Alebo treba zariadit novu kancelariu a dorovnat deficit po navyseni platu?

30. december 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za váš podnet. Rada by som podotkla, že keďže ide o obdobie Vianoc, pár dní v roku, kedy všetci produkujeme viac odpadu, mali by sme sa pokúsiť naozaj dôsledne odpad separovať. Na vašich fotografiách jasne vidím niekoľko desiatok kartónových škatúľ, ktoré patria do separovaného zberu papiera, nie do komunálneho odpadu, pred ktorým sa nezmyselne hromadia. Koše na papier aj plasty vidím na fotke zatvorené, nič z nich netrčí, takže sa domnievam, že bolo určite možné do nich pridať ďalší odpad. Firma Marius Pedersen nie je povinná zbierať rozfúkané odpadky, ktoré boli umiestnené mimo smetných nádob, po sídlisku. Čo sa týka zakopaných kontajnerov - mesto najskôr musí vybudovať niekoľko stojísk tohto typu na to, aby sa mohol realizovať vývoz odpadu zo zakopaných kontajnerov. Na margo zariadenia kancelárií, neinvestovali sme žiadne prostriedky, ktoré by chýbali v oblasti vývozu odpadov. Od roku 2008 navyše k zvýšeniu poplatkov za vývoz odpadu nedošlo a k zvýšeniu daní tiež nedošlo od roku 2012. Ďakujem za porozumenie.
Kto? Oddelenie výstavby a životného prostredia

Mgr. Veronika Štrba Škultéty
referent komunikácie a protokolu
03. január 2020

Martin

Dobry den,

skuste sa teda na tie fotografie pozriet este raz. Mozno uvidite, ze modre nadoby urcene na papiere su naplnene po okraj, rovnako zlte na plasty.. o ciernych uz ani nehovoriac. Vacsinu nadob sme zatvorili hrubou silou, aby vietor nerozfukoval este viac smeti. Ako sama pisete, cez vianoce vsetci produkuju viac odpadu, kedze to viete evidentne aj vy, bolo by fajn tomu podriadit aj vyvoz. Ak zamestanci MP nemaju v naplni prace zbierat vrecia polozene mimo nadoby, tak mi vysvetlite preco to tak v ostatnych mestach funguje. A kde ich podla Vas teda ludia maju davat? Maju si ich nechat na balkone, kym sa uracite ich vyprazdnit?
Ano, pekne ste uviedli rozdiel pristupu stareho vedenia mesta a noveho vedenia mesta k poplatkom. Ja podrobny rozpis nakladov mesta nesledujem, ale verejnost eviduje zbytocne vyhodene peniaze a carovne zadlzenie mesta v priebehu par mesiacov...
Kedy teda mozeme ocakavat napravu stojiska? Alebo sa budete aj k prirode stavat rovnako ako k obcanom? Bez zaujmu a opovrhnutim? Keby som mal na vlastnom pozemku takyto bordel, tak na mna uz poslete borcov zo zivotneho prostredia, ale ked ide o mestsky pozemok, tak sa to moze prehliadat.. ze ano... (opakujem ze x pocetne zbieranie smeti po dlhe roky na tejto ulici nas uz vsetkych prestal bavit)
10. január 2020

Vladislav Marušic

K odpovedi MsÚ: odpovedať mala odborníčka na odpad p. Moťovská, bola by kompetentnejšia a mohla vysvetliť systém okolo odpadu, napr. to, že množstvo smetiakov a odvozov určuje organizácia zodpovednosti výrobcov a nie mesto, že smetiaky vyvážajú iní pracovníci ktorý nemajú upratovať, na to sú zase druhí. Potom by to ľudia viac chápali a menej sa hnevali. Ale jasne že ešte je priestor aj na vylepšovanie.
10. január 2020

Vladislav Marušic

Pre Martina: Zvýšenie poplatkov za odpad je nevyhnutný. Jeho nezvyšovanie minulým vedením nie je na pochvalu ale bolo to veľmi zlé riešenie. Poplatok nie je odmenou mestu za dobrý systém, poplatok je na úhradu nákladov na zneškodnenie konkrétneho odpadu konkrétnych ľudí. Takže koľko odpadu produkujú, toľko musia platiť. No a preto muselo mesto platiť za obyvateľov každý rok stále viac a viac až to je tento rok 300 000 €. To sú peniaze, ktoré mohlo mesto investovať napr. do opráv chodníkov. Správna výška poplatkov, jeho každoročné navyšovanie (alebo aj znižovanie) podľa reálnych nákladom predchádzajúceho roku, je nevyhnutné pre uvedomenie si obyvateľov koľko odpadu produkujú a aby ho minimalizovali celkovo, aj triedením, lebo za triedení odpad neplatia nič.
30. január 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, žiadali ste odpoveď od mojej kompetentnejšej kolegyne pani Moťovskej, tak preposielam: "Vianočné sviatky pripadli na stred týždňa, keď nebolo možné vyvážať odpad-skládka nefungovala, Petmas nepracoval. Na stránke sme upozornili na náhradné termíny vývozu odpadu. Upratovanie robí iná partia, nie tá, čo vyváža kontajnery, možno aj iný deň-preto ten nesúlad."

Mgr. Veronika Štrba Škultéty
Referent komunikácie a protokolu
Kancelária primátora

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania